Skocz do zawartości

Telefon

Kyokushin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam chyba trochę nietypową centralkę w bagażniku, bo nie ma tam miejsca na kartę. Telefon Siemens BIT II, E39 rocznik 2002.

Po włożeniu karty do gniazda tel. w podłokietniku, ciągle mam komunikat, że nie ma karty i mogę dzwonić tylko na 112. Próbowałem wiele kart z tym samym marnym skutkiem.

Zaglądałem również do podłokietnika. Oprócz połączonego przez dwie kostki kabla, mam tam dwa fioletowe kable nie połączone z niczym, wygląda na to, że wychodzą z jednej wiązki, jeden jest żeński, a drugi męski. Pierwotnie te kable nie były połączone. Można je połączyć bo gniazda pasują do siebie, ale to nic nie daje i dalej nie rozpoznaje mi karty.

Jakieś pomysły?

Niestety utknąłem więc jeszcze raz proszę o pomoc.

Nigdzie na forum nie znalazłem, by ktoś miał centralkę bez otworu na kartę.

Może chociaż podpowiedź do czego mogą być te dwa fioletowe kable w podłokietniku?

Z góry dzięki.

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Chodzi o to, że nie znalazłem żadnego otworu. Odkręciłem 2 śrubki, wyciągnąłem centalkę, obejrzałem ją ze wszystkich stron i nic nie znalazłem. Następnego dnia pogrzebałem jeszcze na forum i dla upewnienia się znowu odkręciłem śrubki i znowu nie znalazłem żadnego otworu na małą czy dużą kartę. :cry:

• Członkowie klubu
Mam dokładnie ten sam problem, tylko ze mam touring, centralka nie posiada otworu na kartę :( Z obojętnie jaką kartą w podłokietniku mam cały czas komunikat KARTE SIM PRUFEN :(:(

Mam dokładnie ten sam problem, tylko ze mam touring, centralka nie posiada otworu na kartę :( Z obojętnie jaką kartą w podłokietniku mam cały czas komunikat KARTE SIM PRUFEN :(:(

No dobra, ale to wiesz ze karta ma byc w podlokietniku tylko ze z jakiego powodu telefon ja odrzuca. ja tez mam wielka centralke w bagazniku po prawej stronie (touring) ale karte wklada sie pod sluchawke w podlokietnik. Ja wsadzilem POP-a i dziala od razu, bez buntow. I od razu wlaczylo sie polskie MENU

• Członkowie klubu
Albo odrzuca, albo jej nie "widzi" a to ostatnie moze oznaczać, że walnięty jest cały ten dinks który siedzi w podłokietniku :duh:

Witam

Od niedawna posiadam BMW 530d z 2000r. Chciałbym wykorzystać telefon, który był zamontowany w tym samochodzie oryginalnie jednak w podłokietniku nie ma słuchawki. Pomimo przeczytania postów znajdujących się na tym forum nie znalazłem odpowiedzi. Czy powinien tam być telefon Motorola V50, może Siemens lub Nokia 6310 albo jeszcze coś innego. Dołączam zdjęcia podłokietnika i modułu telefony aby zbyt dużo się nie rozpisywać. Proszę o pomoc.

http://images30.fotosik.pl/152/a18074fb91fda015med.jpg

http://images32.fotosik.pl/129/cabf42a9e2bee525med.jpg

http://images30.fotosik.pl/152/eef6b0215c60e8aamed.jpg

http://images31.fotosik.pl/130/d5646713c138ca9emed.jpg

witam jestem tu nowy i prosze o pomoc, posiadam e39 i mam problem z telefonem, jak kupilem auto brakowalo sluchawki a jest to bezprzewodowy siemens bit 2. Dokupilem sluchawke wsadzilem karte orange w podlokietnik i telefon dziala z menu novi i z kierownice niestety dokupiona sluchawka nie dziala pojawia sie napis "suche basis" wnioskuje ze szuka bazy a poniewaz nie widzi jej nic nie da sie w sluchawce ustawic nawet nie da sie jezyka z niemieckiego zmienic na bardziej dla mnie zrozumialy np. angielski. poniewaz sluchawka pochodzi od innego auta chyba trzeba ja jakos sparowac z moja baza pytanie tylko jak? a wlasnie telefon nie posiada bluetooth. prosze o pomoc

Tak, do podłokietnika wkładasz całą kartę (wielkości karty kredytowej). W żadnym wypadku nie wyłamuj małej karty SIM z dużej :nienie: - wtedy nawet jak ją włożysz na miejsce - po wyłamaniu nie będzie działać :duh: . Wiem to z autopsji

będzie dzialac. Tzn przynajmniej u mnie działa ;)

Karta to nowy POP (2008), wyłamałem ją żeby przez komórkę sobie na nią książkę adresową nagrać, starannie włożyłem z powrotem w to miejsce, z którego była wyłamana i wszystko jest ok.

• Członkowie klubu

Z innej beczki. Ja osobiście chyba odpuszczę kwestię naprawiania tego co mam i raczej zainwestuje w coś takiego

http://www.bimmernav.com/store/catalog/bmw-bluetooth-kit-for-5-series-199703-e39-usa-andeuro-030203-item-90.html

W związku z tym pytanko. Czy ktoś z Was próbował już upgrade`ować się do bluetootha?

• 6 miesięcy temu...
Koledzy potrzebuje rady i pomocy otórz : Dziś założyłęm podłokietnik ze słuchawką motorola. Dotychczas miałem instalkę rozprowadzoną tylko brakowało słuchawki i podłokietnika czyli centralka w bagażniku antena na szybie radio z przyciskami "tel" i diodami jak dobrze pamietam 4 plus sterowanie w kierownicy. Po podłączeniu tel sie podświetlił. Pojechałem wiec po POP-a zapięłem kartę w centralkę w bagażniku. Tel działa niby ok ale dopiero jak podniosę słuchawkę tzn : Rozmawiam przez słuchawkę dzwonie i ogólnie ok ale głośno mówiący działa tylko jak sam odbierze rozmowę (automatycznie). Inaczej nie reaguje na sterowanie z kierownicy ani w radiu nie wyświetla kto dzwoni ani nie pokazuje też ksiązki. Diody w radiu też nie świecą. O co chodzi?? Czy telefon nie jest widziany przez system? Co radzicie?

• 11 miesięcy temu...
U mnie tył tak wygląda ale nigdzie nie widzę wejścia na karte.

http://img515.imageshack.us/img515/7148/p1010010zl8.th.jpg

Panowie

Ja mam problem z kartami Orange i PLAY ???

Miałem do tej pory ERĘ umieszczoną w podłokietniku... teraz jak wkładam PLAY czy ORANGE to karta nie znajduje sieci :shock: (PLAY znajduje PLUS GSM ale się nie loguje :twisted:) - nie moge w telefonie ustawić, żeby się logował do ORANGE czy PLAY (lista ma 100-tki dostawców ze świata, ale PLAY nie ma na tej liście dostawców :()

W menu GSM Settings / change operator - są tylko PLUS GSM i ERA GSM - nie ma znaczenia jaką kartę umieszczę... tak jakby był SIM LOCK na 2 operatorów... ?? :roll: można jakoś dodać 3 operatora ? - ustawienia preferowanego operatora działają per karta - a jak karta nie zaloguje się do sieci to nie można ustawić jej preferowanego operatora... - wygląda to jakby te dane były na karcie a nie w telefonie BMW... :(

Zgodnie z opisem Bojan'a szukałem centralki - ale nie ma jej obok zmieniarki czy nawigacji - mam touring'a może jest gdzieś indziej umieszczona... :shock:

Gdzie mogę odszukać moduł centralki telefonicznej - albo jak skonfigurować telefon, zeby karta umieszczona w podłokietniku zadziałała...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Panowie

Już wiem wszystko.. :)

Samochód ma telefon pracujący w częstotliwości 900 MHz

W Polsce koncesje na tą częstotliwość otrzymały jako 1-sze ERA i PLUS GSM

Nastepnie koncesje otrzymał ORANGE - ale na 1800 MHz co sprawiło, że ma ustawione BTS na tą częstotliwość jako domyślną :( - później dostali koncesje na 900 Mhz ale skonfigurowali BTS tak, że jak częstotliwość 1800 Mhz zostanie zapełniona przez abonentów to BTS przełącza się w 900 Mhz - i dopiero wtedy będzie telefon w BMW się autoryzował.. :(

Jakaś traszna KASZANA !!!

Działają tylko karty ERY i PLUS'a - chyba, że ktoś ma jakieś stare karty SIM (o czym mówił pan z Orange, ale czego nei mam jak sprawdzić !!!) ORANGE...

Może ktoś z Was prawdzić czy w telefonie z modelu z 2002 działa ORANGE, PLAY itd ??

pozdrawiam

M.

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

• Zasłużeni forumowicze
W Siemens Bit II dziala orange bez zarzutow. Rok 2002, e39. Aktualnie dziala Plus, rowniez bez zarzutow. Niegdys nie dzialala karta jednej zagranicznej sieci komorkowej.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• 4 miesiące temu...
witam chciałem podłączyc sie do tematu i zapytac mam taki problem auto bmw e39 2.5d rocznik 2002 telefon nokia 5110 do wczoraj wszystko bylo prawie ok dlaczego prawie o toz moglem odbierac telefon z kierownicy lecz nie moglem wchodzic do menu telefonu na wyswietlaczu radia (czyli przyciski na panelu radia nie reagowaly a diody sie nie zapalaly ) dzis podczas wyciagania telefonu z gniazda na panelu radia zaswiecila sie jedna z diod poczym zgasła i potym zdarzeniu kiedy wkladam telefon w gniazdo automatycznie wyl mi muzyke a na wyswietlaczu pokazuje sie napis PHONE nie dzialaja zadne przyciski ani na kierownicy ani te na panelu radia jedynie przyciski z telefonu . Czy ktos wie co mogło sie stac z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich szczęśliwych albo mniej szczęśliwych posiadaczy telefonu w E39.

Ja mam nieco inny problem z telefonem. Mój samochód to E39 530d 2003 rok, telefon Siemensa z słuchawką w podłokietniku.

Wszystko działa dobrze tylko jestem czesto rozłączany tak jakby telefon tracil zasięg...czasem jest to po kilku sekundach rozmowy, a czasem po kilku minutach. Zdaża się też że kilkukrotnie muszę wykręcić numer żeby się połączyć. Czy ktoś z was wie, jak mogę zaradzić gubieniu zasięgu i to naprawić?

Pozdrawiam

losz

a to ja sie podepne z pytaniem: jak mozna przez telefon pokladowy dzwonić na numery specjalne operatorów slużące do doładowania konta?

Mam pre-paida w samochodzie i jak chce go doładować, musze wsadzic karte z samochodu do mojej normalnej komorki, wybrac odpowiedni numer do doładowania i wlozyc karte z powrotem do samochodu

Mam tu na mysli numery typu *101*298475839753453# (chodzi o te gwiazdki i krzyżyki). Na wszystkie inne (normalne) numery dzwoni bez klopotu samochodowy telefon

Podobnie jak poprzednik.

Słuchawka na kablu - zero reakcji , jak na panelu NAWI kliknę telefon nic się nie dzieje .

Jak to uruchomić ? Bezpieczniki sprawdzone . Czy mam rozbierać podłokietnik (jak się do tego zabrać)? Czy maże jest jakiś włącznik?

Moze banalny problem?

Na sluchawce jest klawisz oznaczony (I) (chyba jest to rowniez OK) do uruchomienia telefonu. Nalezy nacisnac i chyba przytrzymac przez jakis czas.

U mnie wlacza sie samoczynnie po wlaczeniu stacyjki, ale moze pamieta stan poprzedni, kiedy stacyjka byla wylaczana, nie bawilem sie tym.

Po wyjeciu kluczyka telefon pozostaje wlaczony przez czas ustawiony w setupie telefonu.

Mniemam, ze centralka jest w porzadku, bo jest pozycja "Telefon" w menu komputera.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg