Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jestem nowy na forum, bmkami interesuje sie stosunkowo od niedawna bo pare miesiecy, przez ten czas przeczytalem juz sporo, zobaczylem znacznie mniej, w kazdym razie nosze sie z zamiarem kupna jednego z tych wspaniałych aut z duszą.

o polecana wersje silnikową nie pytam poniewaz czytalem juz xxx postów o tym wlasnie zagadnieniu, jestem zdecydowany jesli nie ti badź is to tylko wersja 170- cio konna mysle ze nie bede załowac.

Nie jest to moje pierwsze auto wiec mysle ze powinienem sobie poradzic, tylnim napedem zarazilem sie w ostatnią zimę poniewawaz dojezdzam codziennie do pracy polskim bmw 125p chociaz zimą nie gra roli czy ma sie pod maska kolo 70 zagazowanych koni czy ponad 140 :]

I tu pojawia sie moje pytanie, poniewaz zastanawiam sie nad tymi wersjami compact i coupe, a jesli chodzilo by o 325 to takze sedan jak jest z miejscem w tych samochodach jesli o wsiadanie, kierowcy, pasażerów, jak jest z miejscem z tyłu, czy ktos uzytujacy te modele mógłby sie bestronnie wypowiedziec.

Z góry dziekuje, pozdrawiam

Opublikowano

Nie podałeś jaki masz budżet na samochod i w ogole wiecej szczegolow, ale mysle ze najlepsze bedzie ladne E34 525i. Z sekwencją pali tyle co Twoj kredens, mozna dostac ladnie wyposazone (elektryka, skora i klima to nie jakis wielki problem).

W E36 ja (191cm) nie narzekam, ale znajomy (196cm) juz troszke psioczy, ze jest ciasno i nie moze znaleźc optymalnej pozycji.

Opublikowano

no wlasnie chodzi o to ze jeszcze jestem kawaler i w takie wieksze samochody chcialem wejsc troche później głownie chodzi mi o e36,

piatki e34(na e39 mnie nie stac) tez mi sie podobaja ale to chyba jeszcze nie ten wiek bo samochod juz jest pokazny ;]

chce przeznaczyc max do 14 tys.

ps. ja mam 192cm

jak jest z tyłu bo wydaje mi sie ze w coupe latwiej tam wsiasc niz compact przez krótsze drzwi.

Opublikowano
ja mam 2m :) .. i nie wiem jak w 3 .. ale w mojej 5 jak usiade wygodnie to za mna miejsca juz nie ma :D .. ale na brak miejsca dla siebie nie narzekam.. no i w ogole na nic nie narzekam.. :D .. troche spalanie spore, ale te 300KM prawie trzeba czyms nakarmić :) .. przyspieszenie i wyposazenie rekompensuje wszystko :)
E39 540iA ... Kocham i Szanuję... :)
Opublikowano

Za 14 tys trochę się naszukasz E36 325i - oczywiście da się kupić dobry egzemplarz za tyle jednak jak komuś się spieszy, to marne szanse. Zresztą większość sprzedawanych 325 już jest jedną nogą na złomowisku...

I wierz mi - więcej koni w zimie robi różnicę - trzeba bardziej na gaz uważać.

Opublikowano

piatki e34(na e39 mnie nie stac) tez mi sie podobaja ale to chyba jeszcze nie ten wiek bo samochod juz jest pokazny ;]

E39 bedzie dla Ciebie za male. Jedynie BMW serii 7.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
No niestety za 14tys to i compacta 323ti nie kupisz raczej, a jak bedzie to padaka jakas. Z coupe 325 bedzie latwiej bo sa starsze rocznikowo. Ogolenie e-36 raczej nie jest duza w srodku. Tak wiec nie bedziesz mial duzego komfortu przy swoim wzroscie. Na tyl za Toba to tylko bedziesz mogl torby jakies wrzucic bo napewno nikt nie usiadzie. No ale przecierz Tobie ma byc wygodnie a nie pasazera :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli masz 2 metry to do e36 coupe się nie zmieścisz - głowa będzie dotykać podsufitki - chyba że lubisz jeździć na leżąco (niestety e36 wymusza u wysokich osób takie położenie siedzeń - zorientowałem się kiedy kupiłem e39)

Ja mam 187cm i jeśli ustawię fotel tak jak mam w e39 to w e36 włosy dotykają mi do podsufitki (siedzenie upuszczone na maxa w dół). Sedan/compact są wyższe od coupe o 3 cm ale dla osoby o wzroście 2m to i tak może być za nisko.

Najlepiej jak podjedziesz do jakiegoś komisu i usiądziesz sobie w środku.

Opublikowano

siedzialem w sedanie, coupe i compakcie i wnioskuje z tego tyle ze strasznie ciezko jest wsiasc o nic nie zachaczajac do compacta i sedana, a do coupe jakos wlazłem łatwiej, teraz tak mysle i nie wiem albo sedan e34 tylko 2,5 albo to e36is /2,5.

Z tego co widzialem na allegro to w e34 nie ma zaciekawych dopieszczonych egzempalrzy bo takie pewnie schodza, najchetniej kupił bym od fana marki, ale jeszcze nie teraz ze wzgledów finansowych.

e36 za to jest pełno i pełno jest agro tuningów nawet przyciemnienie samych tylnych szyb juz mnie odstrasza.

