Skocz do zawartości

Dymienie po wymianie turbiny??? E39 2,5D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

niedawno wymieniłem turbinę (przebieg 210 tys km), kupiłem całkowicie nową turbinę, oryginał firmy Garett. Auto wcześniej praktycznie nie dymiło, obecnie przy dodaniu gazu pojawia się chmura dymu. Jaka może być przyczyna???

Z góry, dziękuje za porady co robić.

Pozdrawiam

• Moderatorzy
Opublikowano
Witam,

niedawno wymieniłem turbinę (przebieg 210 tys km), kupiłem całkowicie nową turbinę, oryginał firmy Garett. Auto wcześniej praktycznie nie dymiło, obecnie przy dodaniu gazu pojawia się chmura dymu. Jaka może być przyczyna???

Z góry, dziękuje za porady co robić.

Pozdrawiam

Spotkałem sie kiedyś z czymś takim ,pomogło zresetowanie błędów na kompie..

Opublikowano

czarny dym, pojawia się tylko jak mocniej przycisnę gaz,

przejechałem już około 15.000 km z nową turbiną, nie ma żadnych problemów oprócz właśnie dymienia, trochę mnie to drażni,

koszt turbiny 3200 pln, ale mam spokój na pare lat, musiałem wymienić, niestety przesadziłem, jechałem w Niemczech 220km/h prawie non stop przez 2-3 h a potem nagle zjechałem na stację benzynową i zgasiłem auto, pewnie turbina już swoje przeżyła a to był gwóźdź do trumny, wałek się skrzywił,

może dymienie to kwestia lejących się wtrysków? a wymiana turbiny to przy okazji? jak to sprawdzić?

• Moderatorzy
Opublikowano
czarny dym, pojawia się tylko jak mocniej przycisnę gaz,

przejechałem już około 15.000 km z nową turbiną, nie ma żadnych problemów oprócz właśnie dymienia, trochę mnie to drażni,

koszt turbiny 3200 pln, ale mam spokój na pare lat, musiałem wymienić, niestety przesadziłem, jechałem w Niemczech 220km/h prawie non stop przez 2-3 h a potem nagle zjechałem na stację benzynową i zgasiłem auto, pewnie turbina już swoje przeżyła a to był gwóźdź do trumny, wałek się skrzywił,

może dymienie to kwestia lejących się wtrysków? a wymiana turbiny to przy okazji? jak to sprawdzić?

A spróbuj odłączyć podciśnienie od zaworu egs

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

...i nie ruszyles juz z tej stacji? jakie bylo zachowanie silnika po odpaleniu po postoju?

mi tez bunia potrafi przed chwile zadymic kiedy mocniej przycisne gaz... zauwazylem na drogach, ze dymi nie tylko moj, ale nie wiem czy tak ma byc

ostatnia wymiana oleju u mnie po 18 tys. km i nie zauwazylem ubytku na bagnecie, wiec oleju pewnie nie spala

pewnie przydaloby sie zbadac wtryski...

zamelduj jesli zbadasz temat i cos sie dowiesz

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

pojechałem dalej ze stacji, ale za kilka dni nagle coś strzeliło, auto straciło moc, i zaczęło dymić, myślałem, że tylko rura spadła, ale niestety nie, turbina padła,

ok, rzeczywiście sprawdze pomysł z zaworem, dam cynk jak poszło