Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Gdy sprzedałem poprzedni samochód byłem już zdecydowany na zakup Audi 80 B4 1.9 TDI Była to tylko kwestia czasu gdy znajde egzemplarz który mnie zadowoli za 10- 11tys zł Poszedłem na giełdę którejś niedzieli( bardziej z ciekawości, pooglądać bo wiadomo, że ceny są tam wygórowane) Były ze 2 audi, które odpowiadały moim wymaganiom, ale za dużo szpachli było pod tym "oryginalnym, od nowości lakierem :D " Zobaczyłem BMW Handlarz, który je sprzedawał spuścił z ceny 2500zl po wytknięciu mu kilku szczegółów i tak zapłaciłem 12 tys zl+opłaty więc więcej niż zakładałem Przyznaje się żałowałem pierwszego dnia, że się tak napalilem, ale potem było już tylko lepiej i tak jest do dzisiaj :mrgreen: Wydałem więcej, ale wiem, że zrobiłem dobrze Wujek ma Audi A4 1.9 TDI na początku mówił, że jego samochód jest dużo mniej kosztowny niż Będziesz Miał Wydatki Po pierwszym remoncie zawieszenia w jego cud-samochodzie zmienił zdanie a jeżdzi po niemieckich drogach
Siódmego dnia Bóg wcale nie odpoczywał Tworzył BMW
  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
dokladnie zawieszenie w A4 i PASSACIE B5 to zmora tych aut,po drogie w BMW masz lancuch nie tak jak w AUDI pasek ktory co 90tys trzeba wyminiac i w wersjach 115 i 130KM kosztuje to 1100zl u jakiegos podworkowego mechanika juz nie mozie o wymianie w salonie,kolega kupil A4 miala przejechane 134tys od pierwszego wlasciciela z WLOCH normalnie noweczka serwis do konca to byl rok 96 prod chyba jak spojrzalem w ksiazke serwisowa to juz tam byly liczne naprawy samochodu takie jak wymiana przeguba lub oslony przeguba, pompa wodna przy 70tys za jego kadencji znow padla przy 140tys,wygar sie gdzies przepalil,padla klimatronik (nieszczelnosc),cos z elektryka deski rozdzielczej, i jesze pare napraw ktorych nie pamietam wiec to A4 to wcale nie taki dobry sprzet a przy A4 PASSAT pod wzgledem awaryjnosci elektryki wypada lepiej niz A4

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano

Jeżeli chodzi o awaryjność to się nie zgadzam.

Od roku 2001 Audi wiedzie prym w bezawaryjności swoich modeli. Raport Niemieckiego Urzędu Dozoru Technicznego TÜV stawia A4 przed BMW3 jak również przed Mercedesem C-Klasse.

Z kolei Niemieckie Stowarzyszenie Rzeczoznawców DEKRA lokuje model A6 również na pierwszym miejscu w latach 2001-2006, przed Mercedesem E i BMW 5.

W testach awaryjności ADAC, BMW ostatnio pierwsze miejsce miało w 2001r, Audi drugie.

Warto także zaznaczyć, że A2 wygrywa z Mini, natomiast nowe A3 zebrało identyczne noty co nowa seria BMW 1.

Opublikowano
Dajcie spokój! Ludzie się śmieją iak na forum BMW chwalą Audi. Zmieńcie forum.
Opublikowano
ja stwierdzam fakty poza tym A3 to taka lipa ze nie wiem zwlaszcza ta zepa przy tylnej klapie co po myciu caly czas sie odczepia,A3 dla mnie to nawet nie AUDI a nie mowiac juz o BMW seri 3 czy juz 1

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano
Dajcie spokój! Ludzie się śmieją iak na forum BMW chwalą Audi. Zmieńcie forum.

u95 ja porostu jestem obiektywny, dziś zrobiłem jeszcze rundę A4 i można też za plus w porównaniu do BMW uznać krótki skok skrzyni. Krótki ale jakiś taki zbyt przyjemny jakby ciapowaty, no ale audi jest porostu damskie.

Opublikowano

wogole nie rozumiem forumowiczow ktorzy mowia w audi to lepsze tamto etc.

ja kupielm BMW bo po 1. podoba mi sie po 2. zajebiscie sie jezdzi po 3. tyl naped, reszty nie bede wymienial bo jest tego za duzo :twisted2:

jesli jezdzicie BMW a tak bardzo chwalicie audi to sobie zmiencie i po problemie. ja tez duzo jezdzilem audicami a4 i a6(moj brat takowa posiada) i nie mowie ze sa zle, do dupy etc ale ja wole BMW i tyle.

Jeden lubi jak mu nogi smierdza a drugi jak pod pachami :norty: kwestia gustu panowie :!: :!: :mad2: :twisted2: :twisted2:

320d po wirusie: 202KM i 406Nm

"Jeśli Bóg byłby za przednim napędem, chodzilibyśmy na rekach" :D

Opublikowano
wogole nie rozumiem forumowiczow ktorzy mowia w audi to lepsze tamto etc.

ja kupielm BMW bo po 1. podoba mi sie po 2. [bAD] sie jezdzi po 3. tyl naped, reszty nie bede wymienial bo jest tego za duzo :twisted2:

jesli jezdzicie BMW a tak bardzo chwalicie audi to sobie zmiencie i po problemie. ja tez duzo jezdzilem audicami a4 i a6(moj brat takowa posiada) i nie mowie ze sa zle, do dupy etc ale ja wole BMW i tyle.

Jeden lubi jak mu nogi smierdza a drugi jak pod pachami :norty: kwestia gustu panowie :!: :!: :mad2: :twisted2: :twisted2:

Popieram. Mój brat też ma A4 (niech mu fotel miękki bedzie). Sam mu ją sprowadziłem. I tylko jego żonie sie podoba, bo ten samochód nadaje się tylko do wolnej jazdy. Jest zbyt miękki i tatuśkowaty.

Opublikowano
Popieram. Mój brat też ma A4 (niech mu fotel miękki bedzie). Sam mu ją sprowadziłem. I tylko jego żonie sie podoba, bo ten samochód nadaje się tylko do wolnej jazdy. Jest zbyt miękki i tatuśkowaty.

Dokładnie, ja się z Tobą zgadzam, ale przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, chłop potrzebuje auto do podróżowania, czyli tatusiowate, wiec wymieniłem parę takich właśnie tatusiowatych cech tego samochodu.

Opublikowano
ale jak AUDI leprze to po co jezdza BMW co niektorzy, jesli nie chcesz sie wyrozniac z tlumu AUDI czy VW kup sobie ktoras z nich jest juz ich nie malo w polsce bedzie jeszcze jedna, ja jezdze BMW bo to inny samocho i wyronia sie z tlumu

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano

Dokładnie, ja się z Tobą zgadzam, ale przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, chłop potrzebuje auto do podróżowania, czyli tatusiowate, wiec wymieniłem parę takich właśnie tatusiowatych cech tego samochodu.

a co bmw nie mozna podrozowac?? :mrgreen: tez mam zamiar kiedys byc tatusiem i tak jak teraz zamierzam jezdzic BMW. :twisted2:

na marginesie moja kobieta twierdzi to samo wiec i tak wyboru nie mam :D :D

Opublikowano
Heh właśnie przed miesiącem sprzedałem audi a4 avantt 98 ale 1,8 benz . Więc powiem ci w skrócie tak . Audi dla kobiety BMW dla mężczyzny a dokładnie audi na wielowahaczowym zawieszeniu b.komfortowe ale wierz mi jak zaczynasz robić to zawieszenie to nawet dobry mechanik nie wie dokladnie który wahacz nawala i często kończy się na wymianie kilku. Brat ma właśnie Audi 1,9 tdi i hałas silnika jest drażniący w BMW 320 które mam praktycznie nie slyszysz disla. A dynamika to hohoooh wiem ciebie to nie interesuje ale wierz mi mnie też nie interesowało ale za nic teraz nie oddam frajdy z jazdy BMW na rzecz audi.
Opublikowano
Heh właśnie przed miesiącem sprzedałem audi a4 avantt 98 ale 1,8 benz . Więc powiem ci w skrócie tak . Audi dla kobiety BMW dla mężczyzny a dokładnie audi na wielowahaczowym zawieszeniu b.komfortowe ale wierz mi jak zaczynasz robić to zawieszenie to nawet dobry mechanik nie wie dokladnie który wahacz nawala i często kończy się na wymianie kilku. Brat ma właśnie Audi 1,9 tdi i hałas silnika jest drażniący w BMW 320 które mam praktycznie nie slyszysz disla. A dynamika to hohoooh wiem ciebie to nie interesuje ale wierz mi mnie też nie interesowało ale za nic teraz nie oddam frajdy z jazdy BMW na rzecz audi.

co do zawieszeniu to cos wiem o tym tak jak pisalem brat ma a6 '00 i to zawieszenie dla mnie porazka-wygodne jest i to bardzo ale koszty sa b.duze :mad2:

Opublikowano
om czym tu dyskusja ja jak wsiadam z mojego BMW do A4 mowie tu o roczniku 98-99 to czuje sie jak bym jechal wozem,tak jakos sztywno, i glosno przyjmuje dolki,AUDI jest dobre ale leprze od BMW nie jest,moze w przyszlosci ale ja i tak w to watpie

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano
może te śmigło ze znaczka BMW ma jakieś właściwości hipnotyzujące, że nie wyobrażamy sobie już innego auta w życiu? :mrgreen: mi to pasuje Fajnie jest jeździć autem, które występuje w niejednym filmie Skoro człowiek stale się rozwija, a apetyt rośnie w miarę jedzenia każdy kierowca po cichu chciałby mieć BMW ewentualnie Merca potem pozostaje już tylko M3/M5
Siódmego dnia Bóg wcale nie odpoczywał Tworzył BMW
Opublikowano
bierz A6 a zawsze jak ktos wspomnie o BMW to tylko bedziesz sobie mogl pomazyc zeby o twoim AUDI tak mowili jak o BMW. BMW ma to cos czego AUDI nigdy nie bedzie mialo. Twoj wybor

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano

szanuje obie marki i na tym forum pewnie kazdy bedzie za bmw,ale pewnie na forum audi wszyscy beda za audi i powiedza ze audi ma to "cos" czego nie ma bmw i mysle ze trzeba to uszanowac:)mozna dyskutowac i dyskutowac...:)

Peace

Opublikowano (edytowane)
szanuje obie marki i na tym forum pewnie kazdy bedzie za bmw,ale pewnie na forum audi wszyscy beda za audi i powiedza ze audi ma to "cos" czego nie ma bmw i mysle ze trzeba to uszanowac:)mozna dyskutowac i dyskutowac...:)

Peace

Witam.

Jestem na forum audi i tam nawet jak ktoś kupi sobie bmw to nikt go nie opieprza :) Zdecydowałem się zarejestrowąć na Waszym forum bo szanuje markę BMW i chcę dowiedzieć sie jak najwiecej o tych samochodach. Jednocześnie zapraszam na forum audi :)

A wracajac do tematu to. Jeżdze audi a4 i mam porównanie do bmw e36 oraz e46 mojego rodzonego brata. Szkoda, że w e36 nie montowali tego diesla, który jest w e46. Wtedy miałbym prosty wybór. Kupiłbym e36 z 98 roku i jezdziłbym z uśmiechem na twarzy. :cool2: Bo miałbym napęd na tył, małe spalanie i frajde z tego, że mam BMW. Ale niestety tak nie jest i wole swoje audi (niektórzy mówią gnojowóz- hehe) niż e46 bo dopłacając 10 tys zł nie otrzymuje nic co zrekompensowało by ten wydatek. Tylny naped to troche za mało? To samo z mniejszą ilością decybeli dostającą się przy predkościach powyżej 160 km/h. Gdzie w Polsce tak się jeździ? Wnętrze w e46 jest troche większe niż w a4 ale bagażnik wolę swój bo w brata bmw wózek musiałem rozłożyc na części pierwsze a w a4 nie! :duh:

jazda bmw jest przyjemna, bo lubi obroty, i zapomina się o wszystim co się dzieje dookoła ale nie za taka cenę... Żeby w bmw były porysowane plastyki konsoli pomiedzy przednimi fotelami? za taką kasę? powiecie, żę kwestia przebiegu. w starszym o 5 lat e36, którym śmigał do niedawna mój brat takiego problemu nie było. może Bayeriche Motoren Werke spoczeło na laurach i ciągle jedzie na opinii e36? Najnowsze BMW też nie zachwycają wykończeniem choć każdy o nich marzy... Ktoś w 1999 roku zapłacił za e46 blisko 50 tys euro i nie ma nawet welurowej tapicerki?! w a4 też nie mam weluru ale ten materiał jest przyjemniejszy niż szmaty w bmw. W tej cenie takie rzeczy powinny być w standardzie. :mad2:

Zawieszenie bmw jest ok. Wystarczająco komfortowe a zakrętów też się nie boi ale jest stanowczo za drogie podczas napraw! I niech nikt nie wyjeżdża z tekstem, że zawieszenie w audi jest nietrwałe bo jeżdże nim od czerwca (za chwile trzecia wymiana oleju...) i ciągle nic nie stuka :) :cool2:

Podsumowując jeśli bmw e46 kosztowałoby tyle samo co audi a4 (chodzi mi o ten sam rocznik i podobne wyposażenie) to wybrałbym BMW. Chciałbym swoje audi zamienić na 530 d z 2001 roku bo to jest BMW, jest wiekszę i ładniejsze ale nie wiem czy zdecydowałbym się wyłożyć 50 tys zł.... Ale kto wie....

Pozdrawiam.

Edytowane przez blandman
Opublikowano

Dobrze ze obstajesz przy swoim, ktos musi miec Audi :D

Troche zlosliwie powiedziane ale tak jest. Dla ciebie priorytetem jest wiekszy bagaznik i wykonanie wnetrza. Dla mnie wazne jest jak auto jezdzi i za to sie placi. Porysowane plastiki miedzy fotelami? Nic takiego nie ma miejsca.

Nie bardzo zrozumialem kwestie przebiegu ale pamietaj ze na zachodzie liczy sie on bardziej niz rocznik, i auto moze kosztowac nawet 2 3 tys funtow wiecej np w Anglii. Czepiasz sie tapicerki. Bylo lekkie rozczarowanie bo rzeczywiscie material tapicerki moglby byc lepszy. Szybko przekonalem sie ze nie jest to najwazniejsze w BMW. Tu caly czas chodzi o to jak to auto jezdzi, z tego czerpie najwieksza frajde, nie z patrzenia na deche rozdzielcza :duh: . Jak mozesz ocenic po 6 cieplych miesiacach zawieszenie w samochodzie? Z tym poczekaj na wiosne.

Czy Audi A4 2.0 TDI jest tansze od tego samego rocznika E46 320d? Raczej nie. Powiedziabym ze drozsze. Widze jednak ze ciagnie cie do BMW, oj ciagnie.

PS Moj znajomy kupil A4 1.8 t 163hp 2003. Nie kupil e46 bo nie podoba mu sie wnetrze. Po paru dniach stwierdzil ze nastepne auto bedzie M3 ...e46. Zaniemowil jak mu powiedzialem ze wnetrze wyglada tak samo.

Pozdrawiam!

Opublikowano
kolego z tym audi gdzie ty widzisz szmaty w BMW, ja nie mam weluru ale za to te szmaty wogule sie nie zurzywaja moja ma 212tys i fotele sa w super stanie,a w audi po tym przebiegu jest juz zflaczaly :lol:

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano

Co do ceny to kolega przegiął totalnie.

Założyłem sobie takie kryterium rocznik 2003, bezwypadkowy, kombi(bo taki mam) i jaki był tego efekt?

BMW e46:

http://otomoto.pl/index.php?sect=search&sub=car&page=1&qid=207527177

Audi A4:

http://otomoto.pl/index.php?sect=search&sub=car&page=1&qid=207526897

I przejrzyjcie sobie ceny...

Z doświadczenia wiem, że Audi jest b. drogim autem. Od wiosny szukałem VW Passata rocznik 2003-2004. Miałem sprecyzowane wymagania i to szukanie trwało długo (i bardzo dobrze że tak się stało). Na bieżąco śledziłem ceny VW i Audi bo też mi się podobało, ale niestety było o 10-15tys. droższe od VW.

I w końcu puściły mi nerwy i zacząłem szukać wg tych moich upodobań ale we wszystkich markach. I jakie było moje zdziwienie, że znalazło się na tej liście BMW. I to był strzał w 10!

Za 44tys. kupiłem e46 touring z 2003 r. z przebiegiem 140tys.km

I jestem bardzo zadowolony!!!

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Jesli chodzi o róznice cen to nie porównujmy cen z ogłoszeń bo tak naprawde nikt nie wie ile są warte te samochody. Mam porównanie cen mojego audi i brata bmw. Rzeczywiscie troche przesadzilem z tym 10 tys zł ale po dokładnym podliczeniu przez brata wyszło ze zapłacił 6 tys drożej. Oba auta sa naprawde zadbane pomimo podobnych przebiegów. Nigdy nie powiedziałem, że nie podoba mi się e46. Jestem poprostu troche rozczarowany niektórymi kwestiami. Sam wyglad wnętrza mi się podoba ale niektóre elementy zalatuja taniochą. A z kolei inne elementy wygladaja lepiej. Również nie napisałem, że w brata e46 są poprzecierane fotele - są w super stanie i bardzo wygodne. W audi też nie mam sflaczałych, jak to jeden z kolegów się wyraził, pomimo przebiegu 240 tys km.

Napewno przewagą bmw jest łancuch rozrządu i wymiana oleju co 22 tys km. I chyba za to byłbym wstanie dopłacić tą róznice. Ale poza tym audi nie jest gorsze. Jest napewno inne i do innego rodzaju jazdy niż bmw.

BMW podobało mi się zawsze i podobać się będzie i właśnie dlatego dużo się po tym modelu spodziewałem.

Powtarzam jeszcze raz, że porównuje dwa konkretne auta - moje i brata. Oba mi się podobają i każdym dobrze mi się jeździ.

Pozdrawiam

Opublikowano
ja taż szukałem passata ale były zjeżdzone 2002 ponad 200kkm audi były drogie . toyoty awensis ceny kosmiczne ,laguny elektronika awaryjna ford mondeo dużo firmowych- zajeżdzone rover 75 prawie mój ale walony i zle zrobiony aż w koncu trafiłem na BMW (którego nawet nie brałem pod uwagę) i kupiłem i jestem zadowolony. jeżeli to możliwe to tylko BMW :cool2: