Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ojciec ma problem gdyż nie może przekręcić kluczyka w stacyjce - tzn przekręca jakieś 10% tylko aby zwolnić blokadę kierownicy a potem już "nie chce" jakiś opór czuć.

Co teraz zrobić ?? Jak to naprawić ?? Albo jak odpalić auto na zwarcie ??

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

czy po tym lekkim przekreceniu da sie kierownica krecic czy jest tylko efelk usuniecia blokady a ona nadal dziala. ??

co do odpalania na kable to musisz dojsc do stacyjki i zobaczyc ile kabli i jakie tam sa. wydaje mi sie ze beda 4 jak tak to banal !

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
Tak jak przekręce kluczyk o ten 1 cm to mogę kręcić kierownicą (ale muszę trzymać ten kluczyk przekręcony bo jak puszczę to mnie blokuje).
Opublikowano
Tak jak przekręce kluczyk o ten 1 cm to mogę kręcić kierownicą (ale muszę trzymać ten kluczyk przekręcony bo jak puszczę to mnie blokuje).

sproboj 2 kluczykiem ...moze masz za mocno wytarty...

Opublikowano
wydaje mi sie ze beda 4 jak tak to banal !

:duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh:

to nie jest e21 :D pamietaj ze e34 ma komputer , immo i inne bajery :)....wiekszosc w kostce od stacyjki...Oczywiscie ze sie da odpalic :) ale oprocz zwarcia musi byc odpowiedni OPOR :)..

Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
a co to może być > zepsuła sie blokada kierownicy ?? Bo jeżeli to tylko ona to ja ją zwyczajnie mówiąc "rozwale" > tylko jak najłatwiej ??
Opublikowano

Hmm...wiesz wszystko mozna rozwalic...ale przy lamaniu zęba od blokady mozesz skrzywić kierownice :mrgreen: :mrgreen:

Rozkrec cala stacyjke i blokade , troche roboty ale niczego nie polamiesz....Szkoda...Moze faktycznie Ci sie ukruszyl kluczyk - jak masz drugi to mozna sprobowac wyjac ulamany element ze stacyjki - Magnesem do zatrzymywania licznikow :O :roll: :roll:

By ZacAnaheim

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
drugi kluczyk wygląda dosłownie tak samo czyli nic się raczej nie ukruszyło > jadę teraz pod hipermarket i będę rozkręcał obudowę plasitkową pod kierownicą żeby dostać się do stacyjki.
Opublikowano
Wiesz....te kluczyki sa dosyc dopasowane...mozesz nie zauwazyc na oko.....- SProboj tez przez jakas drewniana raczke uderzyc w trzon stacyjki - moze coś sie zawiesilo....ktorys z pinow w wkladce.....

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano
Odkręcaj i wyjmuj plastikową kostke i przekręcaj śruborętem płaskim i jedziesz... mi jak sie w Warszawie rozwaliła stacyjka tak jak tobie to rozkręciłem i śrubokrętem odpalałem przez ponad 5 miesięcy :mrgreen: pozdro i powodzenia ;d

BMW - (B)undi (M)ogą (W)szystko

http://images28.fotosik.pl/149/a02ba562ebf79f25.png

http://www.bmw-wloclawek.pl

Opublikowano
drugi kluczyk nie pomógł , WD40 też nie , chyba trzeba będzie rozkręcać ... czy ktoś może mi powiedzieć jak zabrać się do rozkręcenia tej stacyjki aby dostać sie do kostki (tak jak laikowi) .
Opublikowano

Tak więc...

1. Odkręcasz kierownice....

2. zdejmujesz dolnąosłonę spod kierownicy( tam powinny byc 2 śrubki (bodajże)

3. zdejmujesz osłone

4. Do stacyjki podchodzi taka plastikowa kostka stacyjki którą przekręcasz kluczykiem w stacyjce.

5. wyjmujesz ją z tej metalowej obudowy stacyjki

6. przekręcasz i jedziesz...

mniej więcejto tak wygląda... :cool2: powodzenia

BMW - (B)undi (M)ogą (W)szystko

http://images28.fotosik.pl/149/a02ba562ebf79f25.png

http://www.bmw-wloclawek.pl

Opublikowano
Jak sie kluczyk w ogole obraca, to wydaje mi sie, ze zapadki juz puscily. Problem moze byc w zablokowanym przelaczniku elektrycznym, moze jakies styki opuscily swoje miejsce i blokuja dalszy ruch. Niestety nie mam nawet wyobrazenia, jak to jest zrobione. Czlowiek nabiera doswiadczenia dopiero jak zaliczy podobne problemy...

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam jestem tu nowy!

Ale ja wczoraj maiłem taki sam problem ze nie mogłem obrócić kluczyka w stacyjce.

Powodem mojego problemu była pęknięta blokada kierownicy

jak jest ktoś zainteresowany mogę pomóc bo temat mam już ogarnięty

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Dzisiaj pożyczając autu dostałem telefon, że nie można przeciekę kluczyka w stacyjce. Przyjechałem na miejsce i okazało się, że faktycznie nie da rady kręciłem kierownica przemoknąłem na sile przekręcić kluczyk i nić. kluczyk przekręca się około 1 cm jak w temacie wyżej i [BAD]. Wie ktoś może co trzeba zrobić auto zostało jakieś 40km odemknie i teraz nie wiem czy jechać samemu po nie czy wzywać mechanika z góry dzięki za odpowiedz :)

• 2 tygodnie później...