Skocz do zawartości

KILKA PYTAN TECHNICZNYCH w jednym temacie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie pierwsze

palnuje wyremontowac tyl zawieszenia w swoim touringu w zwiazku z tym ze cos puka na dziurach z lewej strony

cos mi gadal mechanik ze to jakis sworzeń czy tulejka ?? co to jest ???

jak juz wymienie to i bede mial to "na wierzchu" chce wymienic POduszki "Nivo"

JAKIE sa koszta takiej przyjemnosci?? czy sa jakies rodzaje tych poduszek ?? ile kosztuje ta tulejka i co to jest ?? czy do tylniego zawiasu jeszcze cos potrzebuje zeby było na "glanc" zrobione ???

Pytanie drugie

jak jade autostrada 160- 170 w pewnym momencie auto tak jak by mi odcinalo obroty poprostu nie jesetm go w stanie rozpedzic wiecej jak 180- 190 km/h !!! TDS silnik

pytanie trzecie

podpinalem ostatnio ringi wszystko cacy tylko czasem zaswieci mi kontrolka swiatel mijania przeciwmgilnych

kable z ringow mam wpiete we wtyczke z postojówek to moze to byc wina "niedokladnosci" i przebija ???

PYTANIE CZWARTE

mam wrazenie ze moje xenony czasem slabiej swieca tzna plama swietlna na asfalcie czasem conajmniej słaba a raz mocnijesza czego to wina ????

prosze o pomoc

pozdrawiam

Opublikowano

ad.1 dlaczego chcesz wymieniać poduszki od nivo?

jak nic nie dzieje sie z nivo to lepiejk ich nie ruszaj - sa koszmarnie drogie za 2 zapłacisz 1500 zł sa tylko oryginały bmw , brak zamienników.

ad.2 przy jakiej prędkości obrotowej silnika to się dzieje?

może pompa wtryskowa i/lub turbina najlepsze chwile ma juz za sobą....

Opublikowano
Witam kolegę jeśli chodzi o nivo to nie robi się wymiany jeśli poduszki nie są dziurawe a jeśli ich nie wymienisz teraz pszy wymianie tych sworzni to nic się nie stanie bo wymiana tych poduszek to 30 minut roboty samemu tylko duży koszt ( 720 zł sztuka ) i są dwa rodzaje . Jeśli będą ci opuszczać zawieszenie dobrze jest sprawdzić poduszki tylnej belki bo jeśli są już wybite warto je wymienić jest ich 4 cena (190 zł sztuka ) Pozdrawiam .
Witam wszystkich mołośników BMW !!
Opublikowano
ad1

poducha jest chyba jedna kaput jak jechalem trase Olszyna -wrocław mogo cos sie podziac

auto teraz stoi krzywo lewa strona nizej !!

ad2

jakies 3500 obr

może tylko spadł węzykod poduchy- ja tak miałem - w innym przypadku czeka cie kosztowna wymiana poduchy.

a dzieje sie tak na kazdym biegu? że silnik nie wkreca sie powyzej 3500?

spróbój na maxa pociągnac na IV- ja moge rozbujac na IV do ok 160 km/h nawet

Opublikowano
Jeśli auto stoi krzywo to masz uszkodzoną lewą poduszkę od nivo to można sprawdzić jak pompuje pompa to powinno uciekać z niej powietrze dobrze jest też sprawdzić szczelność przewodów jeśli szczelność okey musisz zadzwonić do serwisu podasz 7 ostatnich cyfr numeru vin i powiedzą dokładnie jaką masz poduszkę odradzam kupna używanej , jeśli druga poduszka nie była wymieniana najprowdopodobniej też będzie do wymiany możesz sprawdzić czy nie jest popękana bo jest z gumy najggorsze w tym wszystkim to to że jest bardzo droga .
Opublikowano

ad1

podejzewam ze jednak poduszki do wymiany bo jedna dziura byla niestety duza i ........ no wlasnie

ale z zakupem zmieszcze sie w 1300-1500 zl ?? a te co na allegro sa po 650zl ??? co jeszcze powymieniac sworznie tuleje ??

ad 2

jedynka- dwojka- troja- pieknie idzie dopiero na 5 biegu jak juz chce ja bujnac autostradowo 180- 190 odcina ja ?? pompe niewdowno robilem moze zec trzeba podregulowac ??

Opublikowano
ad1

podejzewam ze jednak poduszki do wymiany bo jedna dziura byla niestety duza i ........ no wlasnie

ale z zakupem zmieszcze sie w 1300-1500 zl ?? a te co na allegro sa po 650zl ???

Jezeli poducha jest dziurawa to po dluzszej chwili, gdy pompa nie oze uzyskac odpowiedniego cisnienia w ukladzie wylacza cale nivo i przestaje pompowac. Komputer pokazuje uszkodzenie nivo i obie poduchy nie maja powietrza, auto zalicza glebe.

Te poduchy na Allegro sa oryginalne BMW - wiem bo sam kupowalem.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Zapytaj najpierw w serwisie czy te z allegro pasują akórat do twojego auta numery u góry poduszki sa najważniejsze cena jest bardzo dobra powodzenia .
Opublikowano
Jeżeli jechałeś "autostradą" Olszyna- Wrocław, to wiele elementów zawieszenia może być do wymiany.

heheh widze ze wiesz o czym pisze

jechalem cala droge max 60km/h bez kitu tiry trabily wk.... sie a ja tempe defiladowym ale jednak beta siadla na lewa sttrone ..

no trudno wymienie poduszki sworzenie tuleje i co tam jeszcze

planuje jeszcze tarcze i klocki ..

Opublikowano
Często tamtędy wracam, a tak podskakujących tirów w życiu nie widziałem. Znam tę droge bardzo dobrze, wiem już na pamięć gdzie są co bardziej większe dziury i wybrzuszenia.
Opublikowano

Witam.

Ad 2. Miałem podobny problem. Czasami 'łapał oddech' i jechał ponad 200km/h ale nigdy nie miałem pewności....czy rozpoczynając wyprzedzanie znowu się nie 'zatnie'...wtedy 160/170 i to był max. Jeżeli pompę robiłeś...to może być turbina (u mnie po regeneracji problem zniknął)...sprawdź też te filterki od kolektora też mają znaczenie jak są 'zapchane'. Pozdrawiam.

Memento Mori :-)
Opublikowano
Za regenerację turbiny chcieli ode mnie 500/550 zł...ale okazało się, że sama turbinka ma powyłamywane 'blaszki'...i kosztowało to mnie 1100 zł. Ale sprawdź przedtem te filterki. Bo u mnie też były zapchane....i do końca nie wierzę w te uszkodzone 'blaszki' turbiny. Fakt że teraz auto wkręca się PIĘKNIE.... :)
Memento Mori :-)