Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Od niedawna jestem szczęśliwym albo nieszczęśliwym) posiadaczem 530d z 2000r. W większości informacji internetowych oraz z danych katalogowych spalanie tego auta jest dosyć przyzwoite 6-7 l/100km w trasie i poniżej 10l w mieście. Nigdy nie udało mi się osiągnąć takich wyników. Trasa do 10l a miasto przy bardzo delikatnej i spokojnej jeździe 12- 13 a nawet 14l na 100km. Wymieniłem wszystkie filtry i nic sie nie polepszyło.

Proszę o pomoc :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

i Pozdrawiam

Opublikowano

ludzie klamia.

masz lekko ciezka noge i tyle ci bierze i koniec.

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
A mi się to wydaje sporo za dużo, ja mam 525d i spalanie na poziome powiedzmy średnio 8l, na trasie jestem w stanie zejść na 6,7 i to nie jadąc 100 km/h bo tak nie potrafię. W mieście powiedzmy w 9 się mieszcze. Wiem że Ty masz 530, ale słyszałem glosy na forum że nie wielka jest różnica pomiędzy tymi dwoma motorami.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Witam wszystkich.

Od niedawna jestem szczęśliwym albo nieszczęśliwym) posiadaczem 530d z 2000r. W większości informacji internetowych oraz z danych katalogowych spalanie tego auta jest dosyć przyzwoite 6-7 l/100km w trasie i poniżej 10l w mieście. Nigdy nie udało mi się osiągnąć takich wyników. Trasa do 10l a miasto przy bardzo delikatnej i spokojnej jeździe 12- 13 a nawet 14l na 100km. Wymieniłem wszystkie filtry i nic sie nie polepszyło.

Proszę o pomoc :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

i Pozdrawiam

Aby 530d tyle żłopała to nieźle musisz jej wciskać!!Mi pali średnio 9l ale nie mam całkiem ciężkiej nogi , poruszam sie automatem, komputer pokładowy pokazuje średnie zużycie 7,8l więc trochę kłamie.

Opublikowano

Aby 530d tyle żłopała to nieźle musisz jej wciskać!!Mi pali średnio 9l ale nie mam całkiem ciężkiej nogi , poruszam sie automatem, komputer pokładowy pokazuje średnie zużycie 7,8l więc trochę kłamie.

Ja się trównież sugeruje komuterem ale u mnie nie ma dużych przekłamań, nie pokazuje może idealnie, ale z moich analiz wynika że w miarę dobrze pokazuje. Czyli ja myślę jednak że nie jest normalne spalanie na poziome 11l średnio.

Opublikowano (edytowane)
technika jazdy - jeżeli przesiadłeś się z benzyny o porównywalnej mocy moze być różnica. Jesli wcześniej jeździłeś dieslem to nie powinno być problemu z nieumiejętnym posługiwaniem sie - jaki przebieg to wiele wyjasni czy trzeba coś robić Edytowane przez skidmarks
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
Technika jazdy ojj tak to wiele robi. Ja się przesiadlem z benzyny i to japończyka który lubi wysokie obroty i na początku bylo ciężko :) ale już sobie z tym radzę doskonale.
Opublikowano
Jeżdziłem wcześniej benzyną e46 ale styczność z ropniakami też miałem np Octavia 110kM. Przebieg podobno aktualny 187 tyś sprawdzony na wszystkie możliwe sposoby
Opublikowano

A jak wygląda ta spokojna jazda w mieście? Bo jak "spokojnie" stoisz w korku, to i tyle może spalić. Jeśli bez korków, to 13l/100km to jednak sporo. Mi mniej więcej benzynowy 3l tyle pali w mieście. Diesel powinien być trochę bardziej oszczędny, IMO.

Może by podpiąć auto do komputera i zmonitorować mieszankę paliwa. Może przepływomierz siadać albo sonda? Chyba w dieslu też jest jakaś sonda?

Opublikowano
Kumpel ma 3.0 i tez mu tyle pali, nie patrz na to co niektorzy tu wypisuja bo klamia lub nie umia liczyc
RAZ BMW ZAWSZE BMW