Skocz do zawartości

Dziwny odgłos pracy silnika w zakresie 3000-4000rpm/min

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki dziwny odgłos jakby dziury w wydechu w zakresie 3000 -4000 obrotów. Wydech sprawdziłem i jest szczelny. Może ktoś z forumowiczów mial podobny przypadek Dodam że chodzi o e30 318is.
Opublikowano

Ja to miałem przy 2000, takie pierdzenie, przedmuchałem pewnego dnia samochód na obwodnicy 130-190 przez 30km i zniknęło na wieki.

Albo uderza o podwozie albo coś w środku lata.

Opublikowano
Mi kiedyś się urwała izolacja termiczna nad tłumikiem i "leżała" na tłumiku. W tym przedziale obrotów tłumik dostaje największych drgań więc miałem takie nieprzyjemne telepanie gdzieś z tyłu. Ręka w kondoma i pod zderzaczek - powinieneś wyczuć jeśli coś się urwało ;)
Opublikowano

Jest kilka możliwości.

Możesz mieć np. za bardzo naprężony wydech i w pewnym zakresie obrotów wpada w rezonans. Może to być także spowodowane przełączaniem się kolektora dolotowego na krótkie kanały i stąd zmiana dźwięku wydechu. W moim 320 Vanos tak się dzieje przy ok. 3800-4000 obr/min. Wydech zaczyna wtedy charakterystycznie brzęczeć.

Pozdr