Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Filtru nie można czyścic- znaczy mozna spróbować ale na nic sie zda. Jak zamontowałem nowy przetestowałem na te okoliczność stary filtr z marnym rezultatem.

Za 170 w ASO masz faktycznie kopułkę z 4 śrubkami i uszczelkę koloru pomarańczowego :D

Jak za 70 chcieli oddac tzn ze jak Slafko pisał spadła im wczesniej i obudowa KAPUT! :-) Zamiennika szukałem ale śmiem twierdzic że nie występuje.

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Tak. Moze maja peknieta obudowe i aby zarobic sprzedadza Tobie sam filtr bez niczego a reszte sobie wyrzuca. Bo jak widac na rysunku, ktory przedstawiles to tam jest caly kpl. jedynie co mozesz kupic osobno to te uszczelki i srubki. Natomiast filtr jest z obudowa, srubkami i uszczelkami.

Filtr sie wyjmuje dlatego go nie widac...pokaz mi na zdjeciu filtr to jest strona org. BMW.........firmy wola sprzedac z obudowa bo wiecej zarobia....juz teraz szukaja klientow bo wchodzi duzo zamiennikow i to legalnie i na gwarancji...

Opublikowano
Tak. Moze maja peknieta obudowe i aby zarobic sprzedadza Tobie sam filtr bez niczego a reszte sobie wyrzuca. Bo jak widac na rysunku, ktory przedstawiles to tam jest caly kpl. jedynie co mozesz kupic osobno to te uszczelki i srubki. Natomiast filtr jest z obudowa, srubkami i uszczelkami.

Filtr sie wyjmuje dlatego go nie widac...pokaz mi na zdjeciu filtr to jest strona org. BMW.........firmy wola sprzedac z obudowa bo wiecej zarobia....juz teraz szukaja klientow bo wchodzi duzo zamiennikow i to legalnie i na gwarancji...

Kupowałem w ASO Posluszny 3 tygodnie temu i tylko w całości z obudową, śrubami i uszczelkami-204pln przed upustem

Opublikowano
wyjolem filtr, sciagnolem filc i wymylem wszystko w rozpuszczalniku jest czysty, wiec dla mnie glupota jest kupowanie nowego za taka kase, poza tym pytalem paru mechanikow ktorzy stwierdzili ze nie ma to wplywy na zurzycie turbiny, u mnie np od nowosci byl nie ruszany i przypuszczam ze nie ma takiej potrzeby no moze co 100tys zajrzec do niego i go przemyc, tam sa takie dziury miedzy tymi sznureczkami ze nie wiem, sam filc jest najbardziej zabrudzony, po wyczyszczeniu jest swobodny przeplyw a to tylko zwykla odma nic wiecej :wink:

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano
chmurkagoscieradow"[/b]]wyjolem filtr, sciagnolem filc i wymylem wszystko w rozpuszczalniku jest czysty, wiec dla mnie glupota jest kupowanie nowego za taka kase, poza tym pytalem paru mechanikow ktorzy stwierdzili ze nie ma to wplywy na zurzycie turbiny, u mnie np od nowosci byl nie ruszany i przypuszczam ze nie ma takiej potrzeby no moze co 100tys zajrzec do niego i go przemyc, tam sa takie dziury miedzy tymi sznureczkami ze nie wiem, sam filc jest najbardziej zabrudzony, po wyczyszczeniu jest swobodny przeplyw a to tylko zwykla odma nic wiecej :wink:

Meczysz sie i meczysz...cos duzo.. :?:

Opublikowano
wyjolem filtr, sciagnolem filc i wymylem wszystko w rozpuszczalniku jest czysty, wiec dla mnie glupota jest kupowanie nowego za taka kase, poza tym pytalem paru mechanikow ktorzy stwierdzili ze nie ma to wplywy na zurzycie turbiny, u mnie np od nowosci byl nie ruszany i przypuszczam ze nie ma takiej potrzeby no moze co 100tys zajrzec do niego i go przemyc, tam sa takie dziury miedzy tymi sznureczkami ze nie wiem, sam filc jest najbardziej zabrudzony, po wyczyszczeniu jest swobodny przeplyw a to tylko zwykla odma nic wiecej Wink

A potem pada turbo...i BMW jest zle, beznadziejne i w ogole...

Opublikowano
a co to ma do turba? Przeciez turbo ma swoje smarowanie, zasilanie spalinami, i cisnienie do kolektora przez intercoler wiec co to ma do turba, przeciez turbo nie ma odpowietrzenia to oddzielna czesc silnika. odma ma cos ale do silnika :shock:

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano

chmurks- jsk wyczyściłeś tzn doczysciłes to znaczy ze byl czysty jak zdejmowałeś. Brudnego byś nie doczyścił!! Nooo odpowietzrenie skrzyni korbowej nie ma znaczenia- czy zapchane czy nie........

Światła od zapchanej odmy też sie nie zepsują :D ... no ale światła to nie wszystko w samochodzie

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak niektórzy wiecie ja też wyczyściłem ten filtr ale generalnie jest za jego wymianą.

Jego zapchanie może powodować rozszczelnienie silnika od dołu, przedmuchy a i pocenie się oleju na korku, bagnecie a szczególnie pokrywie filtra oleju (zobaczcie u siebie bo ja u siebie mam coraz większą "plamę" wokół filtra oleju).

I tak sobie myślę, że jak potrafi z taką siłą pchać olej w wyżej podane miejsca to i może też podawać z taką siła olej na łożyska ślizgowe w turbawce i skutecznie zmniejszać jej żywot.

A może być też tak, że przez taki zapchany „breather” powstają jakieś bliżej nieopisane zjawiska w misie olejowej i przez to większości z nas świeci się kontrolka od oleju zaraz po rozruchu.

Powalczymy zobaczymy i w odpowiednim miejscu opiszemy ;).

Opublikowano
No wlasnie. Zamowiles (niby) sama obudowe, a ona wystepuje razem z uszczelkami i srubkami. Czesc nr 8 na rysunku to caly kpl. Inaczej tego nie dostaniesz. Sam juz takie dwa kpl sprzedalem i wiem jak to wyglada. Tak wiec sie nie zdziw :jawdrop: jak przyjda uszczelki i srubki :twisted2:

Jak za 75zl. to wezne a inaczej to podziekuje i bede szukal w DE....Tam filterka nie widac.

A ty masz jakas firme ze piszesz ze sprzedales.. :?:

I kto zgadnie ile zaplacilem za filterek + kompl.uszczelek... :dance: :dance: :dance: :dance:

Opublikowano
No a jak Ci sprzedali sam filtr? W ASO wystepuje tylko w zestawie :!: No chyba, ze mieli jakis rozwalony to sprzedli ci tak na sztuke. Ja sam sprzedalem juz takie dwa zestawy, samego filtra jeszcze nie spotkalem.

nie jestes ciekaw ile zaplacilem... :dance:

Opublikowano

tez zamówilem :) u Poslusznego

ale dziwne bo chyba się skapneli i cene podnieśli

mi powiedzieli 100 zł - mój rabat czyli 90 zł za filtr :)

ale i tak lpesze to niż ponad 200 :)

będzie na 2 skrzynki browarka :)

Opublikowano

nie czytasz dokladnie...ja napisalem ze dalem 84.28zl +vat z uszczelkami i wychodzi 102.82zl sam filterek wychodzi 75zl +vat......a swoja droga skad masz zniszki...

Opublikowano

nie czytasz dokladnie...ja napisalem ze dalem 84.28zl +vat z uszczelkami i wychodzi 102.82zl sam filterek wychodzi 75zl +vat......a swoja droga skad masz zniszki...

szczerze to nie wiem,

kilka razy kupowałem jakies duperele,

i raz przyatakowałem ich że sie zniżka należy

dali 10% :)

no i teraz jest w kompie na stałe :)

od 100 zł 10% tam gorsiki

ale od 500 :) to już na dobry obiad i browara styknie :)

Opublikowano

szczerze to nie wiem,

kilka razy kupowałem jakies duperele,

i raz przyatakowałem ich że sie zniżka należy

dali 10% :)

no i teraz jest w kompie na stałe :)

od 100 zł 10% tam gorsiki

ale od 500 :) to już na dobry obiad i browara styknie :)

to sie trzeba za nich zabrac na znizke....dzieki... :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Napisz jeszcze czy pasuje?

Filon: ten Twój pisałeś, że ma metalową konstrukcję, dobrze pamiętam?

ten co ja pisalem na 100% pasuje...niedowiarki :norty: metalowe byly kiedys

dwniej :mrgreen:

Opublikowano

dzisiaj założyłem ten nowy filtr odmy

Filtr pasuje

jedynie jedna uszczelka z nowego kompletu nie pasuje

ponieważ w 3.0d jest trochę inny kształt obudowy....