Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wyczytalem ze e46 136 po wymianie przeplywki na mtm nie mozna dobrze zchipowac . czy to normalne czy sporadyczne przypadki? Jeszcze jedno pytanie , dlaczego bc wskazuje spalanie okolo 13 litrow skoro pali okolo 8 do 9 litr. Gdzie tkwi przyczyna .Ello
Opublikowano

generlanie jak poczytasz trochę postów,

to mtm czesto nie chodzi tak jak powinien,

co do chipsa,

wychodzi on a czasami nie wychodzi i nie do konca jest to powiązane z mtm

a co, chcesz chipować ?

Opublikowano

zadzwoń do ASO i zapytaj

cena jest trochę powalająca:)

skąd właściwie jesteś?

poszukaj na allego.

i przeczesz trochę forum bo o przepływkach tu jest od groma tematów :search:

Opublikowano
Tematow duzo ale zdania tez podzielone.Mam problem z dziura i niewiem jak to ugryzc. zawory czyszczone, potem zamienione i tylko mala poprawa.Orientujesz sie moze czemu bc tak przeklamuje spalanie? 13 litrow, spalanie 8litr.?
Opublikowano

co do dziury,

wcześniej miałem e39 3.0d i miał dziurę od 2400 do 3300

zmieniłem zawór, czyszczenie cudowanie, odłączenie EGR, regeneracja turbo, regulacja turbiny,

godziny pomiarów i jazdy w terenie, nawet wymieniłem przepływomierz na chwilę, i nic... auto zamiast mieć prawie 190 km miało ledwo 170

na dodatek ta dziura byłą w zakresie najczęsciej używanym

u mnie cisnienie doładowania przy własnie 2400 obr spadało z 2,2 (albo 2,1 jużn ie pamiętam) do 1,8 i odbudowywało sie do momentu osiagnięcia 3300 albo 3400 obr już nie pamiętam

.. pewnie mnie ktoś zapyta skąd taki dokładny pomiar,

KTS + laptop + cierpliwy mechanik i pojeździliśmy sobie trochę po okolicy,

dzieki temu można było prześledzić ciśnienie doładowania, wskazania przepływomierza, oraz prace tego zaworu sterowania turbiną.

oj było ciekawie :)

w końcu nie znalazłem rozwiązania, sprzedałem auto,

Opublikowano

Raczej jednak przeplywka MTMa nie powoduje zlego chiptuningu .

Sylwek z tego forum tez ma taka, i u niego na lekkim programie wyszlo 151km/340 nm a umnie na maxowym 146km/370 nm :oops: .

Lecz jak u niego wyszlo dobrze - to raczej nie to :oops: .

Sam Aligator mowi ze te auta wychodza na 145 - 155 KM :oops: . Z moich obserwacji wynika ze wychodza od 144 do 158 KM .

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Może i sie powtórzę, ale juz użyczałem w przypadku dziury koledze moją dobrą przepływkę i ten sam problem miał. Kupił jednak na upartego nowa- jakis program czy mape od przepływki mu wgrali i jak ręką odjął. Nie namawiam ttutaj oczywiście do zakupu przepływki w ciemno. Nie wiem od czego to jest uzaleznione ale w konkretnym przypadku podmianka nic nie wskazała a jak historia pokazała TEORETYCZNIE powinno byc lepiej!!!
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)