Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio kupiłem kilka rekinków, i kilka od razu sprzedałem :D

Czy będe miał problemy z Urzędem Skarbowym?

Czy dostanę "domiar" za prowadzenie nie zarejestrowanej działalności handlowej?

We wszystkich na umowach ceny oscylowały wokół 800zł nie więcej niż 999zł :lol:

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano
Ostatnio kupiłem kilka rekinków, i kilka od razu sprzedałem :D

Czy będe miał problemy z Urzędem Skarbowym?

Czy dostanę "domiar" za prowadzenie nie zarejestrowanej działalności handlowej?

We wszystkich na umowach ceny oscylowały wokół 800zł nie więcej niż 999zł :lol:

a czy te rekiny byly zarejestrowane na ciebie.. :?:

Opublikowano (edytowane)

Nie były zarejestrowane na mnie, głównie chodzi o trzy sztuki które kupiłem na początku września (podpisałem się własnymi danymi na umowie) i sprzedałem pod koniec września (też moje dane na umowie) ale nie rejestowałem ich na siebie, ani nie byłem w Urzędzie Skarbowym aby opłacić 2% podatku od umowy kupna-sprzedaży, ponieważ kupiełem je za 500-800zł.

Oczywiście byłem u każdego z ubezpieczycieli, aby powiadomić go o kupnie i sprzedaży, i dac namiary obecnego właściciela.

Edytowane przez Grigorij

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano
Nie były zarejstrowane na mnie, głównie chodzi o trzy sztuki które kupiłem na początku września (podpisałem się własnymi danymi na umowie) i sprzedałem pod koniec września (też moje dane na umowie) ale nie rejestowałem ich na siebie, ani nie byłem w Urzędzie Skarbowym aby opłacić 2% podatku od umowy kupna-sprzedaży, ponieważ kupiełem je za 500-800zł.

Nie wie dokladnie ale moga sie przyczepic o podatek dochodowy /chyba ze miales te same kwoty na umowach/kupna-sprzedazy/...jak zarobiles to powinies zapla.podatek dochodowy..

Opublikowano
Jeżeli się dopatrzą to na pewno się "doczepią", bo jeżeli kupiłeś na umowę kupna-sprzedaży na siebie to masz obowiązek w ciągu 14 dni zgłosić to w urzędzie skarbowym i zapłacić 2% podatku od wzbogacenia. Podatek musisz zapłacić a nie musisz zarejestrować by móc sprzedać auto. Polskie prawo zobowiązuje do opłacenia podatku w ciągu 14 dni i za to przewiduje konsekwencje karne, natomiast do rejestracji zobowiązuje w ciągu 30 dni, ale za przekroczenie tego terminu nie jest określona żadna kara. Należy więc liczyć że w bałaganie jaki u siebie mają po prostu się nie dopatrzą. Druga sprawa to że trzeba też odprowadzić podatech dochodowy przy sprzedaży samochodu w którego posiadaniu jest się krócej niż 6m-cy. Ze sprzedaży jednego auta w tym czasie jakoś się można wytłumaczyć, np. że się często psuł i nie miało się środków finansowych na częste naprawy, ale z kilku to może być gorzej.
Opublikowano
daj spkooj - ludzie jeżdza samochodami po ponad 100 tys a ty 3 rekiny po 900 zł pusciłeś - :) nie ma czego sie obawiac :)

Tu nie chodzi o wartość auta czy 1tyś czy 100tyś tylko o niedopełnienie obowiązku prawa skarbowego. Np kara za nieterminowe złożenie deklaracji podatku dochodowego (PIT) wynosi do 5tyś zł bez względu czy podatku do zapłacenie jest 100zł czy 10tyś.

Opublikowano

dlatego zawsze jak biore klamota na handel,to daje kase poprzedniemu wlascicielowi,biore dokumenty i dopiero jak znajde kupca na klamota to w umowie wpisuje nowego nabywce.takim sposobem nigdy mnie tam nie ma na umowie.

ale nie zawsze sie tak da.tansze auta do 1000 zl mozna kupic na siebie,byle kwota sprzedazy byla taka sama.

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
Wiem że nie trzeba zgłaszać i wszystkie były poniżej 1000zł.

Ale słyszałem że według polskiego prawa można sprzedać tylko 6 samochodów w ciagu 5 lat, nie ważne za ile, jesli sprzeda się więcej to US się czepia :(

Pierwsze słyszę. Jedno co jest pewne to to, że jeśli sprzedasz auto drożej niz kupiłeś przed upływem 6 m-cy masz zapłacić podatek od zysku. Jeśli z tymi umowami nikt nie latał do US to szansa, że do tego dojdą jest równa niemal 0.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Dwa lata temu sprzedawalem fiata 125p o wartosci tysiaca zlotych to w US mi powiedzieli ze nie musze placic 2% bo to za mala kwota, tylko musze zamiast tego kupic znaczki skarbowe za bodajze 10zl. Tak czy siak musialem wypelnic jednak PCC.
Opublikowano
W najgorszym przypadku zedrą z Ciebie ok. 12zł (2% ze 100zł zarobku + opłaty) - jeśli na tym 1 zarobiłeś 100, choć moim zdaniem sprawa jest o (_!_) rozbić. Idż do swojego US'u i tam się dogadaj. Jeśli sprzedałeś pozostałe ze stratą to nie płacisz nic.

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere