Skocz do zawartości

Compact - prosze o wasze uwagi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie

Jutro jade z kumplem oglądać BMW z linku poniżej. Osobiscie mam bawarkę innej serii i problemy związane z trójkami są mi mało znane.

Czy wiecie coś o compactach z tym silnikiem. Czy to napewno jest 1,9 litra? Wiem że był silnik o tej pojemności w Z3 ale w compacie?

Jest sens go kupować?

Prosze o wasze uwagi

Pozdrawiam

Link do auta : http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3666986

Opublikowano
Silnik naprawde ma pojemnosc 1.9 i 110 km. Tak sie dobrze sklada ze dzisiaj w programie ZAKUP KONTROLOWANY na TVN TURBO pokazywali wlasnie taki model. Wyglada tak samo jak ta z linku i ma to samo wyposarzenie :) Nie zdziwilbym sie jesli jest to to samo BMW :) Jesli chcialbys zobaczyc program to jutro jest powtorka o 14 :)
Opublikowano
Silnik naprawde ma pojemnosc 1.9 i 110 km. Tak sie dobrze sklada ze dzisiaj w programie ZAKUP KONTROLOWANY na TVN TURBO pokazywali wlasnie taki model. Wyglada tak samo jak ta z linku i ma to samo wyposarzenie :) Nie zdziwilbym sie jesli jest to to samo BMW :) Jesli chcialbys zobaczyc program to jutro jest powtorka o 14 :)

Gratuluje wprawnego oka :-) Tak to dokładnie to auto. Osobiście nie oglądałem tego odcinka wiec nie wiem co z nim było nie tak ,ale podobno coś tam jest do zrobienia. Swoją drogą czy ten silnik nie jest jakiś mało popularny a co za tym idzie mogą wystąpić problemy z naprawami??

Opublikowano

Gratuluje wprawnego oka :-) Tak do dokładnie to auto. Osobiście nie oglądałem dziś tego odcinka wiec nie wiem co z nim było. Ale podobno coś tam było do roboty. Swoją drogą czy ten silnik nie jest jakiś mało popularny a co za tym idzie mogą wystąpić problemy z naprawami??

Dziekuje ;)

Ten silnik wystepowal z tego co wiem w E46 i w ktoryms z serii Z. A autko mialo lekkie luzy na lewym drazku kierowniczym i lozysko przednie do wymiany. A tak z tego co pamietam to nic nie wspominali o jakichs powazniejszych awariach.

POPRAWKA :) ZAKUP LECI DZISIAJ O 18.30 :)

Opublikowano
Jesli to autko z ogloszenia ma rzeczywiscie pojemnosc 1.9 to ma nie 110 KM tylko 140,wiem bo sam taki silniczek i w tym aucie to poprostu rewelacja :lol:

a ten ktory Ty masz to nie jet przypadkiem 1.8is?? Bo byly jeszcze silniki sygnowane oznaczeniem 316 i mialy poj. 1.9 i moc 115 KM (byl tez montowany w z3 i e46) ja myslalem ze chodzi tutaj wlasnie o ten drugi.

Opublikowano
Moje auto to 318ti 98r.silniki 1.9 stosowane sa w od stycznia 96r i od poczatku mialy moc 103 kW czyli 140KM.wW ksiazce "sam naprawiam" dotyczacej bmw brak wzmianki o innych odmianach silnika 1.9. Moc 115kM mialy silniki 1.8 produkowane od1991r do 1999r,jest tez 1.8 produkowane od 1991 do 1996r ktore ma 140 kucykow.Osobiscie uwazam ze jesli to faktycznie 1.9 to ma 140kM :cool2:
Opublikowano
oglądałem ten program w tvn turbo i widziałem silnik jest to wersja na jednym wałku rozrządu i na pewno nie jest to wersja 140 konna, ( gdzie głowica jest 16 zaworowa, 2 wałki) charakterystyczny jest czarny kolektor dolotowy więc wynika z tego że jest to silnik montowany również w e46.
Opublikowano
oglądałem ten program w tvn turbo i widziałem silnik jest to wersja na jednym wałku rozrządu i na pewno nie jest to wersja 140 konna, ( gdzie głowica jest 16 zaworowa, 2 wałki) charakterystyczny jest czarny kolektor dolotowy więc wynika z tego że jest to silnik montowany również w e46.

On jest na pasku czy na łańcuszku rozrządu?

Opublikowano

To powinno troche pomoc

The 1.9 L (1895cc) M43B19 was the largest M43 engine. It produced 87 kW (117 hp) and 180 N·m (133 ft·lbf) or 77 kW (103 hp) and 165 N·m (122 ft·lbf). It used BMW BMS 46 fuel injection.

It's also known as M43 TÜ engine. It had twin-balancing shafts.

Applications:

87 kW (117 hp) and 180 N·m (133 ft·lbf)

-2001 E46 318i/318Ci

1998-2001 E36 Z3 1.8/Z3 1.9i

77 kW (103 hp) and 165 N·m (122 ft·lbf)

1999-2000 E36 316i compact

1998-2001 E46 316i

Wczesniej nawet pisalem ze oznaczenie tego modeli to 316 wiec moc napewno sie zgadza, rocznik tez bo to e36 jest z 99 roku.

Opublikowano
http://www.motofakty.pl/testy_i_porownania/dane_techniczne/?marka=762&model=1047&typ=70
dudek nie wiem co pokazywali na tvn,tu jest link do gratki gdzie mozna sprawdzic dane techniczne poszczegolnych modeli.Jak pisalem wyzej,moja bumka ma silniczek 1.9 i moc 140kM,jest to do sprawdzenia po nr nadwozia,jest rowniez wpisane w dowodzie auta.
Opublikowano

Koncowki drazkow do wymiany

łozysko-piasta przod wymiana

Sworznie do wymiany

byl obtarty albo uderzony lewy tylni blotnik.

tez ogladalem Turbo.....

jak dla mnie pisanie i sie chwalenie ze kbieta jezdzila nie jest odpowiednim rozwiazaniem-bo co mnie obchodzi kto tym jezdzil-wazne ze jezdzac szanował auto i dbal o nie- baby potrafia byc strasznymi melepetami( facetow jest juz takich mniej) to ze ona jezdzi to sie czesto wiaze ze sprzeglo rozwalone, silnik do dechy oczywiscie bioegi tylko od 1 -3 i wiele innych

Opublikowano
Tak!! Ale Ty nadal nie rozumiesz ze masz oznaczenie ti czyli to samo co w Coupe IS!! A tu chodzi o normalna wersje. Jestem pewien, ze wystepowala wersja z silnikiem 1.9 i moca ponad 110 KM nawet przytoczylem dane z pewnej stronki, w ktorej wszystko jest wyjasnione.
Opublikowano
von Brzydal ale koledzy juz Ci tlumacza po 10 razy ze ten compact powinien miec w ogloszeniu oznaczenie 316 a nie 318 bo to nie jest silnik m44 tylko motor montowany rowniez w e46.
Opublikowano
Tak było uszkodzone,ale wygląda że wszysko było nieźle naprawione. Samochód naprawde jest w fajnym stanie. Oglądaliśmy, odbyliśmy test drive. Jutro zapadnie decyzja. A ten gść co jeździł nią w czasie ZK4 ponoć ciągle dzwonie do tej dziewczyny ale nie może sie zdecydować :-)
Opublikowano
Tak było uszkodzone,ale wygląda że wszysko było nieźle naprawione. Samochód naprawde jest w fajnym stanie. Oglądaliśmy, odbyliśmy test drive. Jutro zapadnie decyzja. A ten gść co jeździł nią w czasie ZK4 ponoć ciągle dzwonie do tej dziewczyny ale nie może sie zdecydować :-)

Nie ubliżając temu facetowi - jest strasznie niezdecydowany i ma chyba male pojecie o samochodach. W samym programie bylo widac ze niewiadomo czego tak naprawde chce. Z reszta wracajac do ZK4 gosc ktory opowiadal o tym BMW tez dal popis wiedzy :). JAK JA JUZ KUPISZ TO POCHWAL SIE :)

Opublikowano

Klamka zapadła, kolega sie zdecydował. Jutro jedziemy odebrać auto :-)

Przybędzie nowy użytkownik => fanatyk => klubwicz!!

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie uwagi z Waszej stony

Opublikowano
GRATULACJE DLA KOLEGI!! :)

Dziękuję i chwalę się. :D

Witam wszystkich i dzięki za rady. Wszystko jest git poza kontrolką check engine która to się wczoraj pojawiła. Kilka rzeczy będę musiał poprawić i zrobić, ale będzie dobrze.

Na pewno będę tu częstym bywalcem.

Pozdrawiam,

k.