Jedno jest pewne e38 sobie nie kupie, wiem ze jest duze ale jeszcze nie teraz :)

Opublikowano
ja mam 2m :) .. i nie wiem jak w 3 .. ale w mojej 5 jak usiade wygodnie to za mna miejsca juz nie ma :D .. ale na brak miejsca dla siebie nie narzekam.. no i w ogole na nic nie narzekam.. :D .. troche spalanie spore, ale te 300KM prawie trzeba czyms nakarmić :) .. przyspieszenie i wyposazenie rekompensuje wszystko :)

Heh ja 189cm, e46 sedan jest zdecydowanie autem 2-osobowym :D

Z resztą rodziny nie mam - także nie patrzyłem na ilość miejsca z tyłu :)

Opublikowano

To chyba trzeba leżak z fotela robić, żeby w piątce nie mieć miejsca za fotelem kierowcy ;p

Przy moim 194cm nie mam w sedanie e46 żadnych problemów z wsiadaniem i pozycją za kierownicą, mam też za sobą 750-kilometrową wycieczkę z 4 dorosłymi osobami na pokładzie (wliczając mnie) i pełnym bagażnikiem i ani pasażerowie, ani ja, ani bagaże nie narzekały na brak miejsca :twisted:

A samochody w których miałem wystarczającą ilość miejsca mógłbym na palcach jednej ręki policzyć.

Opublikowano
Jedno jest pewne e38 sobie nie kupie, wiem ze jest duze ale jeszcze nie teraz :)

A moze e32 :?: Miejsca nie powinno brakowac, bo to w koncu siodemka :D

Opublikowano
To chyba trzeba leżak z fotela robić, żeby w piątce nie mieć miejsca za fotelem kierowcy ;p

Przy moim 194cm nie mam w sedanie e46 żadnych problemów z wsiadaniem i pozycją za kierownicą, mam też za sobą 750-kilometrową wycieczkę z 4 dorosłymi osobami na pokładzie (wliczając mnie) i pełnym bagażnikiem i ani pasażerowie, ani ja, ani bagaże nie narzekały na brak miejsca :twisted:

A samochody w których miałem wystarczającą ilość miejsca mógłbym na palcach jednej ręki policzyć.

Ja "używam" pozycji bezpiecznej o żadnym leżaku nie ma mowy.

W sumie raz jechałem z rodzinką na pokładzie, zrobiliśmy jakieś 600km i jedyne co to tylko ojciec narzekał, że trzęsie i nigdy już nie wsiądzie do tego auta ;) hehe, mama z tyłu zadowolona siora w sumie też.

Ja tam z tyłu nie jeżdżę to mi to rybka ;) najważniejsze, żebym ja się czuł dobrze.

Pzdr.

Opublikowano
Panowie, wzrost to nie wszystko, wiele jeszcze zależy jaka kto ma budowę ciala i WAGĘ oraz JAKIE FOTELE są zamontowane w aucie. Inaczej siedzi się w standardowych fotelach (tzw. bułach), inaczej w półkubełkowych. W tych drugich, które mam zamontowane w aucie (E36 Coupe) siedzi mi się zdecydowanie wygodniej i bezpieczniej. Jeśli chodzi o rozmiary kierowcy, to ja przy swoim 192 cm wzrostu i 95 kg wagi mogę usiąść stosunkowo bezpiecznie przy lekko pochylonym oparciu, ale taka pozycja jest dla mnie niezbyt niewygodna, tzn. jeżdzenie tak na codzień nie wchodzi w grę. Po mieście jeżdżę z pochylonym oparciem na 70% i prawie na maksa odsuniętym fotelem do tyłu, wtedy jest wygodnie. Za mną nie ma miejsca w ogóle w każdej pozycji, prawda jest taka, że ilość miejsca w Coupe na tylnej kanapie (w sedanie również) to jakiś żart, w Clio znajomego siedzi mi się 5 razy lepiej, w E36 ciężko mi tam w ogóle wejść. To nie tylko przypadłość BMW, w Audi (B3, B4, A3, A4 w każdym nadwoziu) jest tak samo. Przy osobie powyżej 105-110 kg i wzroście powyżej 190 cm siedzenie gdziekolwiek i jakkolwiek w E36 jest karą.
Opublikowano (edytowane)
Dodam od siebie ze dlugie drzwi do wygody maja sie na odwrot bo majac krotkie drzwi bardziej da sie je uchylic na parkingu co powoduje latwiejsze wydostanie sie z auta, ja majac swoje coupe nie raz musze opuscic szybe aby móc pochylic sie przez dzwi i przesliznac dupe miedzy drzwiamy a autem aby wydostac sie, jak wsiade to czasami az sie nie chce wysiadac, ogolnie siedzi sie nisko wiec trzeba sie ''wydrapywac z coupe. Do tego dochodzi miejsce z tylu, jak siadziesz wygodnie za sterami raczej na nogi z tylu malo miejsce jest, chyba nawet bardziej tu chodzi o pochylenie oparcia niz odleglosc.. tak czy inaczej w zyciu nie zammienil by coupe na sedana. Mam 185.. lub wiecej..dawno nie sprawdzalem.... i raczej czuje sie dopasowany do auta ;] Edytowane przez szwedu

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Ja 4 lata jeździłem e36 coupe i nigdy nie narzekałem. Kupiłem e39, czasem wsiadam do starej e36 i muszę powiedzieć że teraz coupe wydaję się duuużo mnie wygodne.