Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Od jakiegos czasu zauwazylem gorsze ruchy mojej skrzyni biegow. Konkretnie wszystko wchodzi ale przesuwanie lewarka jest jakby troche z wiekszym oporem, czasami tez jade wolno 3 czy 4 - juz nie pamietam - i tak chce sobie ja lekko wyrzucic z biegu na luz zwalniajac czy dojezdzajac do swiatel a tu lewarek chce zostac na miejscu. generalnia poprostu wszystko z lekkim oporem. Dodatkowo ja stoje mam na luzie, wcisne sprzeglo i wrzucam 1 to slysze jakis odglos, nie za glosny ale jest. Jesli trzymajac dalej sprzeglo wyrzuce na luz i znow 1 to nic nie slychac. Pozniej puszczam sprzeglo, wciskam, 1 i dalej ten odglos. Co o tym myslicie?

Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
Od jakiego momentu lapie z ruszania to nie pamietam ale ze sa z nim i z kolem dwumasowym problemy to wiem od jakiegos czasu. Pewnie z jednym i z drugim na to wychodzi. Samochod ma 210000 wiec skrzynia chyba nie powinna jeszcze sie rozpasc. Natomiast pomyslalem o oleju w skrzyni bo ta ciezsza praca zaczela sie kiedy temperatura zaczela spadac. Moze to zbieg okolicznosci ale slyszalem ze olej w skrzyni manualnej tez przydaloby sie zmieniac.
Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
jak jest zimno, olej w skrzyni gęstnieje-zauważyłem u siebie na zimnym silniku rano (garażuję pod chmurka) że biegi gorzej wchodzą- jak samochód sie nagrzeje jest ok.
Opublikowano
Kurcze moze to sprzeglo i olej. Jak sie rozgrzeje to nie wiem czy jest poprawa, natomiast tak jak mowie od kiedy jest zimniej to i biegi gorzej wchodza. A moze wymienial ktos z Was juz olej w manualu? Czy to trudne? Trzeba cala skrzynie wyjmowac? Jesli chodzi o sprzeglo to niestety, raczej trudno jest szybko w czasie jazdy zmienic bieg bez utraty momentu, sprzeglo nie zalapuje od razu tak jak powinno. Wydaje mi sie ze 1 a potem na 2 i powinien az zapiszczec a tu lapie z problemem.
Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
no to właściwie odpowiedziałeś sobie na pytanie :wink: mi tez na początku źle zaczęły wchodzić biegi tzn z dożą trudnością je wrzucałem. Tez mi sie wydawało ze to olej w skrzyni wiec wymieniłem ale z marnym efektem. Potem zaczęło sie ślizgać a teraz to na 3 potrafi czasami stać w miejscu przy 4tys obr.ogólnie to tak jakby automatem jeździł :mrgreen: No ale w tym tygodniu wymiana :D a olej w skrzyni tez warto wymienić
Opublikowano

Ale wymienias sprzeglo i dwumase od razu? Wymiana oleju w skrzyni nie trudne dla mechanika tak?

Dzieki

Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
powiem Ci kolego ze mam podobnie... tez czasem ciezej biegi wchodza... ciezej znaczy sie wydaje mi sie ze powinny tak plynniej sie wbijac... co do sprzegla to ja tez mam do wymiany.. wlasnie pod koniec tygodnia autko leci do mechanika... mam nadzieje ze dwumasa bedzie ok... mi lapie juz pod koniec wiec tarcze no i pewnie docisk na 100 mam do wymiany... odrazu wymienie sie jeszcze lozysko no a olej nie zaszkodzi sprawdzic...
Opublikowano

To chyba wiemy o co chodzi. Oczywiscie arturro daj znac tutaj jak bedziesz po wymianach. Generalnie to wszystko wydaje mi sie jasne a biegi gorzej z powodu docisku pewnie.

Pozdrawiam

Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
ej mam to samo 1 czasem wchodzi normalnie płynnie a czasem trzeba użyć siły, w mieście lubię trzymać rękę na lewarku i wybija mi bieg 3 -bez trzymania nie wybija. jak dojdziecie co to dajcie znać bo jadę do mechanika w poniedziałek i stawiam że to poduszka, może jakieś przemieszczenie skrzyni bo jest to nie regularne i niezależne od nagrzania motoru.