Skocz do zawartości

prosze o pomoc, nie moge odpalić samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich forumowiczów,wiele z tego forum sie dowiedziałem dzięki waszej wiedzy ale teraz mam problem z którym nie moge sie uporać.A więc jadąc sobie nagle silnik zgasł i już nie odpalił, zostało stwierdzone że nie ma iskry i paliwa też nie podaje(do pompy nie dochodzi prąd), auto już było u mechanika i elektryka ale nie usuneli usterki, stwierdzili że musi być podpięte pod komputer.Mam pytanie czy miał ktoś już podobny problem ze soją bunią. 318 e36 rok91
Opublikowano

Sprawdź przekaźnik pompy paliwa, różnie to bywa ze mechanikami.

Nie wiem jak w BMW ale w innych samochodach jak padnie przekaźnik to nie ma iskry i nie podaje paliwa.

Opublikowano
witam miałem dokładnie taki sam problem. mam 318i m40B18 z 91 roku. problem byl z zalanym komputerem. trzeba go wyjąć, rozkręcić, wyczyścić i zakonserwować specjalnym środkiem do płytek elektronicznych. wyjmij go i najlepiej idź do elektronika i niech go wyczyści porządnie. problem zniknął. sprawadź czy w komorze kompa nie masz wilgoci. u mnie elektryk podwiesil kompa do górnej blachy w tej komorze wiec jak wpadła by woda to nie zaleje go.
Opublikowano

Skoro nie ma iskry i nie podaje paliwa sprawdz najpierw przekaznik DME- stojac przed samochodem i patrzac na skrzynke bezpiecznikow po lewej stronie znajduja sie 3 lub 2 przekazniki: pierwszy ( od przodu sam.) to przekaznik pompy paliwa, drugi to przekaznik DME- ten powinienes sprawdzic, trzeci odpowiada za podgrzewanie sondy lamda i on nie zawsze wystepuje.

Wydaje mi sie,ze to wlasnie jego wina, sprawdz jezeli nie bedziemy szukac dalej... :)

Opublikowano

witam ponownie, problem rozwiązany,powodem było to co kolega buczkowski opisał,a mianowicie woda dostała sie do komputera i robiła zwarcie. wysuszyłem i chodzi, wielkie dzięki

mam jeszcze jedno pytanie, kupiłem nowe przewody zapłonowe i na kablu na 4 cylindrze jest czujnik,jak go przełożyć na nowy przewód?