Skocz do zawartości

Jak zwiekrzyc moc w betce 318 ?

maniekbmw

Rekomendowane odpowiedzi

witam was koledzy! niedawno kupiłem sobie becie 318 z gazem :) jestem oczywiscie zadowolony troche bede musial w nia włozyc ale warto bmw to bmw a nie jakiś tam golf II. chcialbym z niej wydusic troche wiekrzą moc, moze ktos bedzie tak uprzejmy i podsunie jakis pomysł? i jeszcze jedno mam sportowe zawieszenie lub półsportowe w kazdym razie troche jest dla mnie za niska bo co troche obcieram rurą o cos :duh: jak moge ja podwyzyc? (PS.tak pytam bo nie znam sie na mechanice ale becie musiałem sobie kupic sami wiecie) :D

Jezeli chcesz w niej zauwazalnie zwiekszyc moc, to musisz sie liczyc z wydatkiem co najmniej kilku tysiecy PLN, a bardziej prawdopodobne, ze kilkunastu tysiecy PLN.

Moim zdaniem wymien swiece, filtry i dbaj o jak najlepszy stan samochodu w serii, a jezeli bedzie Ci bardzo brakowalo mocy, to za jakis czas pomysl o wymianie samochodu na wersje z mocniejszym silnikiem.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Ja mam juz wkładkę K&N i chipa - różnica jest zauważalna - na wiosnę zafunduję sobie dobre świece (np. NGK czteroelektrodowe). No i lanie 98 oktanów też poprawia osiągi - zresztą po chipie jest to nawet zalecane.

I na tym kończą się moje próby zwiększenia mocy. Jeszcze można wydech zmieniać, ale to już za tanie nie jest.

Modyfikowanie silnika 1.8 mija się z celem - owszem założenie turbo może dać mu kopa, że M3 przegoni - tylko taki silnik nie pożyje za długo, a koszt wyniesie kilkanaście tys. złotych.

Ja sie postaram koledze odpowiedziec jak to zrobic najtaniej bo chyba o to chodziło.

Jesli masz gaz 1 albo 2 generacji normalny bez wtrysku to musisz pojechac do warsztatu LPG i zamontowac u nich BLOS ( poszukaj o tym w wyszukiwarce ). Do 500 zł bankowo sie zmiescisz. To Ci odetka auto bo normalnie instalacja ingeruje w dolot pomniejszając jego srednice dlatego kazde auto ma juz mniej mocy nawet jesli jedziesz na benzynie.

Inne zmiany to juz dosc duze koszty bo nawet chip kosztuje troche jesli ma byc dobrze dobrany i zestrojony. Mozesz zmienic jeszcze tłumnik koncowy ale to ci doda bardziej wrazenia jak mocy. Wycinania katalizatorów odradzam bo po tym auto moze miec dziwiek Poloneza. Po prostu lepiej zmienic auto na inne z wiekszym silnikiem albo cały silnik jak wyciągac cos z 318.

Jak chodzi o zawias to masz wybór, zmienic drogi po jakich jezdzisz albo podniesc auto ale wtedy przestanie Ci sie tak podobac bo niskie E30 to jest to. Moze wydech jest zle zawieszony albo krzywo poskładany ?

Ja tez bede chyba bede swoje obnizac i pierwsze o czym mysle to blacha pod silnik bo najszybciej przytrzesz miska jesli wydech jest dobrze zawieszony.

Pozdrawiam :8)

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

podziekowania dla wszystkich napewno cos z tym zrobie.'' zaworas''- masz racje jest zle poskladany i mysle ze nawet zle podwieszony bo jak zajzalem pod spód to nie zadowolilo mnie to! :mad2: a bunie zmienie na inną tylko toche jeszcze pojezdze tą co mam :cool2: i dozbieram kasy na lepszą i nowsza :D faktycznie obnizona robi wrazenie ale te drogi masakra moze cos sie poprawi do 2012r. ale to juz pewnie rozleci sie moja bunia :cry2: PS. zaje.... mi wczoraj znaczek BMW z tylnej maski :duh: masakra co za pech!