Skocz do zawartości

[E39] Chipowanie 530d zalety i wady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad chipowaniem mojego bmw 530d z 99 roku w profesjonalnej firmie, oferującej tzn. remap chipa. Auto zyska ze 186 KM na około 220 KM. Jestem ciekaw ile w praktyce zyska to auto na dynamice? Czy będzie to taka różnica, że odrazu przy ruszeniu auto wyczuje się jako żwawe? Czy warto inwestować ponad 1000 zł w chiptunning? Proszę o opinie.

Opublikowano

witam

sma zachipowalem moja 530d tez 99 rok na 220 konii i nic tylko moge polecic...

roznica wyczuwalna od najnizszych obrotow, wyprzedzanie na trasie to po porstuj poezja :)

u mnie spalanie na miescie jest takie same jak bylo [ok 9,5litra] na trasie to w zaleznosci od jazdy ok 7

za ta przyjemnosc zaplacilem 750 pln w Poznaniu moge podac namiary jak ktos chce

Opublikowano
Witam. Możesz podać, ale wstawili Ci chipa czy przeprogramowali kompa?

Magzyg

No właśnie co właściwie programują? Znalazłem firmę, która może przeprogramować 'ECU' - tak to nazwali, kurierskim sposobem. Wyciągam 'coś' z auta, wysyłam do nich a oni programują, odsyłają, wkładam do auta i gotowe. Tylko pytanie: co to jest za element i gdzie jest on w aucie? Czy łatwo się 'to' wyciąga?

Opublikowano

Magzyg

No właśnie co właściwie programują? Znalazłem firmę, która może przeprogramować 'ECU' - tak to nazwali, kurierskim sposobem. Wyciągam 'coś' z auta, wysyłam do nich a oni programują, odsyłają, wkładam do auta i gotowe. Tylko pytanie: co to jest za element i gdzie jest on w aucie? Czy łatwo się 'to' wyciąga?

Blagam nie kupujcie gotowyc chipow......

Jezeli ma to byc zrobione profesjonalnie, to powinno sie pisac program pod kazdy samochod indywidualnie z samochodem postawionym na hamownii..... Juz nie raz slyszalem jak ludzie wymieniali turbiny, albo silniki po takich chipach z allegro co sobie sam wymieniasz....

A odpowiadajac na pytanie, wymienia sie chip (kosc pamieci) w ECU ( seryjny komputer)

Pzdr

P.S. w wawie za pozadny chip potwierdzony wydrukiem z hamownii trzeba zaplacic 1200-1800PLN....

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano
Zastanawiam się na z chipowaniem mojej e60 530d w wawie zastanawiam się nad dwoma firmami vtg albo masters tuning.Czy ktoś z was korzystał z usług tych firm?ćzy może macie do polecenia jakąś inną firme bo nie wiem na którą się zdecydować.
Opublikowano

Magzyg

Blagam nie kupujcie gotowyc chipow......

Jezeli ma to byc zrobione profesjonalnie, to powinno sie pisac program pod kazdy samochod indywidualnie z samochodem postawionym na hamownii..... Juz nie raz slyszalem jak ludzie wymieniali turbiny, albo silniki po takich chipach z allegro co sobie sam wymieniasz....

A odpowiadajac na pytanie, wymienia sie chip (kosc pamieci) w ECU ( seryjny komputer)

Pzdr

P.S. w wawie za pozadny chip potwierdzony wydrukiem z hamownii trzeba zaplacic 1200-1800PLN....

To nie jest gotowy chip tylko firma profesjonalna, która oferuje wysłanie oryginalnego ECU z auta i przeprogramowanie go. Nie ma w tym przypadku hamowni. Czy ktoś spotkał się z takim sposobem czipowania?

Opublikowano

u mnie wygladalo to tak:

1 podlaczenie pod kompa

2 skopiowanie aktualnego softu sterujacego wtryskami i turbina i bog jeszcze wie czym [nie znam sie]

3 przerobienie softu pod moje autko, optymalnie jak sugerowal ten spec [czyli zwiekszenie o ok 20% zeby nie obciazac auta maksymalnie ]

4 wgranie zmodyfikowanego softu znowu do autka

całość trwała jakies 30 min

nr telefonu do tego Pana: 604439088 zreszta ogłasza się tez na allegro i wczesniej popytalem ludzi ktorzy juz u niego to robili o opinie i byli zadowoleni...

p.s. jak juz pisalem bylo to robione w poznaniu a mieszkam w szczecinie wiec mialem porownanie dynamiki autka przed i po zmianie i moge zapewnic ze roznica jest bardzo odczuwalna

Opublikowano

Modyfikacja w oparciu o hamownię nie wchodzi w rachubę przy automacie,

gdyż hamowanie silnika z automatem jest niebezpieczne dla skrzyni.

Każdy komp posiada swoje I.D., nie ma więc potrzeby zgrywania programu i przesyłania do modyfikacji. Jeżeli ktoś tak robi to amator bez dostępu do bazy danych.

W chipowaniu istotna jest renoma firmy na rynku.

Napewno jazda po dobrej modyfikacji jest przyjemnością nieznaną dla tych którzy tego nie zrobili.

Oczywiście o silnik i skrzynię trzeba dbać, schładzanie, oleje itp.

Najważniejsze to nie wykorzystywać pełnych możliwości silnika na zimno

i w sytuacji niedostatecznego jego chłodzenia np. w korkach / gaz i hamulec/.

Pozdrawiam :hand:

Opublikowano

ok, mila perspektywa podniesienia mocy... ale co z zywotnoscia silnika i przede wszystkim automatycznej skrzyni ??

mam 530Da , prawie 250 tys km przebiegu, 99 rok.

nie katuje auta, normalna jazda glownie w trasie i czasem brakuje troszke wiecej mocy, czy po takiej zmianie musze sie liczyc z tym ze pojezdze jeszcze troche i zacznie sie sypac wszystko po kolei ?

Opublikowano
ok, mila perspektywa podniesienia mocy... ale co z zywotnoscia silnika i przede wszystkim automatycznej skrzyni ??

mam 530Da , prawie 250 tys km przebiegu, 99 rok.

nie katuje auta, normalna jazda glownie w trasie i czasem brakuje troszke wiecej mocy, czy po takiej zmianie musze sie liczyc z tym ze pojezdze jeszcze troche i zacznie sie sypac wszystko po kolei ?

co do zywotnosci silnika i ew awarii to nie ma co za bardzo dyskutowac przy aucie prawie 10 letnim - zawsze sie cos moze stac czy sie go "chipowało" czy nie, po prostu auto używane i tyle.

jedank proponowalbym Ci najpierw poczytac o awariach skrzyn automatycznych w 530d gdyz jak gdzies o tym na forum pisali auitomaty sa bardziej wrazliwe na tego typu zmiany - wyzszy moment obrotowy portafi je troche zmeczyc

radzie sprawdzic turbine czy to juz nie są jej ostatnie chwile ...

warto sprawdzic dokladnie autko przed takim zabiegiem

ja moge tylko podac swoje doświadczenia - jeżdze niecałe pół roku [manual] i jak na razie nic sie nie dzieje, jestem zadowolony

zaznacze ze auto kupilem sprowadzone z wloch przy przebiegu 160 tys

pozdr

Opublikowano
u mnie wygladalo to tak:

1 podlaczenie pod kompa

2 skopiowanie aktualnego softu sterujacego wtryskami i turbina i bog jeszcze wie czym [nie znam sie]

3 przerobienie softu pod moje autko, optymalnie jak sugerowal ten spec [czyli zwiekszenie o ok 20% zeby nie obciazac auta maksymalnie ]

4 wgranie zmodyfikowanego softu znowu do autka

całość trwała jakies 30 min

nr telefonu do tego Pana: 604439088 zreszta ogłasza się tez na allegro i wczesniej popytalem ludzi ktorzy juz u niego to robili o opinie i byli zadowoleni...

p.s. jak juz pisalem bylo to robione w poznaniu a mieszkam w szczecinie wiec mialem porownanie dynamiki autka przed i po zmianie i moge zapewnic ze roznica jest bardzo odczuwalna

tez chipowałem u tego gościa w poznaniu moja poprzednia 318 tds i złego słowa nie moge powiedziec. polecam kazdemu- pieniądze nie sa duże a auto zyskuje inne oblicze

Opublikowano
czy chip jest zrobiony dobrze przekonasz sie w trakcie eksploatacji-jak cos ci padnie albo silnik zdechnie.ale w tedy winnego nie bedzie.

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
czy chip jest zrobiony dobrze przekonasz sie w trakcie eksploatacji-jak cos ci padnie albo silnik zdechnie.ale w tedy winnego nie bedzie.

przejeździłem na chipie 0,5 roku, teraz moje auto smiga po norwegii i nic sie nie dzieje

Opublikowano
Już wcześniej pisałem W E-39 2,5tds automat kombi.Pan wysuną kompa z pod filtra powietrza na ekskluzywny warsztat z ciekawą armaturą .Rozebrał pomierzył,odlutował, scalaka sprawdził, wkleił następnego,sprawdził przyrządami,bez hamowni: jazda z miejsca, lepszy ciąg,redukcja,skrzy.automat zaczęła pracować jak by odmulona,Nie byłem na hamowni ale jak znajdę Chwilę .Na razie mniej pal w mieście przy normalnej jeżdzie ale na trasie dużo mniej.Max nie sprawdzałem przed była-235km z nawigacją
Opublikowano

co do zywotnosci silnika i ew awarii to nie ma co za bardzo dyskutowac przy aucie prawie 10 letnim - zawsze sie cos moze stac czy sie go "chipowało" czy nie, po prostu auto używane i tyle.

jedank proponowalbym Ci najpierw poczytac o awariach skrzyn automatycznych w 530d gdyz jak gdzies o tym na forum pisali auitomaty sa bardziej wrazliwe na tego typu zmiany - wyzszy moment obrotowy portafi je troche zmeczyc

radzie sprawdzic turbine czy to juz nie są jej ostatnie chwile ...

warto sprawdzic dokladnie autko przed takim zabiegiem

ja moge tylko podac swoje doświadczenia - jeżdze niecałe pół roku [manual] i jak na razie nic sie nie dzieje, jestem zadowolony

zaznacze ze auto kupilem sprowadzone z wloch przy przebiegu 160 tys

pozdr

Masz racje ze przy tym przebiegu wszystko moze zaczac sie sypac, samochod mam od kilku tygodni, jest i byl serwisowany (sprawdzilem w serwisie, z powazniejszych napraw wymieniona turbina o ktorej wspominasz - jest jeszcze na nia gwarancja), dlatego pytalem czy warto podnosic moc ryzykujac awaria np skrzyni....moze lepiej jezdzic, poki co (dbajac o to na biezaco) bezproblemowo....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

pozdr

wlasnie, jak to jest z tym momentem? doczytalem gdzies na forum o oznaczeniach skrzyn, wedlug tego co ktos opisal majac skrzynie a5s360r (a taka wlasnie jest w mojej bejcy) mam :

automat(a)

piec biegow(5)

nadbieg(s - sokolwiek to nie oznacza)

moment maksymalny jaki przenosi skrzynia(360 NM)

kod producenta, ®

Tylko ze 530D ma fabrycznie 390 NM... (po FL prawdopodobie skrzynia ma oznaczenie a5s390X) wiec dlaczego skrzynia ma "wytrzymac" tylko 360 NM? Jak sprawdzic na ile naprawde została przwidziana/zaprojektowana?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Max nie sprawdzałem przed była-235km z nawigacją

nie za bardzo chyba rozumiem, e39 2,5tds touring seryjny v max 235km/h (i to jeszcze predkosc z gps)???

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Wg. moich najnowszych ustaleń po chipowaniu silnika, niezbędna jest modyfikacja oprogramowania skrzyni automatycznej dla jej bezpieczeństwa.

:hand:

Opublikowano

235 km/h w serii w e39 to też dla mnie troszku za duzo - nie chce sie sprzeczać bo mnie w aucie nei było z nawigacji nie korzystam (wiem ze pokazuje predkosc)

a czy po modach oprogramowania auta wam nie kopcą bardziej (chodzi o zadymienie)???

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

A jak macie do tego automat,

to radzę przeprogramować też skrzynię (o ile się da) do w przeciwnym wypadku remoncik :P ASO=17000 PLN lub w "normalnym" warsztacie jak w moim przypadku 5500+vat

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

remont w ASO? za 17k zl? tyle ci krzykneli? oczywiscie oni i tak by nie naprawiali, tylko by komus zlecili

14k zl kosztuje nowa skrzynia

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
a kto ma tam naprawić skrzynie? prawdziwy fachowiec trzepie siano gdzie indziej bo moim zdaniem w aso nie zarobi
(OO)=== OO===(OO)