Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie powinno się zbyt często sprawdzać poziomu oleju w silniku. Każde wytarcie bagnetu powoduje bezpowrotną utratę kilkunastu kropli oleju z silnika. To duży błąd, który przy nadmiernym przewrażliwieniu może spowodować całkowite osuszenie miski olejowej oraz przetarcie linki służacej do otwierania pokrywy silnika.

nie będe tego komentował, usiądz na spokojnie i zastanów sie co napisałeś...

osłabiłęs mnie tym stwierdzeniem :duh:

dobra czyli na gazie ma brac troszke oleju to juz ustalilismy jeszcze mi powiedzcie jak ilosc oleju przedstawia bagnet jezeli jest max to pewnie 7 litrów a jezeli wskazuje dolna kreske to ile oliwy jest wtedy????

pomiędzy max a min. jest 1litr

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
u mnie w E36 coupe 1994 M50 wchodzi 6,50 litra oleju wg specyfikacji VIN a roznica na miarce od max do min to 1 litr jesli sie nie myle... ile do twojej wchodzi mozesz sprawdzic np tu:

http://www.e34.de/vin/index.php

wprowadz 7 ostatnich znakow z VIN-u (dwie literki i 5 cyferek zazwyczaj)

wiem wiem sprawdzałem to juz kiedys mamy takie same silniki 9chodziło mi tylko o róznice miedzy min a max)

dzieki

KUPIE E30 325i lub 325e
Opublikowano
a ja podsumuje wasze wypowiedzi ...silniki M50 biora malo oleju, wrecz znikomo bo wtedy wlasnie w latach 90-tych kiedy byly produkowane zostaly ogloszone najlepszymi silnikami seryjnymi produkowanymi na swiecie,chociaz jesli ktos sie postara bardzo to i taki silnik zajezdzi , ja mam podobny przebieg jak mac i smialo moge powiedziec ze nie bierze mi oleju prawie wcale
bede mogl wyprzedzac
Opublikowano
a ja podsumuje wasze wypowiedzi ...silniki M50 biora malo oleju, wrecz znikomo bo wtedy wlasnie w latach 90-tych kiedy byly produkowane zostaly ogloszone najlepszymi silnikami seryjnymi produkowanymi na swiecie,chociaz jesli ktos sie postara bardzo to i taki silnik zajezdzi , ja mam podobny przebieg jak mac i smialo moge powiedziec ze nie bierze mi oleju prawie wcale

a masz instalacje gazowa??

wkrecasz ja czesto na obroty??

KUPIE E30 325i lub 325e
Opublikowano

a kto mi powie od kiedy silnik jest smarowany paliwem? czytam i nie wierze! co za bzdury! przecież paliwo dostaje się do silnika z powietrzem jako opary, więc jak opary mogą smarować silnik?

tak samo jak gaz wraz z powietrzem nie ma nic wspólnego ze smarowaniem!

założyłem sam około dwustu instalacji gazowych i wiele razy słyszałem od właścicieli aut że słyszeli iż auto na gazie nie ma takiego smarowania jak na benzynie. wtedy zadałem świete pytanie "co smaruje silnik"? i kazdy zaraz się wycofywał broniąc ze ktos mu tak powiedział.

kiedys miałem fiata punto I ,założyłem do niego gaz przy 110tys i nakręciłem przez 4 lata kolejne 100tys jak sprzedawałem go handlarzowi to był pod wrazeniem sprawności sinika nie znając prawdziwego przebiegu!

nigy nie robiłem mu żadnego remontu powiem szczerze że nie wziął mi nigdy więcej oleju niz 200ml na 10tys a nigdy go nie oszczędzałem a mam bardzo ciezka nogę

więc niech nikt nie pisze że zużycie oleju zależy od gazu.

obecnie mam E-36 1,6 M40 i gaz też sam zalożyłem na początku zdziwiłem sie zużyciem bo było w granicach 0,5l na 1000km ale po wymianie uszczelniaczy nie weźmie nawet 100ml na 1000km zresztą pisałem o tym na forum a 6-6.5tys obr/min to nie rzadkość przy mojej jeździe!!

pozdrawiam

Opublikowano
instalke mam zwykla BRC ale nie moge porownac jak jezdzila kiedy byla jeszcze bez niej bo juz taka kupilem,a na obroty jak wkrecam czasem nawet do 5000 ale to raczej rzadko bo przewaznie jezdze po miescie wtedy czuc ze jedzie,po 4000 obr.zaczyna sie dopiero jazda,poza tym nigdy nie mialem problemow z ta instalka mimo iz nie jest ona najlepsza akurat do tego silnika,jedyne co to wymiana filterka no i troche obroty na gazie plywaja ale nie przeszkadza mi to i ogolnie jestem zadowolony bo oleju mi bierze naprawde znikomo(jezdze na pelnym syntetyku Castrola)
bede mogl wyprzedzac
Opublikowano
fender widze ze mamy takie same silniki... ile tysiecy masz przejechane??? i jakbyś mógł okreslic dokładnniej ile ci bierze tego oleju
KUPIE E30 325i lub 325e
Opublikowano
Nie powinno się zbyt często sprawdzać poziomu oleju w silniku. Każde wytarcie bagnetu powoduje bezpowrotną utratę kilkunastu kropli oleju z silnika. To duży błąd, który przy nadmiernym przewrażliwieniu może spowodować całkowite osuszenie miski olejowej oraz przetarcie linki służacej do otwierania pokrywy silnika.

Zacytowałem swoją wypowiedź z nadzieją, że wszyscy, których osłabiłem, którzy uważają że to herezje itd.... żartowali.

Bo ja swoją wypowiedź traktuję jako ŻART. Powtarzam to był ŻART!

PS Straciłem wiarę w poczucie humoru Polaków...hmm, a może ci co jeżdżą niemieckimi samochodami stają się Niemcami.

Tak, ta teoria ma sens.

PS II Rzeczywiście gazowce wciągają więcej oleju, ale nie wiem dlaczego. Zauważyłem to podczas eksploatacji kilku aut wyposażonych w instalację.(a to uwaga nie był żart :)

Opublikowano
Chciałbym zwrócić uwagę, że jak się sprawdza olej to powinno się to robić przy takiej samej temp. silnika.Bo jak sprawdzamy raz gdy ciepły a potem jak jest zimny to zawsze na bagnecie będzie mniej.Zobaczcie jak się płyn chłodzący rozszerza.A co do wzmożonego zużycia oleju na gazie wydaje mi się ,że przy przebiegach 150-200 tyś siadają lekko uszczelniacze, a nie pierścienie.Zgadzam się z opinią,ze olej smaruje a nie benzyna,bo w takim przypadku co by było z silnikami diesla.
Opublikowano
Zacytowałem swoją wypowiedź z nadzieją, że wszyscy, których osłabiłem, którzy uważają że to herezje itd.... żartowali.

dzieki za to oswiadczenie ale poczatkowo ta wypowiedz nie była smieszna i raczej nikt nie wziął jej jako żart...

mam nadziej ze jestes szczery i twoje słowa "Powtarzam to był ŻART!" sa prawdziwe a nie wymuszone nasza reakcja.

KUPIE E30 325i lub 325e
Opublikowano

Moja becia bierze 0,7l/1000km.

Przecie w instrukcjach jest napisane że BMW bierze, to czemu się tu dziwić.

Im mocniejszy motor tym więcej łyka.

Z boku mam dokładny opis silnika.

Nie wiem co mają koledzy powyżej 1.8 to chiba chodzi o ten 115 KM.

A może diesel???

Mój jest nie spasowany to może więcej zjada :D

Styl jazdy też jest ważny, ja motorek kręce aż do odcięcia ,czyli prawie 7 tys.

Pozdrawiam i Życzę Miłego Dnia.

Sebastian.

>>>>Zapraszam na swoją stronę!!!!<<<<

Opublikowano

Wiesz troche trudno zorientować się w takim razie kiedy żartujesz. Jeśli masz ochotę na tego typu żarty następnym razem to stosuj proszę emotikony między innymi służą do wyrażenia swoich emocji i nastroju.

Ja tego jako żart nie odebrałem, bo spotkałem się w swoim, mam nadzieję krótkim, z podobnymi stwierdzeniami i bynajmniej ich wyraziciele nie żartowali.

PS Straciłem wiarę w poczucie humoru Polaków...hmm, a może ci co jeżdżą niemieckimi samochodami stają się Niemcami.

Tak, ta teoria ma sens.

Mam nadzieję, że to też jest żart... :evil: daleko mi do Niemca i uważam, że poczucie humoru mam właściwe.

Opublikowano

Ja mam drugie BMW i oby dwa mi brały olej. E34 525i 24V brała olej teraz mam E32 750 i tez bierze olej. Byłem z tym u mechanika i ponoć 90% BMW bierze olej dodam że auto nie kopci a toksyczność spalin jest w normie :) Jeżdżę na Mobilu 1 5-50.

Przestałem się przejmować leje olej i jazda ;)

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
mam obecnie 260 tys.km a ile mi oleju bierze dokladnie to Ci nie powiem ale bardzo malo bo od wymiany do wymiany niewiele mi ubylo na bagnecie.
bede mogl wyprzedzac
Opublikowano

silnik 2.0 vanos, na gazie, i na 4 tysiace ktora nia zrobilem 0,3 litra ...

to obroty na jakich sie jezdzi maja jakiekolwiek znaczenie ??? jesli tak to u mnie czesto (pare razy dziennie) dobija do 6-6.5 tys. ...

aha a olej to polsyntetyk - balem sie syntetyka wlac bo naiwny nie jestem i wiem ze te samochody tam (konkretnie z belgii przywiozlem) nie stoja tylko jezdza ;)

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
Moja becia bierze 0,7l/1000km.

Przecie w instrukcjach jest napisane że BMW bierze, to czemu się tu dziwić.

Im mocniejszy motor tym więcej łyka.

Z boku mam dokładny opis silnika.

Nie wiem co mają koledzy powyżej 1.8 to chiba chodzi o ten 115 KM.

A może diesel???

Mój jest nie spasowany to może więcej zjada :D

Styl jazdy też jest ważny, ja motorek kręce aż do odcięcia ,czyli prawie 7 tys.

Żadnego dymienia :!:

Pozdrawiam i Życzę Miłego Dnia.

Sebastian.

>>>>Zapraszam na swoją stronę!!!!<<<<

Opublikowano
Ja mam drugie BMW i oby dwa mi brały olej. E34 525i 24V brała olej teraz mam E32 750 i tez bierze olej. Byłem z tym u mechanika i ponoć 90% BMW bierze olej dodam że auto nie kopci a toksyczność spalin jest w normie :) Jeżdżę na Mobilu 1 5-50.

Noo co to to chyba przesada - 90%? :? no chyba że 90% z V12 bo z tym bym się zgodził, ale ja i znane mi osoby od siudemek którzy mają rzędówki olej dolewają jak się skończą palić wszystkie zielone diody, oczywiście po wylaniu tego starego :D .

No chyba że mamy jakieś grupowe :D szczęście :?: :mrgreen:

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
A bo bym zapomniał, kożystam z zasilannia LPG :lol: i chciałem tym samym potwierdzić tutaj słowa kolegi GRACUS7 gtóry zakłada gaz i twierdzi że nie ma to jakiegoś zdecydowanego wpływu na branie oleju.
obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano

Noo co to to chyba przesada - 90%? :? no chyba że 90% z V12 bo z tym bym się zgodził, ale ja i znane mi osoby od siudemek którzy mają rzędówki olej dolewają jak się skończą palić wszystkie zielone diody, oczywiście po wylaniu tego starego :D .

No chyba że mamy jakieś grupowe :D szczęście :?: :mrgreen:

Masz racje im olej starszy w silniku to tym więcej go zjada też to zauważyłem. Ale rzędówka też mi jadła i śmieszne jest to jak ją kupowałem to miała 90tys.(udokumentowany) km a sprzedawałem ją z przebiegiem 280tys. km i od tych 90 tys. km cały czas jadła sobie olej w tych samych ilościach. Co do V12 to ten akurat samochód zjada mi mniej oleju niż ta 525 :)

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano

Masz racje im olej starszy w silniku to tym więcej go zjada też to zauważyłem. Ale rzędówka też mi jadła i śmieszne jest to jak ją kupowałem to miała 90tys.(udokumentowany) km a sprzedawałem ją z przebiegiem 280tys. km i od tych 90 tys. km cały czas jadła sobie olej w tych samych ilościach. Co do V12 to ten akurat samochód zjada mi mniej oleju niż ta 525 :)

no a tak ile tego oleju jest w stanie przepalić na 1000km? bo znam gościa że czasem musi dolać gróbooo ponad litr :roll2:

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
no a tak ile tego oleju jest w stanie przepalić na 1000km? bo znam gościa że czasem musi dolać gróbooo ponad litr :roll2:

to juz nie jest normalne (pewnie z wydechu to jak diesel) podejrzewam ze norma spalin to nie jest taka jak powinna być....

KUPIE E30 325i lub 325e
Opublikowano
Każde BMW łyka olej...... nawet moja 6,5 letnia niunia przy przebiegu 160 000 a co dopiero starsze e34 czy e36 (bez urazy :D )-tj. normalka.Bardzo czesto przyczyna tego jest lekkie-podkreskam lekkie przegrzanie silnika co przy silnikach wysokoobrotowych jak BMW'u :lol: nierzadko sie zdarza. Z ciekawości jak nie bede mial co zrobic z kaska to zainwestuje w remont silnika (pierscienie, uszczelki) i sprawdze czy dalej bedzie brac olej-ale wg mnie raczej Tak

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano

to dużo zależy jak się jeździ. Jak jeżdżę spokojnie tak w trasie Ok 130km/h to 2000 km i litr spali. Ale jak kiedyś jechałem przez Niemcy autostradą i ciorałem cały czas ponad 200 to potrafi i ponad litr na 1000km zjeść :D A tak średnio to leje ok. litra na 1000.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

a ja sie za szybko pochwalilem .. przez 4kkm wziela mi moze 300 .. a moze 400 ml ... teraz (kjest zrobione ponad 6kkm) wziela juz ponad litr :(

pamietam ze na poczatku jak zgasl silnik to sie nie zapalala kontrolka od oleju ... w tej chwili niestety sie zapala .. i po zapaleniu silnika gasnie dopiero po ok 1-2s .. dawniej gasla od razu ...

czy to mozliwe ze olej sie tak szybko zuzyl ?? olej to polsyntetyk mobila ... autko dosc czesto dostaje po 6-6-5 tys (oczywiscie na rozgrzanym) a przez niewyregulowanie gazu dosc czesto gasnie (przejazd 10km przez miasto jest zakonczony przewaznie 10 krotnym odpalaniem) ..

co z tym dalej robic ?? wymienic olej jeszcze raz ?? dolewac ?? pojechac do mechanika ?? (zreszta co on powie bez rozbierania silnika) .. kolo silnika troszq grzebac nie chce .. bo to zapewne koszty w tysiacach zlotych ..

najlepiej by bylo zmienic silnik na 2.5 .. ale koszt tego tez mnie przeraza ..

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
a ja sie za szybko pochwalilem .. przez 4kkm wziela mi moze 300 .. a moze 400 ml ... teraz (kjest zrobione ponad 6kkm) wziela juz ponad litr :(

pamietam ze na poczatku jak zgasl silnik to sie nie zapalala kontrolka od oleju ... w tej chwili niestety sie zapala .. i po zapaleniu silnika gasnie dopiero po ok 1-2s .. dawniej gasla od razu ...

czy to mozliwe ze olej sie tak szybko zuzyl ?? olej to polsyntetyk mobila ... autko dosc czesto dostaje po 6-6-5 tys (oczywiscie na rozgrzanym) a przez niewyregulowanie gazu dosc czesto gasnie (przejazd 10km przez miasto jest zakonczony przewaznie 10 krotnym odpalaniem) ..

co z tym dalej robic ?? wymienic olej jeszcze raz ?? dolewac ?? pojechac do mechanika ?? (zreszta co on powie bez rozbierania silnika) .. kolo silnika troszq grzebac nie chce .. bo to zapewne koszty w tysiacach zlotych ..

najlepiej by bylo zmienic silnik na 2.5 .. ale koszt tego tez mnie przeraza ..

Zmien olej - miałem ten sam objaw na Mobil 1 15W/40. Kontrolka przez dluzszy czas nie zapala się po odpaleniu samochodu (na poczatku to bylo 1-2 s, pozniej czas sie wydluzal). Ja od razu zmienilem olej (porzucilem Mobila, teraz mam Duron 10W/40), kontrolka zapala się od razu. Zauwaz czy z czasem i u Ciebie czas gasniecia kontrolki bedzie sie wydluzal. Olej mi bierze okolo 0.7 L na 1.000 km, chyba wymienie uszczelniacze.

Aha. Jak zmienisz olej sprawdz filtr, u mnie można było z niego zrobic grzechotke - choc bylo przejechane na nim 9.000 km.