Skocz do zawartości

Co kolor auta mówi o właścicielu

BeEmWu

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej znajduje się lista 10 najpopularniejszych kolorów aut, oraz przypisywane im znaczenia opisujące cechy osobowości właściciela.

Srebrny (30 proc.) – kierowca chce być postrzegany jako osoba ciesząca się dostatkiem i prestiżem

Niebieski (26 proc.) – spokojni i łagodni kierowcy, ważniejsze od pieniądza są dla nich relacje międzyludzkie

Czarny (17 proc.) – pragnienie podkreślenia swojego autorytetu w stosunku do innych kierowców

Czerwony (10 proc.) – charakteryzuje płomienny charakter i odrobinę szaleństwa, kierowcy to osoby lubiące brać sprawy w swoje ręce

Szary (8,5 proc.) – oznacza stałość charakteru i solidność

Zielony (5,5 proc.) – kierowca dbający o przestrzeganie przepisów, próbujący łagodzić nerwowe sytuacje

Fioletowy (0.9 proc.) – pewny siebie kierowca kochający wszystko co piękne

Żółty (0,6 proc.) – charakteryzuje osobę, która nie boi się uwolnić drzemiącego w nim dziecka

Złoty (0,6 proc.) – symbolizuje niezależność

Pomarańczowy (0,3 proc) – kierowca jest szczęśliwą osobą, która lubi wyjątkowość i bycie w środku uwagi

Kolor samochodu nie tylko zdradza cechy charakteru właściciela. Ma tak że duży wpływ na bezpieczeństwo. Australijscy badacze z Uniwersytetu w Melbourne przeanalizowali poważne wypadki, które miały miejsce w latach 1987 – 2004. Okazało się, że najbezpieczniejszymi są barwy kremowe, beż i kolor żółty. Największe ryzyko ponoszą właściciele samochodów w kolorach czerwonym i niebieskim.

źródło onet.pl

Wychodzi na to, że cieszę się dostatkiem i prestiżem :mrgreen:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Sory ale te dane są trochę beznadziejne.

Kolor auta wybieramy jaki Nam się podoba a nie taki który mówi że będziemy żyć w dostatku.

Napisałeś że kolor zdradza cechy charakteru właściciela :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

masz racje kolego ale psycholożki muszą za coś brać siope :twisted2:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

warto tam być!!!

ja w samej łodzi widziałem kilka :twisted2: tzw. butelkową zieleń :norty:

warto tam być!!!

Czarny (17 proc.) – pragnienie podkreślenia swojego autorytetu w stosunku do innych kierowców

nawet nie wiedzialem ze pragne podkreslenia swojego autorytetu :lol:

kupując auto w salonie to wybieramy wszystko :wersja ,kolor ,wyposażenie itp. a kupując auto używane to kolor chyba nie ma już takiego znaczenia jak stan techniczny. psycholodzy może i badali wpływ koloru auta na charakter człowieka ja uważam że każdy kupuje taki kolor jaki mu się podoba(w miarę możliwości)

Sory ale te dane są trochę beznadziejne.

Kolor auta wybieramy jaki Nam się podoba a nie taki który mówi że będziemy żyć w dostatku.

Napisałeś że kolor zdradza cechy charakteru właściciela :lol: :lol: :lol:

Nie zdajecie obie sprawy ile rzeczy robicie podświadomie.

Mowcie co chcecie, ale wg. mnie jest w tym troche prawdy...

Zadne, ale to zadne badania nie wskaza na to, ze cos powtarza sie zawsze. To jest jakas ilosc ankietowanych, ale tendencja jest ta sama...

Mam BMW w kolorze czarnym, nie jest tak, ze chce "pragne podkreslenia swojego autorytetu" bo wg. mnie samochody w tym kolorze prezetujna sie naprawde super...ale, ale...zwrocie uwage na "stereotyp dresa"...

Jaki jest najpopularniejszy kolor BMW dresa? Czarny...i nie mowcie, ze nie...

A po co? Czy "pragne podkreslenia swojego autorytetu" nie jest tutaj akurat prawdziwe?

Jak Kolega wyzej napisal, wielu z Nas naprawde nie zdaje sobie sprawy jak wiele rzeczy robimy podswiadomie...

Odnoszac sie do analizy wypadkow - wg. mnie zadnej nie ma tu psychologii...czysta statystyka...

Jeszcze jedno, odnosnie aut uzywanych - akutalnie jest ich naprawde wiele, wiekszosc, a napewno zdecydowana wiekszosc z zachodu to szrot - ale napewno nie jest tak, ze kupujac auto uzywane skazani jestesmy na dylemat - stan techniczy albo kolor itd. Ja szukalem auta w stanie bardzo dobrym - kolor czarny + jasny srodek ewentualnie srebrny. Szukalem dlugo, ale znalazlem, takie jak chcialem i narzekac sie moge, wiec tez bez przesady...

Ja tez mam zielone BMW :lol: :lol:

A w mojej okolicy na szybko przypomniałem sobie trzy zielone e34, dwa e36, jedno e30, jedno e39, jedno e38, jedno e24 i dwa e28 :lol: :lol:

Co do wybierania kolorów w starszych autach to wiadomo że stan techniczny jest bardzo ważny, ale ja zrobiłem sobie listę kolorów które akceptuje i które odpadają i potem szukałem, trafiłem na taki jaki chciałem w rachube wchodził jeszcze srebrny, jasny niebieski, i ciemny brąz.

Co do psychologii kolorów to może jest w tym trochę racji, zauważyłem np że auta w stonowanych kolorach nastawiają mnie do jazdy powolnej, wręcz patrolowej, a jak wsiąde do czerwonego E30, to każdy zakręt jest wyzwaniem, a każda prosta sprawdziane przyśpieszenia :norty:

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Mieszkam w Olsztynie i zielone BMW widziałem tu chyba tylko raz Szczerze Moze ma to związek z tym kto kupuje BMW w moim rejonie W dużej mierze są to ludzie ktorych ciezko nazwac fanami marki a bawiącymi sie w gangsterke elementami Dla nich kolor może być tylko czarny ewentualnie czerwony Nie chce nikogo klasyfikowac bo sam mam czarny lakier ktory uwazam za elegancki i szlachetny
Siódmego dnia Bóg wcale nie odpoczywał Tworzył BMW

Kolor auta świadczy o tym, że kupując używany akurat trafiliśmy na zadbany, czy ogólnie odpowiadający nam egzemplarz w tym właśnie kolorze :wink: Ja nie szukałem konkretnego koloru, tylko wśród grupy kolorów akceptowalnych przeze mnie - ważne było, żeby nie był żółty, czerwony, biały, czy zielony.

Gdybym miał możliwość wyboru koloru, to wolałbym jakiś ciemny - najlepiej czarny (choć ten co mam też ma pewne zalety - dość rzadki i nie widać brudu).

U mnie trochę ta statystyka nie pasuje - ja po prostu lubię czarny kolor - choć w sumie jeżeli uważam czarny kolor za ładniejszy od innych, to mając rzeczy w tym kolorze może faktycznie chcę podkreślić swój autorytet :wink:

Poniżej znajduje się lista 10 najpopularniejszych kolorów aut, oraz przypisywane im znaczenia opisujące cechy osobowości właściciela.

Srebrny (30 proc.) – kierowca chce być postrzegany jako osoba ciesząca się dostatkiem i prestiżem

Niebieski (26 proc.) – spokojni i łagodni kierowcy, ważniejsze od pieniądza są dla nich relacje międzyludzkie

Czerwony (10 proc.) – charakteryzuje płomienny charakter i odrobinę szaleństwa, kierowcy to osoby lubiące brać sprawy w swoje ręce

Szary (8,5 proc.) – oznacza stałość charakteru i solidność

Zielony (5,5 proc.) – kierowca dbający o przestrzeganie przepisów, próbujący łagodzić nerwowe sytuacje

Fioletowy (0.9 proc.) – pewny siebie kierowca kochający wszystko co piękne

Żółty (0,6 proc.) – charakteryzuje osobę, która nie boi się uwolnić drzemiącego w nim dziecka

Złoty (0,6 proc.) – symbolizuje niezależność

Pomarańczowy (0,3 proc) – kierowca jest szczęśliwą osobą, która lubi wyjątkowość i bycie w środku uwagi

Kolor samochodu nie tylko zdradza cechy charakteru właściciela. Ma tak że duży wpływ na bezpieczeństwo. Australijscy badacze z Uniwersytetu w Melbourne przeanalizowali poważne wypadki, które miały miejsce w latach 1987 – 2004. Okazało się, że najbezpieczniejszymi są barwy kremowe, beż i kolor żółty. Największe ryzyko ponoszą właściciele samochodów w kolorach czerwonym i niebieskim.

źródło onet.pl

Wychodzi na to, że cieszę się dostatkiem i prestiżem :mrgreen:

EJ tam BZDURA BZDURA I Jeszcze raz BZDURA

Ma sie to nijak do zakupow aut z 2 reki...............

Kolor auta świadczy o tym, że kupując używany akurat trafiliśmy na zadbany, czy ogólnie odpowiadający nam egzemplarz w tym właśnie kolorze

Nieprawda, przynajmniej w moim przypadku - zawsze chciałem dokładnie ten kolor - jak po długich poszukiwaniach znalazłem autko w świetnym stanie z silnikiem M20B20 i właśnie w tym kolorze, to od razu zrezygnowałem z szukania B25, na którym początkowo bardziej mi zależało. Inne kolory na liście poszukiwań były bardzo odseparowane od tego ulubionego najbardziej.

:D Co do samej listy z przypisaniem cech właścicielowi na podstawie koloru jego samochodu, to ja chyba bym się z nią prawie zgodził. Kolor mojego autka można określić jako srebrzysto-szary:

Srebrny – kierowca chce być postrzegany jako osoba ciesząca się dostatkiem i prestiżem

Szary – oznacza stałość charakteru i solidność

Zwłaszcza to co przypisuje szary, bardzo się w moim przypadku zgadza - E34 i brunetki kocham od zawsze i nic nie wskazuje na to, że coś tu mogłoby się zmienić (zwłaszcza, że mam jedno piękne i drugie piękne) :D

pozdrawiam, marek

miłej zabawy z kolorami.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Kolor to powybierac sobie mozna w salonie kupując nowe auto. Ci , którzy sa skazani na kupno uzywanego nie mają tyle szczescia i pierwszym co kieruje do zakupu jest stan techniczny. Wiadomo ze jesli ktos ma kase i uprze sie na wybrany kolor to moze szukac ,ale wiekszosc zakupów odbywa sie inaczej. Sam jesli chodzi o BMW najlepiej wspominam diamantschwartzmetalic mojej byłej 316 ale teraz mam czerwonego iSa coupe i nie czuje sie z tym kolorem zle a nie swiadczy on o niczym bo gdyby był delphin albo cos podobnego tez bym go kupił. Nie gustuje tylko w białym no i innych dziwnych typu zarówkowe, rózowe itp. Raczej trzymam sie oryginału.

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

Jakiś czas temu w GB były badania dot. wpływu koloru na cenę przy sprzedaży na rynku wtórnym. Ludzie podświadomie płacą trochę więcej za auta w czarnym, graficie itd. Ciemne kolory sugerują większy prestiż, szlachetność samochodu. Natomiast za identyczny model, rocznik, wyposażenie itp. ale w białym, żółtym, pomarańczowym itd. nikt nie był już skory płacić zaproponowanej ceny. Wszyscy zbijali w dół. Coś w tym jednak jest...

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

:D :D :lol: :lol:

chyba nikt nie lapie sie tak jak ja?