Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pojechalem sobie dzisiaj na zakupy 330xd bo tylko w niej mialem wolny bagaznik, w miedzy czasie zaczal padac snieg i to nie na zarty.... w xd mialem zalozone letnie opony i myslalem ze przez to beda jakie problemy typu slizganie sie czy problemy ze startem....

no ale przeliczylem sie:)

auto nawet na letnich gumach szlo jak po suchej nawierzchni, pewne problemy z hamowaniem ale manewry na drodze bez wiekszysch problemow.. chyba moja coupetka bedzie musiala poczekac do wiosny:)

to na plus

minusy:

-wieksze spalanie ze wzgledu na 4x4

-wyzszy koszt czesci, np wachacze przednie to ok 900zl/szt porownujac z 550zl/szt w przypadku 330Ci

ale radosc z jazdy (jak po torach mimo opadów sniegu) bezcenna:)

oceń moją ///M http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0

///M jak miłość

Sprzedam BMW 120d "083d, 120d E82 2011r, 520d '07 lift, 123d '08, Z4///M '08, info na http://www.fast-cars.pl

Opublikowano
ciekawe jest jedno?

czy bardziej się chcesz pochwalić ze nie wiesz w co wsiąść rano,

czy po prostu zima zakoczyła Cie jak naszych drogowców?

ani jedno ani drugie,

po 1sze w coupe mam zimowki od 2 tygodni

po 2gie xd kupilem do dalszej odsprzedazy ale po wczorajszych doswiadczeniach.... chyba zostawie sobie do wiosny, czesto jezdze w góry a tam 4x4 jak znalazl...

///M jak miłość

Sprzedam BMW 120d "083d, 120d E82 2011r, 520d '07 lift, 123d '08, Z4///M '08, info na http://www.fast-cars.pl

Opublikowano

a moze coś bliżej o tej z xDrive?

rocznik co tam ma, jak myślisz ile pali?

itd itp,

tych aut specjalnie to nie ma za wiele więc może byc to interesujące.

tyle zebys napisał bardziej szzczegółowo

Opublikowano
a moze coś bliżej o tej z xDrive?

rocznik co tam ma, jak myślisz ile pali?

itd itp,

tych aut specjalnie to nie ma za wiele więc może byc to interesujące.

tyle zebys napisał bardziej szzczegółowo

2002r, topasblau mettalic, przebieg niemaly bo 195tyskm, skrzynia tiptronic, slabo wyposazona bo w welurku, bez duzej nawi, siedzenia zwykle, nie na prąd

ze spalaniem to w miescie jak chcesz pocisnac to i spali 14l/100km, przy spokojnej jezdzie kolo 10-11l/100km

chcesz jeszcze cos wiedziec?

wyglada tak

http://images13.fotosik.pl/86/c0dbc9fe0cb8fb81med.jpg

///M jak miłość

Opublikowano

DarPiet - najpiękniejszy kolor w BMW :8)

Jak można wiedzieć - sam ściągałeś? Ile Cię wyniosła wraz z akcyzą?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

kupilem juz sprowadzona ale jeszcze niezarejestrowaną

ze wszystkimi oplatami dalem niecale 50tys zl

///M jak miłość

Opublikowano

kupilem juz sprowadzona ale jeszcze niezarejestrowaną

ze wszystkimi oplatami dalem niecale 50tys zl

Szukałes na Allegro czy przez inne źródła znalazłeś?

Pytam, bo przeglądam to Alledrogo już 2 m-ce i 320d 2002r w normalnej cenie i dobry stanie można by na palcach policzyć :?

Opublikowano
Szukałes na Allegro czy przez inne źródła znalazłeś?

Pytam, bo przeglądam to Alledrogo już 2 m-ce i 320d 2002r w normalnej cenie i dobry stanie można by na palcach policzyć :?

mam swoje zrodla...

w srode jedziemy do Wloch,mamy 1 wolne miejsce, jak chcesz mozesz sie zabrac:P

///M jak miłość

Opublikowano

w dobrym stanie bmw na allegro to można na palcach policzyć,

trudno jest kupić dobre auto w okazyjnej cenie,

ja szukałem aż pojechałem do berlina i kupiłem auto w zasadzie po rodzinie, i jest w zasadzie ideałem, gdyby nie drobne sprawy z którymi praktycznie się uporałem,

ta xD ciekawe auto, trochę pali, no ale 4x4

pozdr i dzieki za info

Opublikowano
Ja wczoraj przyjechałem takim wynalazkiem z Frankfurtu do Krakowa w 8,5 godziny trzymając między 150 km/h a 170km/h - auto na letnich gumach w śnieżycy spaliło 6,5 litra na 100 !! Z dzisiejszego jeżdżenia po mieście wyszło 8,1 na 100 - Jestem zachwycony !
Opublikowano
ja dzisiaj z Wenecji przylecialem kupeta w 13h:)

ale jazda po autostradach i troszke w nocy...

w czechach na odcinku ponad 100km mialem srednia 163km/h:P

Więc napisz, ile Ci średnio spaliła na setkę :)

Opublikowano
lucadore napisał:

super sprawa,

odchodzi Ci koszt zimówek,

plus koszt wymiany ( ale pewnie jak sie ma 3 auta to komplet felg na zime nie stanowi problemu)

Co jak co, ale nawet w aucie z napedem na cztery koła zimowki to po prostu podstawa!

Opublikowano
lucadore napisał:

super sprawa,

odchodzi Ci koszt zimówek,

plus koszt wymiany ( ale pewnie jak sie ma 3 auta to komplet felg na zime nie stanowi problemu)

Co jak co, ale nawet w aucie z napedem na cztery koła zimowki to po prostu podstawa!

no to tak samo jak majteczki u tych Pan na Twoim zdjeciu :twisted: POdstawa

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Odkopuję...

1. Ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z xDrivem (nie koniecznie w dieslu) ?

Szczególnie interesuje mnie wytrzymałość tego rozwiązania.

2. Ktoś robił chipa albo w inny sposób zwiększał moc w 3 z takim napędem?

3. Czy jest ktoś na forum kto takim autem zrobił większą ilość kilometrów?

Będę wdzięczny za informacje.

Opinii o tym modelu na forum jak na lekarstwo.

I jeszcze jedno szukam jakiś testów lub opisów 3 z xDrivem lub samego opisu xDrive z 2003 r. i jakoś marnie, bo nic ciekawego nie wygooglałem.

Opublikowano

Mam 330 xd tipronic z 2002 roku, jeżdżę nim już półtora roku i jak do tej pory przejechałem 70 tyś km. Mogę powiedzieć o niej kilka słów :D

Jeśli chodzi o wytrzymałość takiego rozwiązania... Dużo zależy od tego jak autem jeździsz.. testowanie przyczepności na prawie każdym zakręcie (znam i takie przypadki) powoduje, że półosie napędowe wykończysz w kilka miesięcy... Koszt wymiany nie jest zbyt tani... nie ma do niej zamienników, a jedna kosztuje ok 1500 zł + robota :mad2:

Kiedy się nie jeździ nią do granic możliwości na zakrętach (a są naprawdę spore :wink: ) nie ma problemu z napędem. Rozwiązanie jest trwałe.

xd, jako napęd jest godne polecenia, mam porównanie z e46 ze zwykłym napędem. Jeździ się świetnie, trakcja jest extra :cool2:

3ba mieć świadomość, że serwisowanie jej będzie droższe, bo praktycznie nie ma dla niej zamienników.

Chciałem wrzucić do niej chipa, ale jeden z facetów, który się tym zajmuje, powiedział, że będę wykańczał napęd, bo nie zakładam, że takim autem się jeździ 100 km\h. Przy tej mocy, którą ma obecnie, można półosie styrać, gdyby miała 30 koni więcej zakładam, że byłoby to łatwiejsze.. :D

Tyle mogę powiedzieć, jak będą jakieś konkretne pytania - pytajcie :)

Opublikowano
do tej pory przejechałem 70 tyś km

To faktycznie da się coś powiedzieć :D. Powiedz ile ogólnie ma przejechane i jaki masz tam silnik 204 czy słabszy.

Dużo zależy od tego jak autem jeździsz.. testowanie przyczepności na prawie każdym zakręcie (znam i takie przypadki) powoduje, że półosie napędowe wykończysz w kilka miesięcy...

Generalnie testownie przyczepności na każdym zakręcie wykończy większość aut. Nie zamierzam tego robić, ale czasem lubię pośmigać po krętych drogach i nie będę odmawiał sobie tej przyjemności jazdy do granicy przyczepności.

Swoje się już naścigałem i teraz tylko sporadycznie coś mnie najdzie.

Koszt wymiany nie jest zbyt tani... nie ma do niej zamienników, a jedna kosztuje ok 1500 zł + robota

Fakt, wymieniałeś już u siebie?

Jak się sprawuje rozdział napędu?

3ba mieć świadomość, że serwisowanie jej będzie droższe, bo praktycznie nie ma dla niej zamienników.

O tym coś wiem, kupiłem uszkodzoną i naprawiam na orginałach :D.

Ktoś coś jeszcze doda, może trafi się użytkownik z chipem, albo 330xi?

Opublikowano

Powiedz ile ogólnie ma przejechane i jaki masz tam silnik 204 czy słabszy.

