Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tez mieszkam w tym miescie od urodzenia, i wiem ze rano mozna nabyc sprzet z kradzezy. To byla jedna z propozycji.

Jak widziales, podalem jeszcze mnostwo innych zrodel.

Podrawiam.

Opublikowano

Bywam na wolumenie bardzo często i faktycznie duża ilość radii wystawianych tam na sprzedaż pochodzi z kradzieży :x . Faktem również jest to, że wiele z tych radii kradzione są w krajach unii a z tego co wiem nasze rejestry nie są jeszcze połączone z np. Niemcami.

Z drugiej strony nie można też generalizować... na wolumenie jest również bardzo dużo osób sprzedających radia nowe, w pudełkach i z możliwością wystawienia faktury. Ceny są nieznacznie ale jednak niższe niż w sklepach (choć nie zawsze).

Temat jest rzeką... Na temat umyślnej i nie umyślnej paserki można by rozmawiać bardzo długo. Uważam, że my sami często kupując radio mamy wyraźne sygnały czy radio jest trefne czy nie.

Na wolumenie możemy iść na dział gdzie są gołe radia ale i możemy nabyć kompletne w pudełku z papierami. Na allegro jest podobnie...

Wszystko zależy od ceny no i od naszego sumienia...

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano (edytowane)
Tylko że to jest niesprawiedliwe bo ja staram się żyć uczciwie a tu jakas gnida radio wyciągnie. Mi 3 radia zgineły i za każdym razem kupowałem nowe. na wolumenie się nie opłaca kupować bo tym cwaniaczkom to juz sie kompletnie we łbach poprzewracało za używane radio w dodatku bez papierów i z uciętymi kablami najczęściej chcą 200pln mniej niz w supermarkacie, za mniej niz 300pln na wolumenie radia firmowego na CD nie widziałem a za 450 można juz kupić nowego JVC Sony i wiele innych a za 550 taką Aiwe jaką ja mam (o której pisałem wyżej) na mp3 i z pilotem, więc nie rozumiem gdzie tu oszczędność. Dla dwustu złotych niepotrzebny stres przy kontroli policyjnej bo może kradzione, no i urzywane bez gwarancji mi to się wogóle nie kalkuluje wole miec radio z niższej półki ale nowe niz jakiś High-Endowy sprzet niewiadomego pochodzenia bez gwarancji. Wedłóg mnie to ię nie opłaca w samochodzie wozić radia za 1500pln bo to szkoda nerwów a to jest tylko kwestia czasu kiedy ktoś się takim sprzętem zainteresuje, a przecież z radiem przywiązanym do szyji nie będziesz chodził całe życie Edytowane przez kiokio

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Wiem jak to jest z Wolumenem, ja mieszkam w Krakowie i takim odpowiednikiem Wolumenu u nas jest giełda elektroniczna na ul. Balickeij i używane radio to bym tak kupował w ostateczności choćby dlatego że wole zapłacić więcej niż dać zarobić ewentualnemu złodziejowi. Jednak przepłacać w sklepie też nie chce więc najlepszą alternatywą wydaje mi się Allegro (lub inne aukcje internetowe) zwłaszcza że dużo osób tam sprzedających oferuj radio z papierami.

Na radio przeznaczyłem 1500zł bo chciałbym kupić już dobry sprzęcik na długo, auto trzymam na parkingu strzeżonym obok domu więc tam nie ukradną, ewentualnie jak gdzieś zostawię na mieście auto ale panel będe zabierał, całe radio natomiast naprawdę solidnie przykręce tak już na stałe więc w najgorszym wypadku stracę szybę, ale to może się zdarzyć się każdemu bo wydaje mi się że jak panel jest zdjęty to złodziej przez szybę raczej nie jest w stanie dokładnie określić czy jest to radio za 300zł, czy za 3000zł.

W koncu chodzilo o pomoc koledze , a nie o popieranie paserki.
Pomogliście mi i jestem bardzo wdzięczny!!! :)

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano
P.S. Jak kiedyś woziłem się beczką to miałem najprostrze radion na kasety z RDS-em Blaupunkta, a jednak jakiś złodziej się na nie pokusił :(

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano

Cobi bardzo sie ciesze ze bylismy przydatni. W koncu wlasnie o to chodzi.

Zycze szybkiego i udanego zakupu i pochwal sie na forum co kupiles i wyslij real foto.

Milego weekendu.

Opublikowano
Zycze szybkiego i udanego zakupu i pochwal sie na forum co kupiles i wyslij real foto.

Dzięki, jak tylko kupię to zdam relacje na forum i postaram się dorzucić jakąś fotke po zamontowaniu radia.

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano (edytowane)

ewentualnie jak gdzieś zostawię na mieście auto ale panel będe zabierał, całe radio natomiast naprawdę solidnie przykręce tak już na stałe więc w najgorszym wypadku stracę szybę, ale to może się zdarzyć się każdemu bo wydaje mi się że jak panel jest zdjęty to złodziej przez szybę raczej nie jest w stanie dokładnie określić czy jest to radio za 300zł, czy za 3000zł.

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz...

Po I- wsze>>> "solidne" przykręcenie radia wcale nie jest takie mądre. Jeśli trafisz na zawziętego oprycha to poza szybą będziesz miał poniszczone całe otoczenie radia (środkowy kokpit). Nie wiem co lepsze... Stracić tył od radia czy mieć połowę deski zmasakrowanej, poniszczoną ramke od radia a może i coś więcej ?

Po II- gie>>> Większość tych co latają na radia wiedzą dokładnie jaki tył siedzi w samochodzie. Dla Ciebie każdy tył wygląda podobnie a dla "profesjonalisty" każdy jest do rozróżnienia. Pozatym rozróżnić CD od casette można na pierwszy rzut oka.

Reasumując... nic bardziej mylnego w tym że zabierając panel możemy być spokojni o tył radia i szybę. "Tyły" giną nagminnie w Warszawie. Może dzieje się tak dlatego, że dokupić panel do radia nie nastręcza najmniejszego problemu (allegro, ogłoszenia no i wolumen oferuje pełną ofertę panelową :? ).

Oczywiście możesz zostawiać tył przez rok, dwa i nic ... aż pewnego dnia przychodzisz a tu szyba i radio papa :mad2: . J

To o czym piszę poparte jest (niestety) własnymi doświadczeniami i doświadczeniami kolegów, znajomych.

Dlatego nie ma innej możliwości jak zabieranie radia ze sobą. Tylko kieszeń daje 100% pewności, że wsiadając rano do samochodu posłuchamy ulubionej płyty CD.

Aktualnie na wolumenie praktycznie każdy kto kupuje radio (niezależnie od modelu) przerabia je na kieszeń.

Największym problemem są firmowe nawigacje VW czy Seata których przerobić na kieszeń się nie da.

Cena nowej navi u dealera to koszt ok. 10000 PLN.

Na allegro czy na wolumenie kupimy taką samą ( no może prawie taką samą :wink: ) za 1000- 2500 PLN ( w zależności od modelu ).

Taki kraj... :doh:

Edytowane przez MariuszBurgi

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Radyjko niczego sobie :) Już kiedyś takie oglądałem, zastanawiam się tylko czy da się zmienić podświetlanie wszystkich przycisków? W opisie tej aukcji pisze że tylko przycisków obok pokrętła :?

Jeszcze trochę poszukam i popytam się w sklepach ale coś mi się wydaje że jednak zdecyduje się na jakiś sprzęcik Alpine. W późniejszym czasie wymiana seryjnych głośników, a na końcu jakiś dobry "generator bassu" do bagażnika :D

Oczywiscie da sie zmienic podswietlanie wszystkich przyciskow, malo tego dzieki funkcji I-Personalize mozesz dostosowac kolor wyswietlacza dokladnie do koloru tablicy rozdzielczej:

http://img124.exs.cx/img124/8382/alpinecda9831r8ea.jpg

Opublikowano
nic bardziej mylnego w tym że zabierając panel możemy być spokojni o tył radia i szybę

Nie twierdziłem że mogę być spokojny, chodzi mi o to że nie muszę nosić radia ze sobą, a w przypadku włamania do auta przykręconego radia nie będzie tak łatwo wyjąć, napewno będzie to kosztowało więcej czasu którego zazwyczaj złodziej nie ma, np. Złodziej wybija szybę, włącza się alarm, on nie może wyjąć radia i rezygnuje zanim zwróci na siebie uwagę. Oczywiście na nic nie ma reguły, może się trafić złodziej który dołoży wszelkich starań żeby zabrać radio ale uważam że takich jest znikoma ilość, np. kolega miał w ten sposób przykręcone na stałe radio w Audi 80, wybili szybę ale radia nie udało im się wyszarpać i odpuścili.

Wiem że najlepszym sposobem na uniknięcie kradzieży jest zabieranie całego radia ale jest to nie wygodne i kłopotliwe. Np. wychodzisz sobie na mieście z auta pochodzić po sklepach i cały czas musisz tachać je ze sobą :?

Jeśli chodzi o kradzież radia to wszystko zależy na jakiego złodzieja się trafi, ja osobiście wole radio przykręcić (i mieć świadomość że złodziejowi nie pójdzie tak łatwo) niż żeby było "kulą u nogi" którą muszę wszędzie nosić. Zresztą z autem tak jak z radiem, tez dla upartego i doświadczonego złodzieja nie ma zabezpieczenia nie do pokonania więc auto też pasowało by mieć zawsze przy sobie :? (ale zakładamy zabezpieczenia dzięki którym jesteśmy w miarę spokojniejsi o nasze autko).

Oczywiscie da sie zmienic podswietlanie wszystkich przyciskow, malo tego dzieki funkcji I-Personalize mozesz dostosowac kolor wyswietlacza dokladnie do koloru tablicy rozdzielczej:

:shock: To mi się podoba :D Więc chyba już znalazłem obiekt pożądania hyhy :mrgreen:

Pozdrawiam!

Paweł