Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tu masz zaworek oryginalny ja go mam i śmiga jak złoto

http://moto.allegro.pl/item268534692_zawor_egr_turbiny_czarny_pierburg_vw_audi_1_9tdi.html

a ta banka moim zdaniem ma za zadanie łagodnie załączyć turbinę? sam nie wiem :think:

taki sam jak ma BMW a cena...lepiej nie mowic.. :?: ile to w aso biora :duh:

Opublikowano
pytam o ta banke bo urwalem jeden koniec i teraz mam bezposrednio ale roznicy nie ma, na wolnym czasie to poprawie, a ten od audi bedzie taki sam, wyglad niby tak, ciekawe czy w passacie jest takie samo bo akurat ojciec ma to bym mu podmienil :norty:

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano
pytam o ta banke bo urwalem jeden koniec i teraz mam bezposrednio ale roznicy nie ma, na wolnym czasie to poprawie, a ten od audi bedzie taki sam, wyglad niby tak, ciekawe czy w passacie jest takie samo bo akurat ojciec ma to bym mu podmienil :norty:

to jest audi passat..kostka moze sie roznic nic wiecej :cool2:

Opublikowano

podmenie i wtedy zobacze czy bedzie lepiej bo denerwuja mnie te jego zastanowienia, wczoraj jezdzilem VW T5 2.5TDI po nacisnieciu gazu wogule nie ma jakis zastanowien czy cos, pozazdroscic, mam nadzieje ze to ten zaworek :)

zbigniewst widze ze na ciebie mozna tu zawsze liczyc :wink:

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano
Moim zdaniem przy regeneracji Turbosprężarki źle zostało wyregulowane cięgno od "gruszki" , która podciśnieniowo steruje zmianą geometrii kierownic w turbinie. Za późno zaciągane są żaluzje i dlatego do 2 tysięcy nic się nie dzieje. Zaczął bym od tego, no i zawory.
Opublikowano

ale jak jade np 3500rpm i puszcze calkiem gaz i znow nacisne do spodu to tez jest zastanowienie tyle ze krotrze.

Czy moge sam przeregulowac te gruszke ta srubka przy niej???

to bezpieczne???

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Zauwarzam ze po odpaleniu silnika, w kolektorze slychac jakby powietrze,jak sciagne przewod jest ciszej, jak trzymam palcem przewod to chce ciagnac,wsysa, tak ma byc?

U mnie jest tak samo, jak zaslepie EGR samochod chodzi zdecydowanie ciszej - i odkad go mam czyli od 3 mcy nie moge sie do tej glośnej pracy przyzwyczaic. Znowu po zaslepieniu egr pracuje cicho(jak na diesla) ale niestety kopci na czarno przy butowaniu. Jak egr jest podlaczony glosno chodzi ale zakopci tylko czasami i to zdecydowanie mniej. Czy ktos wie jak wyciszyc prace EGR??

Niewiem czy z tym opoznieniem z dodawaniem gazu to tak nie musi byc. Bo jak patrze na ekonomizer to wskazowka od razu po dadaniu gazu sie wychyla. Tylko samochod zaczyna zdecydowanie jechac jak turbo troche podpompuje cisnienia czyli po okolo 1sek. Zwiekszanie ciagu jest plynne ale po okolo 1-2 sek mamy pelen moment. Ostatnio jezdzilem E60 525D i tez sie zastanawiala - z tym ze to byl automat wiec ciezko do konca porownac. Wczesniej jezdzilerm benzynami bez doladowania i tam moc jaka dysponowalo auto na danych obrotach byla odrazu dostepna.

Jak do czegos dojdziesz to napisz prosze.

Opublikowano
Niech kolega najpierw doprowadzi do normalnosci sterowanie turbo (zamontuje bufor podcisnienia - tą plastikowa banieczke - 20zl w aso, posprawdza węzyki - musza byc szczelne, sprawdzi zaworki) a nastepnie zresetuje parametry adaptacyjne DDE i pompy wtryskowej (przy okazji zrobic auto diagnostyke pompy). Potem jesli nie pomoze to sprawdzic czujnik cisnienia (szczelnosc węzy doladowania)

Xdrive

Koder