Skocz do zawartości

Brak mocy? Złe paliwo? A może jeszcze coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów!

Panowie chciałem podłączyć się do tego tematu.

U mnie sytuacja wygląda następująco: około tydzień temu moje 320d 136ps straciło ok 20-30 koni. Autko przestało się zbierać, największy spadek mocy był od 1,5 do 2 tys obr. Były wyczuwalne ok. 3 czy 4 szarpnięcia silnika w zakresie od 1,5 do 2 tysięcy zarówno w czasie jazdy, jak i przy dodawania gazu na biegu jałowym. Przy tym szarpaniu wydobywały się kłęby dymu ale tylko w zakresie 1,5 - 2 tys

Dodam że cały spadek mocy nastąpił dość nagle po przejechaniu ok 100 km przez moją żonę zmieniłem ją i auto już wtedy nie miało mocy.

Po odkręceniu filtra paliwa okazało się że ropa jest BIAŁA, wyglądała jak rozwodnione mleko. Miałem zatankowane około 40 litrów tego paliwa, objawy nastąpiły po wypaleniu ok 30 litrów pozostałe 10 spuściłem. Bak przepłukałem świeżą ropą tak aby nie leciała już biała i wymieniłem filtr na nowy. Zatankowałem nowe paliwko i jest jakaś mała poprawa, szarpanie ustało, ale nadal brakuje mu paru Nm momentu obrotowego. W tej chwili przejechałem ok 700 km stosując preparat do czyszczenia wtrysków.

Jak sądzicie przejdzie czy nie? Z czym do cholery mogło być to paliwo? Całą zimę tankowałem w NESTE. Kiedyś słyszałem że opał odbarwia się wapnem - jeśli tak to wtryski pewnie są kaput:(.

Zaintrygowała mnie wypowiedz któregoś z moich poprzedników mówiąca o tym że po skasowaniu błędu pompy i wtrysku auto zaczęło jeździć jak należy. Czy można to zrobić samodzielnie odpinając aku, czy zwierając jakiś zworki?

I generalnie proszę o parę podpowiedzi...

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano
dobry komp pokaże czy wartości na wtryskiwaczach są ok i czy nie ma rozbieżności oraz jak tam turbo jaka kondycha i jak dmucha więc radzę dobry komp nie interfejs z allegro i laptop :( a co do paliwa tez miałem podobnie z neste i schell v power kilkukrotnie do pełan pomogło
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI