Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ale ja mam auto z 2002r i prostokątną wtyczkę tak że nie wiem czy ads da rade

Z tego co wiem to jak jest przejsciówka to trzeba obd

????

moge tylko w unit A wpisywać czy muszę we wszystkie??

niestety nie działa już próbowałem

Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

????

Na ADS da radę !!!

Poddaję się :mad2:

BMW KLUB PRZEMYŚL

1 Jeżeli coś może się nie udać — nie uda się na pewno.

2 Nigdy nie kłóć się z głupcem — ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

3 Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo — na pewno to zepsujesz.

4 Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

5 Niemożliwe jest zbudowanie niezawodnego urządzenia — głupcy są zbyt pomysłowi.

6 Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć.

7 Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam pewien problem z e46 szwagra ,otóż nie idzie się połączyć z żadnymi modułami oprócz silnika i skrzyni biegów ,auto jest z roku 11-2000 OBD II ,próbowałem disem i inpą z ustawieniami fister i sifting , w inpie mogę jeszcze sprawdzić zmieniarkę cd.Plik INI zmieniony pod OBD sterownik zainstalowany i nic paza tym co napisałem.

Moje E39 na ADS śmiga bez problemu.

Dodam tylko tyle że w serwisie się połączyli z wszystkim

Jakieś pomysł ?

To mój ini pod OBD II

http://rapidshare.com/files/173387017/EDIABAS.INI.html

Opublikowano
już patrzyłem nic z tego męcze to już 3 dni i nic

Ma ktoś może plik obd.ini i ediabas skonfigurowany pod przejściówkę rs232 na ftdi od meraprojektu ???

Jeśli tak to proszę o wrzucenie albo na priv

Jak mniemam przejściówkę masz odpowiednio skonfigurowaną ?

Pliczki które napewno są OK podrzucam tu:

http://rapidshare.com/files/173388590/sralala.ZIP.html

Plik OBD.INI do katalogu systemowego Windows, a EDIABAS.INI to chyba już wiesz gdzie :wink:

• Moderatorzy
Opublikowano

????

Wystarczy ze wpiszesz w unit A. W twoim przypadku kiedy masz przejsciowke to tylko na STD: OBD.

Mam nadzieje ze ustawienia masz osobno i 2 rozne pliki ediabas.ini i obd.ini.

Wrzucilem sobie na sucho twoje ustawienia i na moje oko jest ok.

Jedyna rzecz jak jest zalecana przy instalacji to te ustawienia

http://rapidshare.com/files/173450551/USB-OBD.pdf.html

FIFO tyczy fiznycznego portu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie że mam osobno, już kombinowałem na tyle możliwości - 3 dni zmarnowałem i nic

Jedyne wytłumaczenie że przejściówka jest nie taka innej opcji nie ma!!!

W razie co podam link do przejściówki

http://www.allegro.pl/item502442995_konwerter_usb2_0_rs232_chipset_ftdi_ft232_nowy.html

Niestety najlepszym rozwiązaniem jest rzeczywisty port com - wtedey wszystko super działa - Sprawdzałem osobiście na stacjonarnym kompie i wszystko jak trzeba a z tą przejściówką jaja jak berety. :mad2:

Żebym wiedział to od razu bym kupił stacje dokującą i nie marnował bym tyle czasu na te g... , już pewnie dawno bym walczył z DIS a tak to lipa.

Pozdrawiam
  • Moderatorzy
Opublikowano
Pewnie że mam osobno, już kombinowałem na tyle możliwości - 3 dni zmarnowałem i nic

Jedyne wytłumaczenie że przejściówka jest nie taka innej opcji nie ma!!!

W razie co podam link do przejściówki

http://www.allegro.pl/item502442995_konwerter_usb2_0_rs232_chipset_ftdi_ft232_nowy.html

Niestety najlepszym rozwiązaniem jest rzeczywisty port com - wtedey wszystko super działa - Sprawdzałem osobiście na stacjonarnym kompie i wszystko jak trzeba a z tą przejściówką jaja jak berety. :mad2:

Żebym wiedział to od razu bym kupił stacje dokującą i nie marnował bym tyle czasu na te g... , już pewnie dawno bym walczył z DIS a tak to lipa.

Kolego mi na tej przejsciowce lata jak malina i nie tylko mi. Niestety robisz gdzies jakis czeski blad. Ustawienia sa ok. Moze drivery masz do ... albo winde, ewentualnie przejsciowka trafila sie uszkodzona.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak wrócę z pracy to zobacze te ustawienia portu w windows ta jedynka mnie zastanawia czy jest u mnie i oczywiście napisze co i jak ale już nie mam nadziei, winda jest nowa legalna. Jeśli po tym nie odpali to kupuje dock w sumie takie same pieniądze jak przejściówka a jednak rzeczywisty port com!! Zapewne później przyda się do Dis'a.

Dodam jeszcze że wczoraj wieczorem zacząłem programować tę przejściówkę na różne ustawienia chyba z rozpaczy i też nic - jeszcze nadzieja w tej jedynce w zaawansowanych portu :?

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Programowałem przejściówke i udało się połączyć z autem nawet błędy skosowałem, drugi raz już lipa nie chce się połączyć :duh:

Pierdziele tą przejściówkę dosyć już jej ma szkoda czasu na to. Pytanie mam, w laptopie pcmcia czy jak kupię adapter na com to będzie to tak jak bym miał w rzeczywistości port com??

Jeśli tak to zaraz kupuje i zainstaluje inpe na ads i od razu do disa sie przyda.

http://www.allegro.pl/item502944046_karta_adapter_pcmcia_express_card_na_rs232_ak123.html

Czy coś takiego będzie ok.

Pozdrawiam
Opublikowano
Programowałem przejściówke i udało się połączyć z autem nawet błędy skosowałem, drugi raz już lipa nie chce się połączyć :duh:

Pierdziele tą przejściówkę dosyć już jej ma szkoda czasu na to. Pytanie mam, w laptopie pcmcia czy jak kupię adapter na com to będzie to tak jak bym miał w rzeczywistości port com??

Jeśli tak to zaraz kupuje i zainstaluje inpe na ads i od razu do disa sie przyda.

http://www.allegro.pl/item502944046_karta_adapter_pcmcia_express_card_na_rs232_ak123.html

Czy coś takiego będzie ok.

Będzie tak jak z przejściówką

Ale przetestuj - jesteś "beta testerem" :mrgreen:

BMW KLUB PRZEMYŚL

5 Niemożliwe jest zbudowanie niezawodnego urządzenia — głupcy są zbyt pomysłowi.

7 Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

żartowniś, tyle że ta przejściówka za nic nie chce sie komunikować, może windows jest do wymiany ale cuż nie dowiem się dopóki nie sprawdze.

Powiem tylko na swoje usprawiedliwienie że na stacjonarnym wszystko sobie ustawiłem w 5 minut i chodziło dobrze i chodzi nadal :wink:

Więc wątpie żeby forumowicze mając przejściówkę ftdi mieli takie kłopoty jak ja.

Jeśli musiałem ją programować to coś chyba nie tak z tym shitem miałem.

No ale już mam problem rozwiązany zamówiłem stacje dock do swojego T42 i no problem bo tam port com jest prawdziwy :twisted2:

Dzięki wszystkim za pomoc, mimo wielu wysiłków w tym temacie (przejściówka) nie udało się raz a dobrze zrobić mimo wszystkich opisów i porad :cry2:

Przyjdzie dock to napisze i mam nadzieje że już takich problemów nie będzie :twisted2:

Pozdrawiam
Opublikowano
....

Nie do końca prawda, RS na PCMCIA były różne. Mi kiedyś udało się kupić karty PCMCIA, które spoko śmigały w DOS-ie bez żadnych dodatkowych sterowników. Czyli szukając karty PCMCIA należy się dopytać, czy działa w czystym DOS-ie. Dodam, że są to karty firmy SocketIO.

Opublikowano
....

Nie do końca prawda, RS na PCMCIA były różne. Mi kiedyś udało się kupić karty PCMCIA, które spoko śmigały w DOS-ie bez żadnych dodatkowych sterowników. Czyli szukając karty PCMCIA należy się dopytać, czy działa w czystym DOS-ie. Dodam, że są to karty firmy SocketIO.

Dobrze piszesz (nie wszystkie PCMCIA są OK)

Było pisane i podane

PCMCIA

Cytat z bmwecu:

This PCMCIA card is not cheap. The lowest I can sell it for is $125. There is also a cheaper version, this one has the rugged (permanently attached) connector.

You should try to get your usb adapter working because this PCMCIA card is not cheap. The lowest I can sell it for is $125. There is also a cheaper version, this one has the rugged (permanently attached) connector.

Since you have a 2001 E38 and are using the one stop cable you should be using INTERFACE=STD:OBD.

You need to have OBD.INI in c:\windows. If you dont have it, find it, or create it based on obd_doku.pdf.

Put this line in the appropriate place:

HARDWARE=USB

The FT232 usb-serial is much cheaper, and is a real option if you only need to use INTERFACE=STD:OBD.

INTERFACE=STD:OBD should also work - sometimes poorly - with other PCMCIA serial ports.

BMW KLUB PRZEMYŚL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zamówiłem stację dock do mojego IBM ale chyba niepotrzebnie przeinstalowałem winde i wswzystko działą jak należy. Myślę sobie że to złośliwość rzeczy martwych i tyle musiało trafić na mnie po zainstalowaniu systemu i ustawieniu wwzystkich parametrów inpa śmiga i wszystko działa jak należy

Podziękowania dla Nerwusa i Robsonx :modlitwa:

Startuje z Dis'em na nowym xp

Pozdrowionka dla wszystkich bm'wiarzy

Pozdrawiam
  • Moderatorzy
Opublikowano

Ja uzywam osobiscie Argosy (PCMCIA) i wsio smiga. Tak jak Sylwek pisal przejsciowka musi byc obslugiwana przez DOS. Express54 i inne nowe badziewia odpadaja.

FTDI to najtansza forma i najstabilniejsza jezeli chodzi o USB-RS232.

To ze system miales w .. to bylo moje pierwsze pytanie jakie zadalem Tobie.

Opublikowano (edytowane)

Witam. Walczę z DISem pod Vistą i jestem w takim miejscu, że bez waszej pomocy się nie obejdzie. Robert pisał, że jemu to pod Vistą ładnie działało więc i tu musi. Easy Dis v44+program V55. VMWare skonfigurowany prawidłowo. Wszystko się ładnie instaluje ale pojawiają się kłopoty z siecią.

Zrobione :)

Edytowane przez roney
jak suka nie da to pies nie weźmie
Opublikowano
Ja dodalem trzy karty pod adminem nie tylko jedna jak Ty masz ... przerobilem instalacje kilka razy i z jedna za nic nie chcialo mi dzialac
Opublikowano

roney

Może jeszcze firewall - jak nie to :

Odinstaluj kartę AMD i zainstajuj jeszcze raz

Przekompiluje jądro i wpisz - init 1

Sprawdź adresy sieci w windowsie - czasami są z tym jaja (ja mam ustawione na auto i jest ok , ale czasami tak nie idzie - wpisz ręcznie)

Sprawdź ustawienia w Ediabas.ini i jak masz OBD.ini

DH emulator na 999 i FULL sygnał

IFH pracuje

i powinno iść - jak nie to napisz

Powodzenia :cool2:

BMW KLUB PRZEMYŚL

Opublikowano (edytowane)

Dzięki pomocy Roberta, na którego zawsze można liczyć wszystko się udało.

Dla wyjaśnienia podam, że konieczne było przeinstalowanie karty AMD już w samym DISie.

Dziękuję i pozdrawiam.

PS: Nie potrzeba było 3 kart, wystarczy i powinna być jedna.

Edytowane przez roney
jak suka nie da to pies nie weźmie
Opublikowano
%5B640%3A480%5D

%5B640%3A480%5D

O to chodzi?

Nie - nie o to

Napisz na GG

BMW KLUB PRZEMYŚL

Opublikowano

witajcie panowie,

w zwiazku z tym ze znajduje sie tutaj tyle fachowcow, mam male zapytanie.

Chodzi o bmw Model E60 rok 2004 525d, 130 KW , a kakretnie spadek mocy!

Zladowalem sobie WDS12 i czytam troche o mierniku przeplywu powietrza!

Chcial bym od tej czesci zaczac gdyz czytajac w WDS najbardziej podejzewam ze siadl ten czujnik wlasnie, lub wskazuje zle parametry.

No i tutaj mam pytanie dla fachowcow Disa. W WDS pisze ze przy zmianie nowego czujnika przeplywu powietrza, nalezy dokonac koniecznie adaptacji.... Czyli jakby skasowania z pamieci DDE, jakis parametrow ktore zapisuja sie tam wlasnie.

Dokladniej pisze tam ze sterownik DDE porownuje parametry mierzonego powietrza i w razie jakis tolerancji kolo 8miu%, zapisuje je i koryguje sobie.... Jakos tak... W akzdym razie pisze w WDS, ze tzeba po zmianie czujnika powietrza, injektorow, lub sondy lamda, taka adaptacje wykonac! Czyli zresetowac na 0!!!

Moje zapytanie:

Czy da sie DISem taka adaptacje zrobic?

Jak tak, to prosze o jakies wskazowki. Posiadam Versje44 z mozliwoscia kodowania. Moze da sie to zrobic w Diagnozie moze? Prosze o pomoc !!!

Opublikowano

Witam

i od razu Pytam :

W moim Modic3 padl dysk twardy. Mam dis V.30 ale brak mi dyskietki czerwonej w wersji V.1.0. Jezeli ja ktos to bardzo bym prosil o image.

Jesli nie, to czy istnieje mozliwosc podlaczenia orginalnei glowki (pomaranczowa) od Modica3 do noteboka przez rs232 .Jesli tak to jaka versja softa DIS albo InPa.

Za wszelkie informacje jestem wdzieczny.