Skocz do zawartości

lekko wieje zimnym powietrzem przy dźwigni zmiany biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jak w temacie, mam e36, 323i z dwustrefowym klimatronic'iem. Wszystko działa, ogrzewanie jest, nawiewy działaja jak trzeba ale gdy sie jedzie to w okolicach dźwigni zmiany biegów jest leciutki powiew zimnego powietrza, nie mogę zlokalizowac skąd ten powiew idzie bo jest delikatny, ale jest na tyle wkurzajacy, ze marznie prawa ręka. Na dotyk to jest chłodna cała zabudowa kanału na wał napędowy, ale czy to mozliwe, zeby w samochodzie takiej klasy nie była dobrze uszczelniona na przykład dźwignia zmiany biegów czy dźwignia hamulca ręcznego? jesli tak to jak to uszczelnic? Dodam równiez, ze identyczny problem miałem w e30 z 85 roku i tez nie mogłem zlokalizowac tego. Prosze o pomoc, pozdrawiam
Opublikowano

Musisz wyjąć schowek i ew osłonę pod kierownicą i zoabczayć na nawiewy, czy się coś nie poluzowało, odpadło itp - zawsze też tam możesz wyczuć skąd wieje.

Trochę to dziwne, bo powietrze musi być kierowane jakoś w stronę tunelu środkowego, ale jednak możliwe.

Ale jesteś pewien, że nie wieje gdzieś od zewnątrz, bo jednak dzwignia jest dość dobrze uszczelniona?

Opublikowano
Sprawa wygląda tak, kupiłęm ten samochód pod koniec marca i nie zauwazyłęm tego problemu, ale był wymieniany u pana Edka filtr nawiewu i moze nie od razu, ale potem zauważyłęm to wianie. Musi to byc z zewnątrz bo jak samochód stoi to nie czuc tego, dopiero jak ruszy, poza tym nawet w czasie jazdy nie zawsze wieje, odnoszę wrażenie, ze gdy dam ciepły nawiew na nogi to jest to mniej odczuwalne. A nagrzewnica działa wzorcowo, klimatronic tez, nawiewy tez dobrze sterują, bo przełacza nawiewy bez problemów tam gdzie chcę zeby przełaczyło. Moze to byc wina źle załozonego filtra nawiewu? ale wokół całej srodkowej kosoli z radiem i klimatroniciem jest ciepło, tylko czuc chłód wokół dźwigni zmiany biegów i dźwigni hamulca recznego
Opublikowano
nie jestes sam kolego, u mnie jest to samo, szczegoonie jak przyhamuje, lub skrecam, wieje zimnym powietrzem z dworu. Gdzies sie musi dostawac ale gdzie to nie mam pojecia bo tego nie sprawdzalem nawet.

Sprzedam czesci do BMW E36 1.8(115KM)!!!

Kontakt: 502278481 lub pw.

Opublikowano
Moze to byc wina źle załozonego filtra nawiewu? ale wokół całej srodkowej kosoli z radiem i klimatroniciem jest ciepło, tylko czuc chłód wokół dźwigni zmiany biegów i dźwigni hamulca recznego

No bo tylko tam są szczeliny, którymi może uciekać powietrze. Skoro zaczęło się to po wymianie filtra, to masz odpowiedź - pan Edzio źle zmontował, albo coś połamał. Ja już nikomu nie daję do odgrzybiania, czy wymiany filtra, bo ostatnim razem matoły mi uszkodzili obudowę filtra i musiałem kleić (a dostęp tam jest świetny)...

Opublikowano
hmm, widziałem rozpiske na forum dotycząca wymiany filtra nawiewu, rozbiore to wszystko i zobacze czy nie jest połamana obudowa filtra gdzies, gdyby ktos miał juz ten problem i go rozwiązał to proszę o opisanie wszystkiego. Ja jak sprawdze ta obudowe to tez dam znać, dzieki, pozdrawiam
Opublikowano
n, lub skrecam, wieje zimnym powietrzem z dworu. .

ja zaobserwowalem dokladnie to samo! jak skrecam nawet na niewielkich predkosciach wieje zimnem, zupełnie tak jakby strugi powietrza nie przebiegały równolegle do osi pojazdu i gdzies bokami nawiewało. dziwne.

Opublikowano
wyglada na to ze usterka masowa-ja mam to w compakcie-ten kto to wyjasni i poda rozwiazanie ogrzeje niejedna prawa dłoń :) powiem tylko ze zmienialem mieszek skorzany od biegow bo mial dziure i chyba juz tego problemu nie mam :wink: mowie chyba bo czytam ten post teraz i jak wczesniej jechalem autem to nie zwrocilem na to uwagi--rano sie dowiem....ale watpie by wymiana mieszka to antidotum,,,choc jak ktos ma dziurawy mieszek i go wymieni to z pewnoscia mniej bedzie "wialo"

mowia Nam ustąp głupszemu-dlatego ten świat wygląda jak wygląda

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dcf661d0c724a2d.html

Opublikowano
to nie jest wina mieszka, mój jest cały, bez najmniejszego przetarcia. W tej chwili nie mam jak dobrac sie do tego filtra przeciwpyłkowego, zeby zobaczyc czy obudowa nie jest peknieta, ale jak tylko tam zajrzę to dam znac, czy to nie wina własnie obudowy filtra.
Opublikowano
nie jestes sam kolego, u mnie jest to samo, szczegoonie jak przyhamuje, lub skrecam, wieje zimnym powietrzem z dworu. Gdzies sie musi dostawac ale gdzie to nie mam pojecia bo tego nie sprawdzalem nawet.

u mnbie przy skrecaniu w lewo zawiewa na siedzenie pasazera

ja ponapychalem juz przez mieszek gabki na boki , i dalej to samo.W lato to nie czuc bo cieplo ale w zime zmine tem. czuc od razu

Opublikowano
hehehe... istna masowka! ja wczesniej mialem e36 1,6 - zawiewalo i teraz w e38 1,8 TDS rowniez zawiewa... Ale mi sie wydaje ze jest to podmuch z tego otworu pod komputerem (zegarek + termometr). Choc moge sie mylic.
Opublikowano
Widzę, ze to powszechny problem, ale wątpie, zeby tak miało po prostu byc, jeździłem róznymi innymi samochodami, ale w żadnym mi nie marzła prawa reka, mimo, ze w samochodzie ogrzewanie działa bez zarzutu. Skoro to tak częste zjawisko w róznych modelach BMW to moze ktoś ma na to złoty środek. Prosimy o porady fachowców
Opublikowano

Witam,

U mnie mieszek jest rozciety z lewej jak i z prawej strony, jak go zdejmę to do okoła dzwigni zmiany biegów brakuje tej pianki i mogę sobie podczas jazdy oglądać asfalt, a mimo to prawa ręka mi nie marznie, więc napewno to nie jest wina mieszka. Powodzenia w rozwiązaniu tego problemu.

Kamil
Opublikowano
Witam,

U mnie mieszek jest rozciety z lewej jak i z prawej strony, jak go zdejmę to do okoła dzwigni zmiany biegów brakuje tej pianki i mogę sobie podczas jazdy oglądać asfalt, a mimo to prawa ręka mi nie marznie, więc napewno to nie jest wina mieszka. Powodzenia w rozwiązaniu tego problemu.

no po takim doswiadczeniuu z mieszkiem odpada przyczyna "dziurawego mieszka":)bez kitu to jest problem na skale Naszego forum jak nie na skale swiatową.hehehehe a tak powaznie to czy znajdzie sie fachowiec od "powiewu"w dłoń bo ida mrozy i watpie zeby cieplym wialo!!!KROLESTWO ZA PORADE...

mowia Nam ustąp głupszemu-dlatego ten świat wygląda jak wygląda

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dcf661d0c724a2d.html

Opublikowano
to i ja się dopisuje do grona zimnej rączki ;) ale...podpowiem ze u mnie to wystepuje od czasu kiedy sam zmienilem filtr kabinowy ( mam bawarke z klima ) , wczesniej w serwisie bmw byl wymieniany, po mojej akcji wyczuwam zimne powiewy ;)
www.rafalnartowski.pl
Opublikowano
no i u mnie pada cień podejrzenia, ze to po wymianie filtra przeciwpyłkowego sie stało, ale nie mam jak teraz grzebac i sprawdzic, czy obudowa filtra i czy w ogóle filtr jest dorbze załozony, niech ktoś z was sprawdzi i da znac na forum
Opublikowano

U mnie to samo :) A myslalem ze jestem jedyny :)

We wtorek wymieniam filtr. Będe się starał zwracać na wszystko uwagę i dam znać czy coś cię poprawiło

Opublikowano
i co Wektor, wymieniałes ten filtr przeciwpyłkowy? przestrało wiac zimnem na dźwignie zmiany biegów? ja bede wymieniał filtr w przyszłym tygodniu, to najwyzej wtedy napisze jak sprawa wygląda u mnie