Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jedni mówią, że żeby zamontować xsenony, trzeba mieć samopoziomujące reflektory, spryskiwacze czy co jeszcze innego. Inni mówią, że wystarczą reflektory soczewkowe. Jak to jest? Znajomy się mnie zapytał, bo policja go zatrzymała i dostał mandat za xenony (a ma w swojej E36 soczewkowe reflektory). Sorki, że tu piszę, ale też zastanawiałem się nad xenonami. Są takie miejsca które przejeżdżam po ciemku z pracy i jest słaba widoczność na krótkich ale długich nie włączę, bo bym wszystkich oślepił. I równocześnie nie chcę zakładać xenonów jeżeli bym miał oślepiać innych lub byłoby to niezgodne z prawem.
http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg
Opublikowano

Jesli już tak przepisowo, a wiec oficjalnie, to nie "oślepianie", lecz "olśniewanie" Roznica narawde powazna.

Nie moge zrozumiec, dlaczego w "powaznych" publikacjach pisze sie "ośle..."

Opublikowano

samopoziomowanie i spryskiwacze maja nowe auta..,

stare nie mialy i nie musza ich miec patrz e32 z xenonami...

tak samo jak stare samochody nie mialy lamp przeciwmgielnych a nowe musza je miec... i takich rzeczy jest duzo wiecej...

z xenonami do 6000k nie dalbym sobie wlepic mandatu..

8000 czy 10000 sa za niebieskie moze do nich sie tak bardzo czepiaja....

Opublikowano
Wczoraj bedac w pracy mijajac sie z E34 kompletnie nic nie widzialem, niewiem czy nie mial ustwaionych swiatel, czy bardzo obciazony tyl i nie regulowal ich, ale fakt faktem ze nie widzialem prawie nic, ulica szeroka i dobrze oswietlona :!: Nie mam nic do zakladania xenonow do samochodow bo sam sie przesiadlem na fabryczne xenony i roznica - masakra, ale powinny byc jakies przepisy zeby to normowac tzn. powinno sie otrzymywac cos w rodzaju homologacji na stacji diagnostycznej ze sa ustawione i nie maja zbyt "duzo kelwinow".
Opublikowano
Na forum jest już podjęty temat E34 xenon[druga strona]--i jest na temat homologacji i innych rzeczy-pzdr -------------------- :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano

Czytałem artykuł o tych xenonach i była wypowiedz policjanta. A więc był napisane że jeżeli założymy taki zestaw, djagnosta nam ustawi światła i napisze oświadczenie że są dobrze ustawione to wszystko będzie OKI, a samopoziomowanie i spryskiwacze nie są uwzględnione w naszych przepisach i nie dotyczą aut które mają zamontowane xenony nie seryjnie.

pozdro...

Miałem

E-30 316i

E-32 735i

E-36 320i

E-39 535 V8

E-46 330d

E-39 530d

Opublikowano
"duzo kelwinow

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Chodzilo o candele ? :D :lol: :lol: :lol: :lol:

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Mi sie wydaje po tych wszystkich przeczytanych postach ,że przede wszystkim, musi byc soczewka, potem nie rzucające sie światlem niebieskim, np. 5 100 k , żarówki xen. i dobrze ustawione światła i spokój,kto tam będzie drążył dziure w całym jak nie będa oślepiały, tylko np. e34 obciazona lubi oślepiac, to już wiem ,bo mam zwykłe zarówki ,raz jechałem doładowany + butla z gazem i efekt .migający kierowcy z naprzeciwka-jednak system samopoziomujący to wybawienie w tym przypadku-01młody-pzdr dla Kielc-mieszkałem troche koło ""Kadzielni"" potem na KSM-ie -byłe V LO Ściegiennego---pzdr ----- :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
Lubi. Nawet nie obciążona E34 dość wysoko świeci. Ale mam odruch "pilota" - przed wyjazdem robię checklistę i nie jadę, póki wszystko nie jest jak ma być :) Zresztą lubię kręcić i przełączać, także jak z tyłu 2 osoby usiądą, to od razu przełączam pozycję świateł mijania na 1. A w trasie gdy jestem załadowany, to zawsze na 2. Mimo wszystko nadal jestem skołowany z tymi xenonami. Niedawno czytałem w interii artykuł, że to niby jest całkowicie nielegalne, jeżeli nie ma się homologacji. Znowu gdzieś indziej wycztałem, że jeżeli ma się soczewki, to nie ma co się martwić. Jeszcze gdzieś, że musi być wysokociśnieniowe czyszczenie kloszy (w zimie), bo zwykłe soczewki rozpuszczają śnieg a xenony nie i się osadza... (w sumie dość prawdziwe może być, bo jak się włączy krótkie i przystawi dłoń przed reflektor to grzeje ładnie po łapce, o długich nie wspominając...) Sam już nie wiem.
http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg
Opublikowano
"duzo kelwinow

Moze i chodzi o candele, nie wiem, wydawalo mi sie ze oznaczenie K w fizyce to kelwiny, widac nie bylem z fizyki dobry z czego zdaje sobie sprawe... :]

Opublikowano

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=65289&start=60

tam jest prawie wszystko.

żeby nie stracić dowodu nie wolno zakładać HIDa o temp. większej niz 6000K.

polskie prawo nie rozróżnia rodzaju źródła swiatla /zarowka zwytkla, halogenowa, lampa wyladowcza/

przepisy okreslaja dla pojazdu 2 sladowego 2 źródła swialtla mijania o barwie bialej lub zóltej selektywnej.

hid 6000k zapala sie na niebiesko a po chwili robi sie ksiezycowo bialy, instrukcja obslugi mowi ze czas rozruchu hida wynosi 10 minut.

zestaw hid jest zamiennikiem zwyklej żarówki np H1

Opublikowano

candela ma oznaczenie cd i jest jednostka swiatlosci

kelwin ma oznaczenie K i jest jednostka temperatury

temperatura swiecenia lampy / zarowki wplywa na jego barwe.

Opublikowano

Witam,

Barwa światła podawana jest w kelwinach np. 6000K – oznacza barwę światła trochę jaśniejszą niż światło dzienne.

Natomiast w Kandelach (oznaczenie układu SI – „cd”) podawane jest natężenie światła.

Do podstawowych informacji o barwie światła, która jest istotna w Xenonach odsyłam do Wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_bia%C5%82a

pozdrawiam

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

Powinni dowody zabierac tym co zamontowali takie zestawy... po gliwicach jezdzi tigra z xenonem tak ustawionym ze nawet w dzien oslepnia :/ a w nocy to naprawde nie chcial bym jej spotkac.

Oraz jadac z gorki, mijajac auto z lewym xenonem ktore jedzie pod gorke to juz nie wspomne o wrazeniach, w tym momencie brak samopoziomowania daje super efekt.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
"duzo kelwinow

Moze i chodzi o candele, nie wiem, wydawalo mi sie ze oznaczenie K w fizyce to kelwiny, widac nie bylem z fizyki dobry z czego zdaje sobie sprawe... :]

Panowie... kelwiny [K] określają ciepłotę światła, a kandele [Cd] natężenie...

Jeszcze są lumeny, luksy...