204 000 km ma przejechane, mam słabszy silnik 184 konie, ale i tak daje radę :P

Generalnie testownie przyczepności na każdym zakręcie wykończy większość aut. Generalnie nie zamierzam tego robi, ale czasem lubię pośmigać po krętych drogach i nie będę odmawiał sobie tej przyjemności.

Swoje się już naścigałem i teraz tylko sporadycznie coś mnie najdzie.

Jeśli tak to wygląda, to samochód jest świetny do jazdy. Ciężko się do czegokolwiek przyczepić...

Fakt, wymieniałeś już u siebie?

Jak się sprawuje rozdział napędu?

Kupiłem tą Bmkę, z niskim przebiegiem, ale od faceta, który nie potrafił nią jeździć.. Wymieniłem półosie, zregenerowałem turbo, 2 tygodnie temu wymieniałem wachacze, drążki itp, mówiąc krótko zrobiłem zawieszenie.

Auto jeździ perfekcyjnie, nie ma się za bardzo do czego przyczepić. (Połowa podzespołów jest przecież nowa.) :D

Miałem porównanie jak jeździ xd, jak coś jest nie tak... Od momentu kiedy wszystko zrobiłem, jeździ się nią świetnie.

Powodzenia w naprawie... Nie będzie to prosty, ani tani temat :cool2:

Opublikowano

Nie jest źle, auto miało małą stłuczkę i właściwie wszystko już jest, tylko serwis BMW obija się z niektórymi pierdołami. Czekam już 1,5 tygodnia aż to skompletują :duh:

Części mechaniczne i plastikowe robię na nowych orginałach, blachy kupiłem używane (nie bite) i tak o to powstaje moja nowa zabaweczka.

Niestety trwa to już duzo za długo i wszystko idzie mi pod górkę. Jutro jadę na urlop i mam nadzieję, że jak wrócę to będzie na mnie już czekać.

zregenerowałem turbo

:shock: a podobno tego się nie da dobrze zregenerować.

Tak przynajmniej czytałem na forum, że to turbo ze zmienną geomerią i takie tam, w każdym razie podobno regenerowanie to duża loteria.

Napisz jak po regeneracji, kszty, czas roboty, odczucia (głośniej, ciszej, szybciej, wolniej itp.).

słabszy silnik 184 konie, ale i tak daje radę

Z pewnością tak jest :dance:

Opublikowano

Powiem tak,

Też miałem wątpliwości i nasłuchałem się, że tego turbo nie da sie zregenerować. Kiedy rozmawiałem z mechanikiem powiedział mi, że do każdej turbiny trzeba indywidualnie podejść. Zależy od tego w jakim jest stanie. Niektórych nie ma po prostu szans naprawić. Jeśli chodzi o tą moją, jestem bardzo zadowolony, wszystko jest jak najbardziej ok. Śmiga to ładnie.

Koszt ok. 2000 zł, czas - do tygodnia.

Różne są zdania na temat regeneracji, ale w moim przypadku wszystko jest ok, więc nie narzekam :D

Opublikowano

Turbina ze zmienną geometrią jest śmiesznie prostym urządzeniem. Że nie da się tego zregenerować piszą sprzedawcy nowych turbin. Skąplikowane jest sterowanie tą turbiną, ale to już elktronika i tego się nie rusza.

Moje xi to świetna zabawka. Zbyt krótką ją mam, żeby coś więcej napisać, ale np spalanie mam na poziomie 10,5 litra /100 w mieście. Dla mnie to szok, oczywiście pozytywny.

PóŁosie można regenerować. Jeśli zrobi to specjalista od np auto rajdowych, będą trwalsze niż oryginaŁy.

DowiedziaŁem się ostatnio, że do skrzyni rozdzielczej można kupić każdą część do jej naprawy. Oczywiście w ASO mówią, że tylko caŁość za 7000 zŁ

Do przedniego zawieszenia też wszystko występuje w zamiennikach, tylko trzeba poszukać.

Opublikowano

Moje xi to świetna zabawka. Zbyt krótką ją mam, żeby coś więcej napisać, ale np spalanie mam na poziomie 10,5 litra /100 w mieście. Dla mnie to szok, oczywiście pozytywny.

:shock: przy mojej jeździe wychodzi mi tyle samo co tobie tylko że ja mam disla , przy mocnym katowaniu , przy normalnej jeździe w mieście mam 9l spalanie , nie wiem jak ci benzyniak pali w miescie 10 l przy 3l silniku , mi 1,8i palił 12-14 l , nigdy chyba nie udało mi się zejść poniżej 10 l ,

to naprawde dla mnie szok że tyle ci pali xi w mieście

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS