Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem w moim aucie.

Po zdjęciu nogi z pedału gazu w czasie jazdy np80-90 lub szybciej slyszę dziwne jęczenie lub nie wiem jak to nazwać od podwozia niby z przodu tak jakby od skrzyni biegów (tak + - te rejony) trwa to 5-10s i praktycznie tylko w tym momencie. Czasem słyszę to jadąc na luzie . Nigdy nie jest to słyszalne podczas przyspieszania nawet bardzo gwałtownego. Mechanicy wymienili mi już: kompletne sprzęgło, tarcze przód + klocki, oleje w skrzyni i moście, opony mam nowe,felgi proste. Wchodziłem pod auto, wszystko suche jak pieprz.Czy może podpora wału do wymiany(mechanik zdejmował i kręcił łożyskiem niby cicho ale nie wiem czy to prawda) podpora jest od nowości. Podpora już zamówiona u stonsa. Jak wymienię i dalej to będzie już się chyba poddam.

Opublikowano
To bedzie taka moja wesola tworczosc wiec prosze wziac na to poprawke :) Tez mam takie, nie nazwe tego jeczeniem ale szumem, cos jak szybko obracajace sie lozysko. Wydaje mi sie ze to podpora walu wlasnie. Kazde lozysko musi szumiec bo jak kulki tocza sie po biezniach to musza wydawac dzwiek, taka jest moja opinia. Oslone katalizatora odrazu bym zdyskwalfikowal bo ja slychac przy przyspieszaniu, wiem bo mam juz nieco ja nadgryziona przez rdze...
Opublikowano

Ja kiedy po raz pierwszy kupilem e36 ... w sumie to mi gosc wcisnal. Miala poluzowana jedna srobe na wale napedowym i przy wysokiej predkosci dzialo sie tak jak opisales -takze sprawdz wszystkie ruchowe elementy.:)

kosztem sruby zaplacilem o jedna trzecia mniej za auto -dobre:))

Opublikowano

prawdopodobnie (tak jak to rozumiem) jest to zwykly rezonans, sugeruje ze jeden z elementow ukladu wydechowego ociera lub "ociera" o staly punkt karoseri (nie wiem jak to nazwac) podczas wibracji (na odpowiednim poziomie) metal tak wlasnie reaguje.

Podobna sytuacje mialem w innym autku, najpierw byla mowa ze to pewnie lozysko, ale pod kanalem okazalo sie ze same poczatki wydechu zaraz za silnikiem minimalnie tarly o podwozie.

Na kanale sprawdez wiec czy cos z wydechu nie jest zbyt blisko i czy o cos moze ocierac.