Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna jestem posiadaczem e36 i jednocześnie jest to moje pierwsze auto marki BMW, wiec w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy przyciski od el. szyb i szyber dachu są podświetlane bo u mnie nie świecą i nie wiem czy poprostu nie są czy żarówki się przepaliły.

2. Jak wymontować seryjne radio, tzn. jak najłatwiej dostać się do śrub mocujących i czy po wymontowaniu (odłączeniu zasilania) przy ponownym podłączeniu będzie trzeba podać jakiś kod (bo niestety żadnego nie dostałem :( ). A skoro już jestem przy radiu to może mi ktoś polecić jakiś dobry sprzęcik na MP3 do max 1500zł, który pasował by kolorem podświetlania do deski e36-tki.

3. Wskaźnik chwilowego spalania - gdy zatrzymam się i silnik pracuje na jałowym biegu wskazówka chwile pokazuje aktualne spalanie a później powoli idzie w górę i chowa się za skalą, gdy zaczynam jechać wskazówka z powrotem wraca i pokazuje aktualne spalanie. Czy to jest normalne?? Czy tylko u mnie coś jest nie tak??

4. Czy ABS da się wyłączyć?? Na konsoli mam tylko przycisk do wyłączania ASC.

5. Mam podstawowy komputer Check Control i chciałbym dowiedzieć się do czego służą przyciski "10", "100", "1000" i "10000". Trochę tam majstrowałem i wiem na razie tylko że da się nimi ustawiać date i godzine :D

Możliwe że pytania które zadałem były już omawiane na forum ale w wyszukiwarce niestety nic nie znalazłem :(

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano

Możliwe że pytania które zadałem były już omawiane na forum ale w wyszukiwarce niestety nic nie znalazłem :(

Bardzo możliwe nawet wielce prawdopodobne

Ad.1 Powinny być podświetlone

Ad.2 Radio trzeba wyjąc specjalnymi wyjmakami, od czoła masz takie 4 dziurki jak nie masz wyjmaków to użyj gwoździ o odpowiedniej średnicy wbij głęboko i wyciągnij radio. Radia są kodowane jak odepniesz zasilanie to będziesz musiał wstukac kod

Ad.3 Tak to jest normalne

Ad.4 Jeśli nie masz przycisku to sie nie da no chyba że wyciągniesz bezpiecznik

Ad.5 Było dużo na ten temat poszukaj - ja nie pamiętam

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

• Członkowie klubu
Opublikowano

5. Mam podstawowy komputer Check Control i chciałbym dowiedzieć się do czego służą przyciski "10", "100", "1000" i "10000". Trochę tam majstrowałem i wiem na razie tylko że da się nimi ustawiać date i godzine

Jeśli podstawowy BC to nic więcej tym nie zdziałasz... oprócz zmiany języka i testu nr 10 - o ile się uruchomi (raczej nie).

Co i jak ze zmianą języka i o teście 10 znajdziesz bez problemu na forum.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Cobi co do punktu 1,

1. masz alarm?

Moze tak jak u mnie jest sterowanie przestawione, i podswietlenie nie dziala.

Sterowanie oczywiscie domykanie szyb, podczas wlaczania alermu. Ale nic prostszego to sprawdzic.

Opublikowano

OK, dzięki za info. :)

Jeśli podstawowy BC to nic więcej tym nie zdziałasz... oprócz zmiany języka i testu nr 10 - o ile się uruchomi (raczej nie).

Co i jak ze zmianą języka i o teście 10 znajdziesz bez problemu na forum.

Znalazłem coś o tym teście 10 ale jeszcze nie sprawdzałem czy mi to działa, wiem tylko że jak nacisne u mnie przycisk z napisem "check" (czy jakoś tak) to wyskakuje mi napis "Check Control OK".

Ad.4 Jeśli nie masz przycisku to sie nie da no chyba że wyciągniesz bezpiecznik

A co do ABS-u -to jeśli poprowadził bym przewody od bezpiecznika do dodatkowego przycisku, który rozłączał by obwód to będzie to sprawnie działać? Czy przez takie kombinowanie nic nie nawali? Bo skoro to takie proste to dlaczego nie zrobili od razu takiego przycisku, a uważam że przydał by się bo ABS na suchej nawierzchni chyba wydłuża drogę hamowania o 10%.

Cobi co do punktu 1,

1. masz alarm?

Alarmu jeszcze nie mam (w przyszłym tygodniu zakładam) więc wychodzi na to że powinno działać, sprawdze to, mozliwe że się przepalily.

Dzięki za pomoc.

P.S. Jeśli chodzi o radio to może ktoś może polecić mi takie o które pytałem? tzn. na MP3 (jakieś dobrej firmy i max do 1500zł.), które miało by podświetlanie bursztynowe takie jak deska w e36.

Pozdrawiam!

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano

Jesli chodzi o podswietlenie to wyjmij delikatnie i przejedz miernikiem. U mnie jest zamienione sterowanie podnoszenie i opuszczanie. Zamiana sterowania masa na sterowanie pradem, lub odwrotnie.

Wiem ze musze to samemu tez zmienic, ale szukam schematu alarmu, zebym czegos przez dobre checi nie popi.............. .

Nie zawsze, ale lepsze jest wrogiem dobrego.

Opublikowano
Dobre radyjko to ja już sobie wyczaiłem tylko że kolorystycznie nie pasuje do deski rozdzielczej, właśnie chciałbym znaleźć coś z bursztynowym podświetlaniem i żeby technicznie też nie najgorsze było :)

Pozdrawiam!

Paweł

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dobre radyjko to ja już sobie wyczaiłem tylko że kolorystycznie nie pasuje do deski rozdzielczej, właśnie chciałbym znaleźć coś z bursztynowym podświetlaniem i żeby technicznie też nie najgorsze było :)

Może to ?

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?p=36006&highlight=#36006

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

P.S. Jeśli chodzi o radio to może ktoś może polecić mi takie o które pytałem? tzn. na MP3 (jakieś dobrej firmy i max do 1500zł.), które miało by podświetlanie bursztynowe takie jak deska w e36.

Napisz czy chcesz kupic radio w sklepie czy na allegro(osobice bral bym na allegro ceny od 700 do 1000zl nizsze niz w sklepach). I czy zamierzasz zmienic glosniki seryjne?? Radio za 1500zl do seryjnych glosnikow mija sie z celem...

Opublikowano

Dzięki za link, radyjko wizualnie SUPER!!! Taki wygląd jak najbardziej by mi odpowiadał, no ale niestety nie jest na mp3 :(

Napisz czy chcesz kupic radio w sklepie czy na allegro(osobice bral bym na allegro ceny od 700 do 1000zl nizsze niz w sklepach). I czy zamierzasz zmienic glosniki seryjne?? Radio za 1500zl do seryjnych glosnikow mija sie z celem...

Wydaje mi się że w gre wchodzi tylko Allegro bo taniej to nigdzie raczej nie znajde. Pierwsze mam zamiar kupić radyjko, pozniej bede zmienial głośniki, ale narazie rozglądam się tylko za radiem.

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano
Mozesz jeszce tu poszukac, a jak znajdziesz polecam wszystkie serwisy aukcyjne, gieldy i Wolumen w niedziele, tylko rano.

i kupisz radio wyjęte z czyjegoś pojazdu ... wielkie dzięki :evil:

za pół roku pojedziesz w to samo miejsce odkupić swoje :? a spirala będzię się dalej nakręcała ...

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano

i kupisz radio wyjęte z czyjegoś pojazdu ... wielkie dzięki

za pół roku pojedziesz w to samo miejsce odkupić swoje a spirala będzię się dalej nakręcała ...

Pozdrawiam,

Paweł

Pawelku, nie kazdy ma kase na nowe, i kupowanie w sklepie. Jesli myslisz ze na allegro i gdzie indziej rzeczy nie pochodza z tego samego zrodla to sie bardzo grubo mylisz.

Ja pracuje w serwisie aukcyjnym, i jak bedziesz mial kiedys chec, wpadnij, a pokaze ci swistki z prokuratury z prosba o okazanie wszystkich danych sprzedawcy, bo zachodzi podejrzenie ze towar sprzedany jest kradziony.

Wiec, jak ktos nie ma kasy, niech szuka. Nie wszystkich stac na kupowanie w sklepie. Nie jest powiedziane tez, ze wszyscy na Wolumenie to zlodzieje. Przymajmniej ja w to nie wierze.

Pozdrawiam i nie obwiniaj calego swiata i posadzaj o zlodziejstwo.

Opublikowano

Dzięki Misiek za linki, ciekawe jak wygląda podświetlanie w tym JVC. Jakiś czas temu przewertowałem większość radii MP3 na Allegro i nic takiego co by pasowało podświetlaniem nie znalazłem.

Zastanawiam się nad Alpine (już nie pamiętam modelu) z możliwością zmiany podświetlania (do wyboru chyba 4 kolory). Może ktoś na forum orientuje się czy jest tam kolorek pod deskę BM-ki? W ogóle mam zamiar wybrać się do MediaMarkt i tam pooglądam te Alpinki, może coś podejdzie to wtedy takiego poszukam na Allegro. :D

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano

No z wyglądu to nawen nie zły ten FIRST, ale firma chyba taka średnia. :?

Radyjko do którego link podesłał GR z wyglądu jak dla mnie Super, czarny kolor tak jak cały kokpit i podświetlanie też pasuje idealnie http://www.vdodayton.de/image_view.aspx?ID=504647 Gdyby tylko było na MP3 to już bym takiego szukał :)

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano

Co do ABS'u to wyłączenie poprzez rozpięcie obwodu przy bezpieczniku owszem wyłączy ABS, ale nie włączysz go bez wyłączenia silnika

A radyjko hmmm ja mam taka Aiwę http://www.us.aiwa.com/default.asp?page=products&action=viewProduct&prod=42 sa również z bursztynowym podświetleniem wszystko illuminator czyli bardzo równo podświetlone. To radio kosztuje śmieszne pieniądze w NorrAuto 550pln, ma mp3, equalizer wyjście na subwoofer z filtrem dolno przepustowym, podbicie basu coś ala Sony, best positon sound i inne bajery.No i ma pilota zdalnego sterowania. W tym przedziale cenowym bardzo polecam to radio Aiwa to u nas w polsce mało znana firma, ale w USA jedna z lepszych

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Świetny link!! :D Pierwsza pozycja i to jest właśnie Alpine o którym pisałem http://aka.fotovista.com/dev/large/14400080.jpg jak by jeszcze tochę ciemniejsze podświetlanie było :) Najlepiej takowy pasowało by przymierzyć do autka, jeśli nie znajde nic lepszego to bede sie zastanawial na takim lub podabnym Apine-m.

Co do ABS'u to wyłączenie poprzez rozpięcie obwodu przy bezpieczniku owszem wyłączy ABS, ale nie włączysz go bez wyłączenia silnika

Więc taki przycisk odpada, szkoda :(

Też przyjemny sprzęcik :) Jeśli było by jeszcze w czarnej obudowie to świetnie pasowało by do kokpitu.

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39216362

W cenie do 1500zl lepszego radia NIE MA!!!

Radyjko niczego sobie :) Już kiedyś takie oglądałem, zastanawiam się tylko czy da się zmienić podświetlanie wszystkich przycisków? W opisie tej aukcji pisze że tylko przycisków obok pokrętła :?

Jeszcze trochę poszukam i popytam się w sklepach ale coś mi się wydaje że jednak zdecyduje się na jakiś sprzęcik Alpine. W późniejszym czasie wymiana seryjnych głośników, a na końcu jakiś dobry "generator bassu" do bagażnika :D

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano
iPawelku, nie kazdy ma kase na nowe, [...cut...] Wiec, jak ktos nie ma kasy, niech szuka. Nie wszystkich stac na kupowanie w sklepie. Nie jest powiedziane tez, ze wszyscy na Wolumenie to zlodzieje. Przymajmniej ja w to nie wierze.

Pozdrawiam i nie obwiniaj calego swiata i posadzaj o zlodziejstwo.

Wiem, że na Allegro też można kupić kradzione, wiem również, że nie każdego stać na nowe radio, ale kupując na Wolumenie, rano prawie na pewno kupisz takie, które służyło kiedyś komu innemu i to prawie na pewnoe nie temu kto je sprzedaje. To jest moja opinia. Mieszkam w tym mieście od urodzenia i parę razy, szczególnie za czasów szkoły średniej bywałem na Wolumenie rano, żeby kupić jakieś części. Panowie, którzy sprzedawali radia nie budzili mojej sympatii.

Poza tym z tego co widziałem to autor topicu, chce przeznaczyć na radio 1500, więc chyba uda mu się kupić w miarę dobre, nowe radio.

Pozdrawiam,

Paweł