Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano
taka gadke mozna najczesciej uslyszec w pseudo-warsztacie od skrzyn automatycznych, sprawdz po vin w aso jaki masz olej, to bedziesz wiedzial, wszystko jest w TIS, nie ma co gdybac, co zrobilby producent, gdyby cos tam... to co zrobil jest zapisane w TIS

Sprawdzałem a jakże.W ASO każą wlać 7045 który jest czerwony jak indianin a w mojej skrzyni był żółty, zresztą chyba wszystkie syntetyki powinny być żółte :?:

Sprawdzę to jeszcze w krainie wroga zachodniego....

• Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Członkowie klubu
Opublikowano

Myślę, że najprościej będzie podjechać do ASO, zamówić 1l oleju do ASB podając swój nr VIN, odebrac butelkę, odkręcić korek i potem grzecznie napisać na forum jaki ma kolor, czy minerał czy syntetyk oraz czy jest jakiś opis na butelce ze znakami mogącymi sugerować kto produkuje, bo przecież nie BMW :norty: , a potem wszystko ładnie na forum napisać :mrgreen:

Gorzej jak w kilku ASO dadzą różne oleje :twisted2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ETL 7045E jest na 100% czerwony

co z tego, ze u kogos ze skrzyni wylecial zolty? a skad pewnosc, ze wlali ten co trzeba?

wrog w aso nie ma innej informacji niz aso w pl, bo aso w pl korzysta z programu wroga

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Jeśli masz skrzynię GM to dowiedz się w Oplu jak ją serwisować - nie podejrzewam by GM robił skrzynie wyłącznie dla BMW, na pewno jeżdżą w ich samochodach.
Opublikowano

Witam

Olej wymieniłem w Krakowie i wiem że był to syntetyk ESSO i że trzeba wymieniać i że te skrzynie są awaryjne. Śmiali sie że ASO mówi że się nie wymienia a później sami przywożą do nich skrzynie do naprawy.

pozdrawiam

• Moderatorzy
Opublikowano
Witam

Olej wymieniłem w Krakowie i wiem że był to syntetyk ESSO i że trzeba wymieniać i że te skrzynie są awaryjne. Śmiali sie że ASO mówi że się nie wymienia a później sami przywożą do nich skrzynie do naprawy.

pozdrawiam

Sprawdziłem na 100% mam zły olej w skrzyni bo wlano mi Esso71141 a w skrzyni A5S360R powinien być ETL 7045E.W skrzyni A5S390R jest fabrycznie lany ETL 8072B.

Tak samo zaleca GM Hydramatic dla skrzyń z BMW.

Czeka mnie wymiana :mad2: :mad2:

Opublikowano
przestancie z tymi skrzyniami bo straszycie tylko ludzi.....juz teraz boja sie kupowac tak jak dissel....czytam ten temat od poczatku co jestem na forum i mam wrazenie ze niekturzy polecaja serwisy chyba po to zeby polecic klijentow..wszysko ma sie prawo zepsuc i wedlug BMW oleju sie nie wymienia...chyba ze cos sie robi przy skrzyni lub uzupelnia jak sa przecieki...zalecaja to fachowcy z BMW co produkuja samochody....olej chodzi w skrzyniach w obiegu zamknietym i po to sa filtry zeby wylapywali ewentualne zanieczyszczenia..a wymiana samego oleju nic nie daje...jak juz sie wymienia to powinno wymienic sie filterki i tarczki cierne co najszybciej sie zuzywaja ....nie wiem czemu do wymiany oleju jest tyle zwolennikow w Polsce.. :?: i juz niejeden skrzanil skrzynie po wymianie...bo to jest tak jak by robil szlif cylindrow a zostawil w spokoju penewki... :norty: :norty: :norty:
  • Moderatorzy
Opublikowano
przestancie z tymi skrzyniami bo straszycie tylko ludzi.....juz teraz boja sie kupowac tak jak dissel....czytam ten temat od poczatku co jestem na forum i mam wrazenie ze niekturzy polecaja serwisy chyba po to zeby polecic klijentow..wszysko ma sie prawo zepsuc i wedlug BMW oleju sie nie wymienia...chyba ze cos sie robi przy skrzyni lub uzupelnia jak sa przecieki...zalecaja to fachowcy z BMW co produkuja samochody....olej chodzi w skrzyniach w obiegu zamknietym i po to sa filtry zeby wylapywali ewentualne zanieczyszczenia..a wymiana samego oleju nic nie daje...jak juz sie wymienia to powinno wymienic sie filterki i tarczki cierne co najszybciej sie zuzywaja ....nie wiem czemu do wymiany oleju jest tyle zwolennikow w Polsce.. :?: i juz niejeden skrzanil skrzynie po wymianie...bo to jest tak jak by robil szlif cylindrow a zostawil w spokoju penewki... :norty: :norty: :norty:

No i jesteś w błędzie.Oryginalny serwis wrogów zaleca wymianę co 100tys!!!

Gdybyś zobaczył olej wypuszczony ze skrzyni po 250tys. to byś zmienił zdanie. :twisted2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdziłem na 100% mam zły olej w skrzyni bo wlano mi Esso71141 a w skrzyni A5S360R powinien być ETL 7045E.W skrzyni A5S390R jest fabrycznie lany ETL 8072B.

kruk, interesuje mnie co to za dokument (?) "GM Hydramatic"? jesli masz w wersji elektronicznej, to bardzo bylbym wdzieczny za podeslanie

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Moderatorzy
Opublikowano

kruk, interesuje mnie co to za dokument (?) "GM Hydramatic"? jesli masz w wersji elektronicznej, to bardzo bylbym wdzieczny za podeslanie

GM Hydramatic to producent naszych skrzynek A5S360/390R

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a masz jakis dokument z ktorego to wynika? tzn. ze producent zaleca wymiane i jaki jest olej w skrzyni?

