Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zamierzam kupić bmw 530d 2004r manula

Jakich wad i zalet mogę sie spodziewać po tym modelu ??

Co najczęściej sie psuje w tym modelu i jest jego wada ??

Jak przedstawia sie spalanie ??

Z góry dzieki za info :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam,

Zamierzam kupić bmw 530d 2004r manula

Jakich wad i zalet mogę sie spodziewać po tym modelu ??

Co najczęściej sie psuje w tym modelu i jest jego wada ??

Jak przedstawia sie spalanie ??

Z góry dzieki za info :)

Pozdrawiam

Jak kupisz z malym przebiegiem i bedziesz dbal to nie bedziesz mial problemow, poza wymiana rzeczy eksplatacyjnych!!!

W tych modelach lubia padac turbiny (jezli sie zle z nim obchodzi)!

na trasie spokojnie w 6.5 litrach sie zmiescisz a nawet mozna zejsc pozniej 6 ale to juz jazda bardzo bardzo ekonomiczna! jadac normalnie to 6,5 litra!

miasto ok 8.5- 9

Tomek
Opublikowano

Cześć

Jeśli chodzi o spalanie to nie jest tak wesoło

w trasie przy ok 120 km/h to jakieś 7-8l /100km a po mieście to nawet i 14. Nie słuchaj tych co mówią,że 3 litrowy silnik pali 6litrów w trasie a 8 w miescie.

Pozatym ok. Wszystko zależy jak dbasz o samochód.

Powodzenia

Opublikowano

Witam!

Poszukaj na forum tematów spalania, jednak możesz zapomnieć o <9,5 w mieście (średnie z kilku dni warszawce), a wtrasie to jeśli tempomat to 7,6 wchodzi w grę.

Pozdrawiam.

A pro pos zakupu to szukaj z Szwajcarii, Północnych włoch, pozostałe włochy tylo z książką sevisową. Niemcy i austria raczej nie. Benelux i Francja zdecydowanie nie ze wzglęu na cenę zadbanych aut a te niezdbany tanie olej z góry.

Opublikowano
Quatro jest paliwożerne i awaryjne mechanicznie. Poza tym ceny części zamiennych są 1,5 - 2 razy droższe. napęd coprawda lepszy ale w ogólnym bilansie wychodzi gorzej. No i osiągi gorsze.
Opublikowano
Cześć

Jeśli chodzi o spalanie to nie jest tak wesoło

w trasie przy ok 120 km/h to jakieś 7-8l /100km a po mieście to nawet i 14. Nie słuchaj tych co mówią,że 3 litrowy silnik pali 6litrów w trasie a 8 w miescie.

Pozatym ok. Wszystko zależy jak dbasz o samochód.

Powodzenia

oczywscie ze spali w trasie 6 jadac do 120!! jezli masz zarniety silnik to bedzie palil 7-8!! Jezeli silnik jest sprawny to na prawde na trasie ciezko przekroczyc 6-5 iltra!! Dajac ostro w palnik na trasie wyciaglem 9 litow!! ale jechalem jak szalony!!:D

Tomek
Opublikowano
Torsen w Quattro jest praktycznie bez awaryjny a i części do A6 nie są droższe niż do innych marek, co do spalania to na pewno 4x4 będzie więcej paliło niż ośka ale nie jest to jakaś straszna różnica. Co do osiągów to z praktyki wiem że do ok. 150km/h quattro może być szybsze ze względu na brak problemów z trakcją lecz powyżej tej prędkości opory w napędzie zaczynają być już odczuwalne oczywiście porównując podobne mocowo silniki. U mnie spalanie na trasie z dość dużymi prędkościami komp. pokazywał 7,6l, lecz w codziennej eksploatacji nie da się zejść poniżej 10l. Ale to i tak mało w stosunku do mojego V6 2.5 tdi który jest wyraźnie słabszy a żre o jakieś 2l więcej.
Opublikowano

Witaj Max77 !

Jeśli idzi o 2,5 tdi to być może dorównuje spalaniem 530d. Ale jeśli rzecz idzie o 3,0 tdi to jest ok. 10% w trasie. W mieście przy powolnym trybie (prawie zgodnie z przepisami) to tyle samo, ale przy dynamicznych jazdach ok. 20% w górę.

Doświadczalnie > 2005 3,0 tdi quatro, po przebiegu 112 tys.,A zrobiłem nim 2360 kilometrów po Polsce w ciągu dwu tygodni.

Pozdrawiam. :hand: