Skocz do zawartości

Czym sie różni silnik 193 konny od 184 konnego w 530d??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w tytule prosiłbym o napisanie wszystkiego czym sie różnią od siebie te silniki.Chciałbym wiedzieć najdrobniejsze szczegóły.Z tego co wiem to 184 to common rail a 193??

Z góry dzięki pozdrawiam

http://img201.imageshack.us/img201/7449/naforaudrp5.jpghttp://img9.imageshack.us/img9/8370/nafor.jpg

Audi A6 C4 2.5TDi Quattro Avant (było)

BMW 330 d (jest)

BMW X3 (jest)

Opublikowano
Właśnie....mam obecnie 530D 184KM ...i o różnicy z 530D 193KM wiem tyle ile w 'statystykach'. Czyli : ulepszony silnik...większe osiągi, mniejsze spalanie. Ale....tak jak twórca tego postu chciałbym czegoś się więcej dowiedzieć od kogoś kto użytkował .............. jedno i drugie. :) Pozdrawiam
Memento Mori :-)
Opublikowano

Witam,

przepraszam ze nie na temat, ale nie chce zakladac nowego tematu na 1 male pytanko.

Moze mi ktos powiedziec czy w 530d z 2001r (M57) sa wtryski elektromagnetyczne czy piezoelektryczne ?? :)

Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Witam,

przepraszam ze nie na temat, ale nie chce zakladac nowego tematu na 1 male pytanko.

Moze mi ktos powiedziec czy w 530d z 2001r (M57) sa wtryski elektromagnetyczne czy piezoelektryczne ?? :)

Pozdrawiam

Wtryski elektromagnetyczne.
Opublikowano
inny jest, skok tłoka,blok silnika, inny stopień sprężania, inna pojemność, inne turbo, układ wtryskowy...

turbina i uklad wtryskowy są takie same [wg realoem] nie wiem jak pozostale sprawy, moim zdaniem roznia sie elektroniką - jest inny sterownik od wtrysków...

pozdr

Opublikowano

różnią sie tylko sterownikiem. Zauwazcie, że jak chipujesz 184km i 193km to bezpieczny wynik koncowy wychodzi taki sam okolo 220km. Silnik 3.0d w e46 rożni sie dodatkowo turbina, tam jest mniejsza... w e39 w obydwu werjsach turbinki sa takie same.

inny jest, skok tłoka,blok silnika, inny stopień sprężania, inna pojemność, inne turbo, układ wtryskowy...

skad ty wzioles te informacje??:))

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie...

Jest także krótszy łańcuch rozrządu. Co do sprężarek mają te same strony zimne a różnią sie stroną ciepła (ten sam model turbiny inna rewizja).

Co do modyfikacji to z wersji 194PS można zrobić wiecej i bezpieczniej.

Pozdrawiam