Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

poprzednio mialem e36 320i i teraz chce jakiegos diesla ale interesuje mnie tylko ten nowy model silnika 525d lub 530d

moje pytanie jest takie jak sie odroznia te silniki 525tds a 525d??

a dokladnie po czym mozna je rozpoznac

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano
taki doswiadczony a nie uzywa opcji szukaj.pare postow ponizej masz dokladnie temat wyczrpany.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=66279&sid=022d94f5468195fd35bb2576925239bc

chciałeś kolego zabłysnąc ale ci sie nie udało klega Stelmacher chciał sie dwiedziec jaka jest rórznica między 525TDS a 525D który jak sie nie myle był montowany po 2000r i chyba ma ok 160ps. A temat co wkleiłas jest poruwnanie 525TD z 525TDS
na volta core el can na volta core el lievore
Opublikowano

samochód z 2001 r to będzie na pewno już 525 d, który ma 163 KM i 350NM, poza tym zawsze możesz to sprawdzić na stronie np realoem.com wpisując 7 ostatnich znaków vin

e39 525d(silnik m57) był produkowany od czerwca 1999 do grudnia 2003

e39 525 tds (silnik m51) był produkowany od kwietnia 1995 do marca 2000.

• Moderatorzy
Opublikowano
witam

poprzednio mialem e36 320i i teraz chce jakiegos diesla ale interesuje mnie tylko ten nowy model silnika 525d lub 530d

Wizualnie są kompletnie inne.Najprościej zobacz na Allegro zdjęcia z aukcji..

A może lepiej 3,0d zużycie paliwa prawie to samo co 2,5d a jazda to poezja przyspieszenie poniżej 8s do 100....

Opublikowano
witam

A może lepiej 3,0d zużycie paliwa prawie to samo co 2,5d a jazda to poezja przyspieszenie poniżej 8s do 100....

idąc tym tropem: to może lepiej 535d? :D zbiera sie lepiej niż 530d a pali podobnie....

jest tylko jedno małe ale: kasa, kasa , kasa (no i nie ma go w budzie e39- ale zawsze możesz sie szarpnąc na e60 z początków produkcji) :D

• Moderatorzy
Opublikowano
witam

idąc tym tropem: to może lepiej 535d? :D zbiera sie lepiej niż 530d a pali podobnie....

jest tylko jedno małe ale: kasa, kasa , kasa (no i nie ma go w budzie e39- ale zawsze możesz sie szarpnąc na e60 z początków produkcji) :D

Niby tak ale miałem okazje ostatnio pojeździć 525d to takie sobie miałem odczucia..... :norty:

Opublikowano
witam

Niby tak ale miałem okazje ostatnio pojeździć 525d to takie sobie miałem odczucia..... :norty:

Idac innym tropem! to jeden na 7 diesli 525/530d ma moc!! Wiekszsc ma problemy z turbina i sa mulowate!

Pojedzij sprawnym 530d lub 525d to zobaczyc jak ladnie smiga!!

Tomek
  • Moderatorzy
Opublikowano
witam

Idac innym tropem! to jeden na 7 diesli 525/530d ma moc!! Wiekszsc ma problemy z turbina i sa mulowate!

Pojedzij sprawnym 530d lub 525d to zobaczyc jak ladnie smiga!!

A mam bardzo sprawne 530dA i śmiga jak rakietka, jeździłem też 525d i jak dla mnie to to taka wersja dla ubogich bo pali praktycznie to samo, ubezpieczenie to samo, autko z tym silnikiem jest zazwyczaj uboższe w wyposażeniu.

Gdy ktoś chce oszczędne autko to nie kupuje BMW tylko np.VW Polo 1,9TD

• Moderatorzy
Opublikowano
Jesli chodzi o odroznienie to samym wygladem powinny sie roznic jak dla mnie, nie widzialem 2,5d ale wnioskuje ze napewno inaczej wyglada :)

Absolutnie inaczej :lol:

Opublikowano

Gdzies kiedys byla do sciagniecia taka tabelka z danymi samochodow BMW.

Jest tam spalanie srednie z jakichs gazet i dla 530d podaja 8.3 a dla 525d 8.1litra wiec lepiej 3.0.

Ogolnie na 3.0 da sie pojezdzic, ma wystarczajace na codzien przyspieszenie.

A do tego ze 1 na 7 diesli ma moc... moze w Polsce, choc watpie... ale to wynika z tego ze przywozone sa czesto auta uszkodzone, zajezdzone i nie w pelni sprawne. Jak ktos potem kupi takiego diesla to moze w sumie nie wiedziec jak ma wgiatac w fotel :D.

Osobiscie jezdzilem 2 530d i oba mialy takie samo przyspiesznie. Jak dla mnie dosc dobre i wystarczajace.

W porownaniu do E34 2.5 192 KM 3.0d o wiele lepiej przyspiesza :) mimo iz moc podobna. Jednak duzo Nm robi swoje.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Generalnie Nm dbaja o przyspieszenie auta gdy jest obciazone, np. w gorach autem (motor diesel) z rodzina nie kombinujesz z biegami jak w benzynie itp, KM to generalnie do predkosci max, jesli sie myle to prosze o poprawe i nowa informacje.
Opublikowano

polecam 520d po chipie ma 170-180Km jest masakrycznie elastyczny, i to spalanie <5 na trasie... a przyspieszenie 80-120 bajka. 200 robi ale na co to komu..

kupiłem takiego jakiś miesiąc temu bo potrzebowałem najmniej palące bmw. Znajomy mechanik pojechał z kupcami do berlina po e60 530d i wszystkie były zajechane a motory mają 2 lata i namówił ich na przejazd 520d byli w szoku nie dość że tańszy mniejsze spalanie to często zdarza się że mają lepsze wyposażenie , mniej awaryjny motor, i więcej manualnych skrzyń, ale to auto dla oszczędnych.

Opublikowano

no dobra chlopaki dzieki za zainteresowanie juz wiem jak je odroznic :D

a teraz jeszcze mnie ciekawi jak to jest z tymi 530d

jedne sa 184km a drugie 196km jak sie nie myle i od czego to zalezy znow od daty prod?? czy moze od wersji silnika??

pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

• Moderatorzy
Opublikowano
no dobra chlopaki dzieki za zainteresowanie juz wiem jak je odroznic :D

a teraz jeszcze mnie ciekawi jak to jest z tymi 530d

jedne sa 184km a drugie 196km jak sie nie myle i od czego to zalezy znow od daty prod?? czy moze od wersji silnika??

pozdrawiam i czekam na odpowiedz

184PS do 09.2000

193PS od 09.2000(czyli po lifcie)

Opublikowano
Dobrze sie orientujesz - nie bylo 3.0tds. 3.0 w dieslu jest tylko z oznaczeniem "d" (jest to silnik z common railem). wystepuja 2 wersje w zaleznoci od rocznika 184km lub 193km.
Facet z próchnicą grał w kości i... wypadły mu cztery szóstki.