Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Co jest z moim Bmw?? Od kilku tygodniu zaniepokoiło mnie częstsze zajeżdzanie na stacje paliw, zrobiłem test polegający na zalaniu do pełna zbiornika i zrobieniu 100 km i z powrotem dolaniu do pełna. Co sie okazało... samochód spalił 19 :shock: litrów benzyny przy normalnej spokojnej miejskiej jeździe. Bmk-a została podłączona pod komputer ale nie wyszło jednoznacznie że to sonda a wydaje mi się że przy niesprawnej sondzie spada moc(moc jest taka sama cały czas) i spalanie jest jeszcze większe. Powstrzymałem sie bo jeden spec chciał zmieniać sondę i to na uniwersalną od ręki, ale dałem sobie spokój ma ktoś inny pomysł albo doradzi mechanika w Siedlcach lub okolicach??

Opublikowano

1. Jaki jest twój styl jazdy ???

2. Jakie odcinki pokonujesz ?

3. Jaka jest temperatura zewnetrzna ?

4. Kiedy wymienialeś filtr paliwa i powietrza ?

5. Kiedy wymieniałeś świece ?

Jesli odpowiesz na te pytania, wtedy zastanowimy sie czy to naprawdę jakaś awaria.

P.S. Citroen C2 mojej żonki pali na krókich odcinkach, zimą, 13 litrów - silnik 1.6 , waga auta 1050 kg. BMW e30 320 potrafiło na tej samej trasie spalic i 15 litrów.

http://img510.imageshack.us/img510/7666/podpisgn8.jpg
Opublikowano

1. Styl jazdy... Róznie ale podczas testu bardzo spokojny.

2. Odcinki dosyć krótkie zazwyczaj po kilka km, ale czasami i po kilkanaście, podczas testu raz krótsze raz dłuższe.

3.Temp jak ostatnio około 0 st.

4. Filtry i świece zmieniane 4 miesiące temu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
520i nie powinna spalic w miescie wiecej jak 13l benzyny, przy bardzo ostrej jezdzie kiedys mi spalila 14l, a przy normalnej jezdzie po Wrocławiu 12l benzyny
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
moj nie potrafi, mowie o jezdzie w dzien, a nie w nocy
Opublikowano
Ok, w takim razie warto zdiagnozowac pracę sondy. Jesli ma stałą wartość lub leniwie ją zmienia - wtedy można zmienić. Musisz podjechac do ASO lub kogoś kto podłaczy komputer diagnostyczny.
Opublikowano

Sprawdz testem nr 7 na OBC temp. cieczy - byc moze wlasnie ci sie rozleniwil termostat i silnik jest permanentnie niedogrzany (bogata mieszanka).

To,ze wskazowka stoi na srodku jeszcze o niczym dokladnie nie swiadczy.

Nie miales moze przypadku,ze kiedys zaczela wedrowac sobie w dol podczas jazdy?

ps. 520 nigdy nie spalila mi wiecej niz 12 litrow (w roznych warunkach; przy normalnej jezdzie w miescie czy ostrej w trasie).

Opublikowano
a więc tak.... W komputerze temperatura cieczy zgadza się z tym co na zegarkach mianowicie na środku wskazówka i komputer pokazuje 90 st. Ktoś mi polecił żeby odłączyć sondę i pojeździć, sprawdzić spalanie i czy cokolwiek sie zmienia jeśli nie to znaczy że sonda umarła, czy ktoś może praktykował taki zabieg ?? W piątek jestem umówiony na podłączenie pod komputer z tym że to jest 97 rok i prawdopodobnie ma gniazdo jakiegoś starego typu i podobno podpięcie pod komp. może niewiele wnieść.... :doh:
Opublikowano
a więc tak.... W komputerze temperatura cieczy zgadza się z tym co na zegarkach mianowicie na środku wskazówka i komputer pokazuje 90 st. Ktoś mi polecił żeby odłączyć sondę i pojeździć, sprawdzić spalanie i czy cokolwiek sie zmienia jeśli nie to znaczy że sonda umarła, czy ktoś może praktykował taki zabieg ?? W piątek jestem umówiony na podłączenie pod komputer z tym że to jest 97 rok i prawdopodobnie ma gniazdo jakiegoś starego typu i podobno podpięcie pod komp. może niewiele wnieść.... :doh:

Sondę można odłaczyć tylko trudno wtedy ci bedzie ocenic efekt. Bo jesli bedzie palic wiecej i zupełnie przestanie chodzic, to co wtedy ? Moze sonda nie padła już zupełnie tylko powoli sie kończy ??

Natomiast diagnozowanie sondy jest możliwe napweno w twoim samochodzie. Kiedyś miałem Kadetta GSI z 1990 roku i również diagnozowałem sondę bez problemu.

Opublikowano
Ja mam E39 520i od 1,5 m-ca... Przy delikatnej jeździe w mieście 11,5 l, miasto i trasa pół na pół to 9,7 l, w trasie jak sie liże pedał gazu (<100 km/h) 6,8 l. Krótkie trasy w stanie niedogrzania silnika i przy niskiej temperaturze otoczenia to finansowe samobójstwo... :twisted2:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Dignoza postawiona 2 sondy do wymiany wedlug mechnika podlczyl pod komp i blad sondy potem sprawdzil miernikiem i wedlug niego sa "leniwe" pozno sie wlaczaja a czasami wogole ogolnie zaczynaja umierac, zalecil wymiane obydwu teraz pytanko czy orginal za ponad 700 zl za sztuke czy jakies godne polecenia zamienniki moze ktos juz wstawial jakies.
Opublikowano
muszę przyznać, że jestem zadowolony ze spalania mojej bawarki :) w trasie od 130 do 160 na niemieckich autostradach w dzień i wyszło mi 7,8 litra na 100 km :8) a przy stabilnej jeździe ekonomizer pokazuje ok 7 l przy 150 km i chyba to prawda bo zatankowałem do pełna i zostało ok 15 l . To było latem na 195 oponach :twisted:
Opublikowano

mozecie opisac wasz sposob jazdy, w jaki sposob sie rozpedzacie, przyspieszacie, jakie macie wtedy obroty i co pokazuje chwilowe spalanie :?:

poniewaz staram sie jezdzic bardzo spokojnie i delikatnie a moje autko i tak pali po 15 litrow

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja rozpedzam auto do ok 3,5 - 4 tys obr i zmiana biegu (maksymalny moment obrt ma przy 3500 obr / min i dlatego najkorzystniej sie poruszac w tym zakresie) i jak najszybciej dochodze do przełaczenia na 5 bieg i jade juz na nim od 80 km/h-mówie o jeżdzie w mieście, ale wtedy delikatnie z gazem. W miescie (Wrocław) sie spokojnie mieszcze w 12 l benzyny, a teraz ma juz gaz i max litr wiecej pali gazu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
raczej maxymalne, dokładnie nie pamietam teraz , ale na pewno duuuze
Opublikowano
teraz jak jest zimno to samochody palą więcej. teraz w te ostanie dni rano jak do pracy jeździłem było w okolicach - 2, to komp pokazuje mi spalanie srednie z 300 km ok 12 l/100 km :shock: (tds)- same miasto trasa do pracy 2,5 km w jedna strone- praktycznie jeżdze cały czas na zimnym silniku....
Opublikowano
mam podobny problem bo moja becia pali mi przy wmiare ekonomicznej jezdzie około24-25l na 100 kosmos i tez nie mam zielonego pojecia co jest
Opublikowano

Koledzy paczcie na pk. 2

2.Odcinki dosyć krótkie zazwyczaj po kilka km, ale czasami i po kilkanaście, podczas testu raz krótsze raz dłuższe.

Częste gaszenie i zapalanie silnika tez sprawia ze samochód więcej pali. np. Jeżeli kolega robi tak parę razy dziennie to się nie dziwie