Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam! jestem tu nowy na forum wiec na pierwszym miejscu witam wszystkich. bmw e46 to moja pierwsza przygoda z bawarska marka. nie ukrywam iż jestem niewiarygodnie zadowolony, właściwości jezdne i komfort są niesamowite. niom ale do rzeczy. po przesmiganiu 12 tys. km ku mojemu zdziwieniu na miarce (bagnecie) poziomu oleju odczytałem iż stan oleju jest mniejszy niż polowa maksymalnej skali. postanowiłem zaglądnąć tam gdzie moglem czy nie ma jakichkolwiek wycieków lub zapoceń silnika. kolejne zdziwienie - totalny brak zapoceń. gdzieś czytałem że silniki samoczynnie spalają pewną ilość oleju ale żeby aż litr na 12000 km. sam nie wiem. jeśli ktoś może mi cokolwiek powiedzieć co się dzieje bardzo dziękuje :modlitwa:

a i jeszcze jedno pytanko: przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby zapala sie czerwona lampa ładowania ? aku sprawne, bo przy kilkustopniowym mrozie nie mam problemów z odpaleniem samochodu wiec aku jest na pewno sprawny! bladego pojęcia nie mam co to? w razie jakiejś podpowiedzi dzięki wielkie!

Opublikowano
Pierwszym winowajcą będzie turbosprężarka. W Twoim przypadku zużycie oleju jest niewielkie i nie powinno być powodem zmartwień. Winowajcą zużycia oleju może być także styl jazdy.
Opublikowano
z ta kontrolka kolego od ladowania to bezpiecznik maz spalony tylko nie wiem ktory ale u mnie tak bylo. A z tym olejem to widze ze masz silniczek 3.0 wiec nawet litra na 12000tys to norma, zalezy to jeszcze od oleju czym zadszy tym wiecej go wezmie

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po pierwsze to między max a min jest w sumie 1 litr.

Po drugie mi M57N brał olej gdzieś tak do 46tys km (od nowości), raz tylko musiałem dolać 1L między przeglądami. Nie wiem jaki masz przebieg ale po pewnym czasie zużycie oleju powinno się ustabilizować/zatrzymać....

Ogólnie- nie ma się czym przejmować :mrgreen:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Uff to nie mam sie co martwic :)

ten bezpieczniczek to sobie sprawdze niebawem.

co do przebiegu to ma juz 186 tys. km. wiec juz troszke jest, choc niektorzy mowia ze jak na ta jednostke napedowa to malutko.

dzieki za podpowiedzi

pozdrawiam