Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegow....

Mam kilka pytan... jako ze nie znam sie na e39 potrzebuje waszej pomocy i rady...

zastnawiam sie caly czas nad e46 a e39...

Moj dylemat rozchodzi sie o to ktory model wybrac...

jezdze raczej malo... kazdego dnia 3 km do pracy w weekendy na studia... 150-300 km

w roku robie kolo 10 tys km

od auta wymagam malej awaryjnosci i chyba tylko tyle...

jezdze raczej spokojnie... do 120 km na h wyprzedzam raczej malo.. jednak wole wiedziec ze mam cos pod stopa... i jezeli przyjdzie taki moment to szybko sie z manewrem uwine... a auto nie zawiedzie mnie...

mam 21 lat wiec jezdze raczej sam.. ewentualnie z druga osoba...

czytajac troche opinie na forum na temat silnika 3.0d stwierdzilem ze to dla mnie... jest to polaczenie mocy z rozsadnym spalaniem...

do tej pory myslalem o e46... jednak ceny tych modeli bardzo mocno stoja do tego sa wrecz dosc ubogie w porownaniu do tego co przezntuje soba wiekszosc e39... a nie ukrywam ze z wzrostem 2m wygodniej pewnie bedzie mi w 5

i tu moje pytanie czy oplaca sie kupowac diesla dla kogos kto tak malo jedzi... ? czy nie bede go "katowac" tak malym przebiegiem... ? - bo nie mialem nigdy do czynienia z dieslami... i mam obawy bo wiadomo ze jak cos padnie to sa to juz spore sumy...

i czy sa strasznie rozne koszty utrzymania e46 a e39... pytam...bo wiekszosc z was pewnie jezdzila kiedys trojkami...

pozdrawiam... i dziekuje za kazda opinie... :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok, chodzi o to, że w zależności od wysokości przeznaczonej kasy na auto można coś doradzić. Jesli np masz 30 tys to 530d bedzie miała duuuzo km i ja bym takiej nie brał. Ja generalnie jestem zwolennikiem benzyny - dzwięk 6 cylindrów to jest to! Tym bardziej jak mało jeździsz, a model zdecydowanie polecam E39, kwestia wyboru silnika, ale mysle ze spokojnie 520i po lifcie ma 170 kM.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To w zasadzie trafiłem, za tyle nie szukałbym nawet BMW diesla, bo przebieg min 200 tys. a wtedy moze sie o wiele wiecej wydarzyc "niespodzianek"niz w benzynie. Poza tym pewnie sie już zorientowałeś że spalanie w miescie 530 d bedzie nizsze od 520 i max 2 litry/100!
Opublikowano
ojciec jezdzi 530D z 2001r zaplacil za nie 40tys w tamtym roku, palna elektryka skora itp, przebieg 124tys w orginale teraz ma 150tys, silnik bezawaryjny, pali mu srednio 7L na 100, do pracy ma okolo 1 km plus jazda po miescie, wypad na wakacje to smieh bo auto pali na trasie okolo 6 litrow, jak ktos malo jezdzi to faktycznie nieoplaca sie doplacac te pare tys do diesla tyle ze pozniej te zlotowki odzyskasz przy sprzedazy no i latwiej sprzedac dieselka niz benzyne,
www.auto-optima.pl
Opublikowano

myślę że jak 3.0d

to po lifcie

II generacji CR

nie wiem czy nie zmienione turbo...

napewno łatwiej wyposazone,

RINGI :)

czesto NEONY tył a to mi się poodoooba :)

szukałbym raczej manual, bo różnica w spalaniu dochodzi nawet do 2 litrów, a to nie mało....

co do wyposażenia, po doświadczeniu wiem co ejst bardzo pomocne w e39:

parktornic,

podgrzewane fotele,

multifunkcja,

xenon

4 el.szyby,

i szyberek - a to rzadko trafić...

miałem 3.0d zorbiłem nim koło 40 tyś

dzisiaj kupiłbym 3.0i lub nawet 4.4i i robił na gazownie...

może dlatego że mam taki kaprys:)

Opublikowano
ojciec jezdzi 530D z 2001r zaplacil za nie 40tys w tamtym roku, palna elektryka skora itp, przebieg 124tys w orginale teraz ma 150tys, silnik bezawaryjny, pali mu srednio 7L na 100, do pracy ma okolo 1 km plus jazda po miescie, wypad na wakacje to smieh bo auto pali na trasie okolo 6 litrow, jak ktos malo jezdzi to faktycznie nieoplaca sie doplacac te pare tys do diesla tyle ze pozniej te zlotowki odzyskasz przy sprzedazy no i latwiej sprzedac dieselka niz benzyne,

2001 po lifcie, za 40 tyś zł przy przebiegu 124 tyś :)

MEGA OKAZJA...

spalanie podałeś dla trybu "dziadek"

przy normalnej jeździe trasa 7 miasto 8 do 9

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ludzie, litosci, 530d 124k km przebiegu w "oryginale" za 40k zl - to najwieksza okazja o jakiej slyszalem

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Członkowie klubu
Opublikowano

Tiaa, na trasie 6l :lol: :lol: średnio 7 :lol: :lol: :lol: I jeszcze jak widze piszesz, że do pracy ma 1km :twisted2: Takie spalanie to możesz kumplom przy piwie opowiadać, przecież ten silnik mu się nawet nie zagrzeje :twisted2: Nie wprowadzaj kolegi w błąd :nienie: I ta cena zakupu, hahaha, przebieg na pewno oryginalny :norty: :norty: Ludzie, czy Wy sądzicie że tam u wroga to sami debile mieszkają? Tam nie kupuje się dieselka, żeby robić 25tys.km rocznie, pamiętajcie że tam w przeciwieństwie do nas jest po czym jeździć :twisted2: Ale skoro każdy zamiast prawdziwego przebiegu woli kupować marzenia, skoro jest Wam z tym lepiej bo macie autko z małym przebiegiem. Spytaj sam siebie kolego ile to autko którym jeździ Twój tata kosztowało jako nowe? Co, Niemiaszek kupił sobie auto nowe, stało częściej niź jeździło, po czym ledwo co dotartą e39 (124tys km) sprzedał Polakowi z lawetą bo mu się znudziło?? :duh: Trochę więcej realnego spojrzenia moi drodzy. Przy okazji, mój znajomy znalazł niedawno Toyotę Avensis D4D D-Cat Wagon 180KM z 2005 roku, zgadnijcie jaki przebiego? No? Ile może mieć 2 latek? 60tys? 90tys? Nieeee, to już byłoby MASAKRYCZNIE dużo :lol: Autko ma przejechane 136tys km, sami sobie powiedzcie ile by miało zaraz po przekroczeniu granicy :twisted2: Przecież każdy by 2latka z takim przebiegiem obchodził szerokim łukiem bo to "panie zajechane auto jest" Ehhhhh, kupujecie szklane domy, a potem każdy marudzi że e39 awaryjne, zwłaszcza w dieselku. Tylko nikt nie zada sobie trudu i nie spyta dlaczego? Bo większość z tych aut ma najechane więcej niż 500tys, a przy takim przebiegu sorki, ale ma prawo do awarii :) Każdy kręci liczniki, a potem są takie kwiatuszki jak "średni przebieg dla danego rocznika i modelu" które brane są przez towarzystwa ubezpieczeniowe pod uwagę przy wycenie, śmiech na sali.

Aha, moje e39 touring 530d w automacie pali średnio 10litrów, 80%miasto (a nie mam 1km do pracy tylko prawie 20km, większość jadę średnicówką, albo dwupasmową drogą w okolicach Katowic) 20% trasa.

Opublikowano

Tiaa, na trasie 6l :lol: :lol: średnio 7 :lol: :lol: :lol: I jeszcze jak widze piszesz, że do pracy ma 1km :twisted2: Takie spalanie to możesz kumplom przy piwie opowiadać, przecież ten silnik mu się nawet nie zagrzeje :twisted2: Nie wprowadzaj kolegi w błąd :nienie: I ta cena zakupu, hahaha, przebieg na pewno oryginalny :norty: :norty: Ludzie, czy Wy sądzicie że tam u wroga to sami debile mieszkają? Tam nie kupuje się dieselka, żeby robić 25tys.km rocznie, pamiętajcie że tam w przeciwieństwie do nas jest po czym jeździć :twisted2: Ale skoro każdy zamiast prawdziwego przebiegu woli kupować marzenia, skoro jest Wam z tym lepiej bo macie autko z małym przebiegiem. Spytaj sam siebie kolego ile to autko którym jeździ Twój tata kosztowało jako nowe? Co, Niemiaszek kupił sobie auto nowe, stało częściej niź jeździło, po czym ledwo co dotartą e39 (124tys km) sprzedał Polakowi z lawetą bo mu się znudziło?? :duh: Trochę więcej realnego spojrzenia moi drodzy. Przy okazji, mój znajomy znalazł niedawno Toyotę Avensis D4D D-Cat Wagon 180KM z 2005 roku, zgadnijcie jaki przebiego? No? Ile może mieć 2 latek? 60tys? 90tys? Nieeee, to już byłoby MASAKRYCZNIE dużo :lol: Autko ma przejechane 136tys km, sami sobie powiedzcie ile by miało zaraz po przekroczeniu granicy :twisted2: Przecież każdy by 2latka z takim przebiegiem obchodził szerokim łukiem bo to "panie zajechane auto jest" Ehhhhh, kupujecie szklane domy, a potem każdy marudzi że e39 awaryjne, zwłaszcza w dieselku. Tylko nikt nie zada sobie trudu i nie spyta dlaczego? Bo większość z tych aut ma najechane więcej niż 500tys, a przy takim przebiegu sorki, ale ma prawo do awarii :) Każdy kręci liczniki, a potem są takie kwiatuszki jak "średni przebieg dla danego rocznika i modelu" które brane są przez towarzystwa ubezpieczeniowe pod uwagę przy wycenie, śmiech na sali.

Aha, moje e39 touring 530d w automacie pali średnio 10litrów, 80%miasto (a nie mam 1km do pracy tylko prawie 20km, większość jadę średnicówką, albo dwupasmową drogą w okolicach Katowic) 20% trasa.

dobrze prawisz kolego, bujać to my a nie nas.

a tak poważnie mówiąc to dla zakładającego wątek odpowiedniejsza (jeśli mało jeździ) będzie raczej 523i niż 530d..

• Członkowie klubu
Opublikowano
a tak poważnie mówiąc to dla zakładającego wątek odpowiedniejsza (jeśli mało jeździ) będzie raczej 523i niż 530d..

Chyba, że kolega lubi dieselka to niech pomyśli o 520d, emocje dużo niższe, podobnie jak spalanie :mrgreen:

Opublikowano

Chyba, że kolega lubi dieselka to niech pomyśli o 520d, emocje dużo niższe, podobnie jak spalanie :mrgreen:

oj 2.0d w e39 to można dostać frustracji, chyba ze aviomarin na wejściu :)