Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie. Mam 2 sztuki opon GY Eagle GS-N z 93r. Opony jak by nie patrzeć na wiek są w stanie idealnym.

Jedna jeżdziła w bagażniku przez 13 lat w aucie a drugą taką samą dokupiłem.

Na oponach z boku są jeszcze włoski, bieżnik wygląda jak nowy i nie widać żadnych śladów pęknięć.

Pytanie czy starch takie zakładać ze względu na wiek :?:

Planuję po zimie jeździć na 15' letnich i pytanie czy założyc te opony :?:

Co myślicie :?:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Mojemu dziadkowi rozpadła się taka stara opona - no może nie dokładnie rozpadła - druty wylazły - jadąd z prędkością >60km/h można się w coś wpakować.

W sumie nie wiem, czy zdecydowałbym się ryzykować - bo taka stara opona może spokojnie 5 lat pojeździć, a może się po tygodniu rozlecieć.

• Moderatorzy
Opublikowano
Człowieku , na zapas może się nadawać jak będziesz jechał do 40 km/h. Do jazdy się NIE NADAJĄ :nienie:

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
Chyba że sobie załóż i zobacz jak będą się zachowywały. Jak zaczną pękać itd. To szybko zdejmij. No chyba że nie masz problemu z kasą to lepiej kup inne.
Opublikowano
zakładaj na tył i do palenia !!! :mrgreen: :mrgreen:

O to to, popieram :cool2: :mrgreen:

jedyne co mozna z tymi oponami zrobic

:twisted:

Opublikowano

załóż sobie te oponki i wybierz sie na nich do normalnego cywilizowanego kraju-np do niemiec.

a tam szybko wytlumacza ci czemu tak nie wolno.

dla mnie takie cos to n ormalny dramat.az strach wyjezdzac na droge ,bo jesli na drodze wiecej takich to :mad2:

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
Zakladaj zakladaj,wpiszesz sie pieknie do statystyki wypadkow ktorych opisy zaczynaja sie od "z nieustalonych przyczyn zjechal na lewa strone jezdni gdzie zderzyl sie czolowo z nadjezdzajacym z przeciwka pojazdem"... :mad2:
http://gratyzchaty.pl -Giełda Darmowych Przedmiotów
Opublikowano
Chyba że sobie załóż i zobacz jak będą się zachowywały. Jak zaczną pękać itd. To szybko zdejmij.

no, jak juz samochod ci wpadnie w wibracje i bedziesz walczyl z przyczepnoscia to znaczy ze sie zle zachowuja, szybko wybiegnij i zmien.

Jedna jeżdziła w bagażniku przez 13 lat w aucie a drugą taką samą dokupiłem.

nie dosc ze 15 letnie to jeszcze dekompletowane?

http://www.facepalm.org/images/13.jpg

Mojemu dziadkowi rozpadła się taka stara opona - no może nie dokładnie rozpadła - druty wylazły

tak sie rozpada stara opona - peka stara guma i wnetrznosci wylaza

Opublikowano

Osoby które wypowiadają się w tym wątku wg mnie kompletnie nie wiedzą o czym piszą...

Oczywiście guma /jak wszystko/ się starzeje, ale w dobrych warunkach strzeje się powoli. Kilkunastoletnia opona trzymana na zapasie /powiedzmy nie na Syberii czy innych skrajnych warunkach/ powinna być w bdb stanie. Powie to każdy kto ma doświadczenia np z autami kolekcjonerskimi/zabytkowymi/etc.

Oczywiście opony należy na bieżąco kontrolować, im starsza, użytkowana intensywnie, zniszczy się wcześniej.

Niedawno miałem na aucie, b.mało jeżdzonym i przeważnie garażowanym zamontowane opony 10letnie - od 10 lat na aucie , poza lekko startym bieżnikiem były w stanie idealnym.

pzd.

ps. marketing to potęga, niedługo wszyscy będą zmieniać gumy 4x w roku i odbierać je jeszcze ciepłe z fabryki żeby się nie postarzały w transporcie...

Opublikowano
Jasne, że nie ma co przesadzać, ale też zakładać opony mające 15 lat do samochodu, którym może się zdarzyć i 200km/h polecieć to dość duże ryzyko. Guma może się tylko wydawać, że jest w idealnym stanie, ale po tylu latach mogła się zmienić jej struktura, tak, że teraz łatwiej pęka. Trzeba by takie opony dobrze sprawdzić - powyginać itp.
Opublikowano
Jasne, że nie ma co przesadzać, ale też zakładać opony mające 15 lat do samochodu, którym może się zdarzyć i 200km/h polecieć to dość duże ryzyko. Guma może się tylko wydawać, że jest w idealnym stanie, ale po tylu latach mogła się zmienić jej struktura, tak, że teraz łatwiej pęka. Trzeba by takie opony dobrze sprawdzić - powyginać itp.

Jeżeli opona leżała przez ten czas na zapasie to powinna być w pełni ok. Wiadomo że guma będzie twardsza, że taka opona będzie słabiej trzymała itd., ale żeby była niebezpieczna, bo strzeli czy coś /przecież jest całe zbrojenie/..., nie ma prawa, równie dobrze może się trafić wadliwa nowa opona.

Różne opony też różnie znoszą upływ czasu, tak jak pisałem trzeba kontrolować gumy i ciśnienie - nieprawidłowe jest przyczyną ok 75% złapanych "kapci".

Opublikowano

Opona traci juz swoje właściwości po 3 latach. Bieżnik może być jeszcze spory ale twardość gumy się zmienia. I tego zwykły fachowiec nie stwierdzi. Natomiast stwierdzi to kierowca np przy pierwszym hamowaniu na mokrej nawierzchni.

Mądry Polak po szkodzie.....

Na oponach się nie oszczędza..nie masz kasy ...idź na PKS

Marzenia sie spełniają-->mam E38 :)

Moja historia

Opublikowano

Panowie zgadzam się że oponki swą młodość mają juz za sobą ale teksty niektórych są rozwalające.

Ktoś pisał o kondonach. Stary ja pytałem o opony a nie o kondony :mad2:

Ktoś pisał o wypadkach z niewyjaśnienych okoliczności. Wolałbym włożyć te opony niż jakieś łyse kartofle z bąblami na których i tak jeździ masa uczestników po naszych drogach.

A zastanawialiscie się że gro z Nas jeździ starszymi autami niz te opony :?: Czy nie boicie się że coś się Wam stanie z autem przy dużej prędkości :?: Coś pęknie czy się urwie :?:

Nie mamy żadnej gwarancji że nawet 5 letnia opona się nie rozpadnie podczas jazdy.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Witam polskie prawo nie wie co znaczy rocznik opony , ty zakładaj co chcesz ale jak dojdzie do ekstremy to wal w drzewo a nie w niewinnego człowieka który jedzie spokojnie i chce dojechać do domu tyle ci powiem, jeśli nie masz kasy to jak ktos wyżej napisał kup bilet na autobus i będzie wiadomo ze się nie zabijesz a w szczególności nie zabijesz niewinnych ludzi A tak po dobrej radzie zmień bmw na 126p ,przynajmniej będziesz miał za tą kase najnowszy model i będzie cię stać na nowe opony . uff jak się rozpisałem ale facet nie ma wyobrazni kłaniam się nisko i pan tego wontku niech się nie obrazi bo takich jak on jezdzi mnóstwo

:D :modlitwa:

Opublikowano

cześc, ja ci powiem tak, kiedy kupowałem swoje pierwsze auto( golf 2 gti :8) ) to miał 2 inne opony z tyłu-tak wróciłem nim z niemiec, kiedy mój wój to zobaczył to zaproponował mi swoje opony o tym samym rozmiarze, bo zdjął je kilka lat temu bo za bardzo mu buczały, no to założyłem, bieżnik nawet spory, no i tak przez pewenin czas jeżdziłem(latem) ale pewnego razu a poczatku jesieni gdy była wilgoć na łuku zarzuciło mi tył, no prawda na asfalcie było moze troche piasku, ale zadnej palmy oleju ani nic w tym stylu, przy prędkości ok 80km/h obróciło mnie o 180 stopni( opony w tym czasie prawie nie wydawały pisków tylko szum... zaraz po tym incydencie zwaliłem opony i kupiłem nowsze. opony o których pisze to własnie Goodyear eagle( rocznik 92 lub 93 nie pamiętam)

aha, nawet całkiem zdrowa i nowa opona może wystrzelić, sam sie o tym przekonałem, kiedy jechałem z kumplem jego 124 i przelecieliśmy ok 180 przez tory i było wszystko ok, a za 15 min na postoju opona wystrzeliła( rozerwała sie z boku, w wcześniej wcale nie było balona) od tego czasu bardzo duża wage przywiązuje do opon i co jakis czas sprawdzam czy u mnie nie pojawiaja sie przypadkiem balony)