W skrzyni A5S390R np. w e39 530dA jest fabrycznie lany rowniez ETL 7045E, ETL 8072B podawany jest jako olej, ale dla benzyniakow - nie wiem dlaczego tak jest, ale tak jest

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Moderatorzy
Opublikowano
a masz jakis dokument z ktorego to wynika? tzn. ze producent zaleca wymiane i jaki jest olej w skrzyni?

W skrzyni A5S390R np. w e39 530dA jest fabrycznie lany rowniez ETL 7045E, ETL 8072B podawany jest jako olej, ale dla benzyniakow - nie wiem dlaczego tak jest, ale tak jest

Dokumentu nie mam ale serwis niemiecki zrobił wymianę w mojej E39 po 100tys. i następną wyznaczył na 200. tys.

Myślisz że ten olej zależy od silnika?Muszę to jeszcze sprawdzić.

Ty masz chyba A5S390R?Jaki masz numer oleju na misce?

Opublikowano

No i jesteś w błędzie.Oryginalny serwis wrogów zaleca wymianę co 100tys!!!

Gdybyś zobaczył olej wypuszczony ze skrzyni po 250tys. to byś zmienił zdanie. :twisted2:

Widzialem olej po 550tys. i nie zmienie zdania bo olej byl naprawqde cycus...co daje wymiana jak co najmiej 1/3 zostaje w ukladzie i zeby wymienic to trza by bylo plukac z 10 razy.....z gruchy nie wylejesz oleju jak nie rozciagniesz skrzyni od silnika.... :norty: :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokumentu nie mam ale serwis niemiecki zrobił wymianę w mojej E39 po 100tys. i następną wyznaczył na 200. tys.

to chyba masz jedna z niewielu e39 gdzie wymieniono olej w skrzyni w aso w de :)

numer oleju na misce 83220026922

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Moderatorzy
Opublikowano

to chyba masz jedna z niewielu e39 gdzie wymieniono olej w skrzyni w aso w de :)

numer oleju na misce 83220026922

Ponoć to juz nie taka rzadkość.

Numer faktycznie dla ETL7045E.

Twoje autko na pewno po 09.2000?

Opublikowano

jak nie masz dokumentu to nie pisz glupot...kazde aso...tym bardziej w DE poteierdza swoja robote...nie bede pisal dlaczego.. :mad2: :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie slyszalem do tej pory, aby aso de wymienialo olej w skrzyni e39 530dA... i to jeszcze przy 100k km, pewnie malo slyszalem :D

moja bunia to rocznik 10/2001, wiec model 2002

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Moderatorzy
Opublikowano

jak nie masz dokumentu to nie pisz glupot...kazde aso...tym bardziej w DE poteierdza swoja robote...nie bede pisal dlaczego.. :mad2: :mad2:

Nie mam książki ale kolega dotarł do serwisu w Niemczech gdzie było robione moje autko...

• Moderatorzy
Opublikowano

nie slyszalem do tej pory, aby aso de wymienialo olej w skrzyni e39 530dA... i to jeszcze przy 100k km, pewnie malo slyszalem :D

moja bunia to rocznik 10/2001, wiec model 2002

Pytam dlatego że szwagier ma E46 330dA 2001r. i na misce ma numer

83220024359 co odpowiada Texaco ETL 8072B

• Moderatorzy
Opublikowano
dziwne... w watku http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=56261&postdays=0&postorder=asc&highlight=7045e&start=0 jest kilka print screenow z TIS, wynika z nich, ze olej, o ktory piszesz byl w automatach (m.in. w e46), ale z silnikami benzynowymi

Nie wiem od czego to zależy ale trzeba lać jak fabryka każe a ja mam zły olej :cry2:

I choćby nie wiem co kombinował to i tak muszę wymienić :evil:

• Moderatorzy
Opublikowano
A w czasie wymiany zdawało mi się że jest żółty :mad2: Chyba robię się daltonistą...
Opublikowano
dziwne... w watku http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=56261&postdays=0&postorder=asc&highlight=7045e&start=0 jest kilka print screenow z TIS, wynika z nich, ze olej, o ktory piszesz byl w automatach (m.in. w e46), ale z silnikami benzynowymi

Nie wiem od czego to zależy ale trzeba lać jak fabryka każe a ja mam zły olej :cry2:

wiecej wymieniaj to skrzynia bedzie ci lepiej chodzic.. :norty: :norty:

• Moderatorzy
Opublikowano

A Ty nie wymieniaj to załatwię Ci skrzynkę niedrogo.....

W tej same skrzyni GM czyli jej producent zaleca wymianę oleju co 60 tys.

Na oleju Dextron III i na jakim Shelu

Opublikowano

A Ty nie wymieniaj to załatwię Ci skrzynkę niedrogo.....

W tej same skrzyni GM czyli jej producent zaleca wymianę oleju co 60 tys.

Na oleju Dextron III i na jakim Shelu

ty jak chcesz to wymieniaj...ale nie namawiaj drugich i nie strasz ludzi...chyba pracujesz w firmie co naprawiaja skrzynie i naciagasz klientow... :twisted2: :twisted2: