Skocz do zawartości

drugi akumulator w bagażniku - jaki ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim E32 740 są dwa akumulatory: standardowo pod kanapą i w bagażniku. Co do tego w bagażniku mam podejrzenie, że powoli będzie kwalifikował się do wymiany. W związku z tym pytanie: czy ktoś może mi podać jaka powinna być pojemność tego akumulatora?

W Bawaria Motors po 1/2 godz. poszukiwań :duh: z taką sporą niepewnością :) powiedzili mi że wg nich 25 Ah, tymczasem u mnie siedzi jakiś bezobsługowy 72Ah !!!! Rozbieżność kolosalna :!:

W oryginalnym manualu nie mogę znaleźć - więc może ktoś wie na 100% jaka powinna być pojemność tego aku :?:

Opublikowano
25 ah. Źródło: Oryginalny manual :wink:

mam oryginalny niemiecki - może dlatego trochę się w nim gubię :)

napisz która strona manuala

z góry dzięki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie, nie ma , w swojej 750 miłem go wymontowanego i wszystko działało, zdaje się, że jest on przeznaczony do zasilania takich odbiorników jak webasto i przewietrzanie postojowe, aby zapobiec wyczerpaniu głównego akumulatora i unieruchomienia samochodu.
Opublikowano
ten aku jest montowany specjalnie tylko do webasto

nie tylko...

również do wentylacji postojowej, telewizji, audio, telefonu...

generalnie do wszystkiego co może pobierać więcej prądu w czasie postoju auta - żeby nie rozładować głównego akumulatora

• 3 lata później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
w ktorym dokladnie miejscu powinien byc drugi akumulator ? bo ja szukalem i nie znalazlem, a po vinie jak sprawdzam, to jest napisane, ze powinien byc/ prosze o pomoc. pozdrawiam.
Opublikowano
Akumulator jest po prawej stronie przy grodzi bagażnika tóż za tylną lampą Lub jego miejsce widać tam też spory przekaźnik ori idzie tam 25ah ale na allegro chyba takich nie ma więc trzeba założyć podobny lub jeździc bez a ty kolego skoro masz tam 75 to masz niezłego bandyte :D Ale wątpie że tam sie mieści
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A jeśli nie mam drugiego aku to jest możliwość założyć taki, samemu :?: Mam wzmacniacz i myślę czy by nie było dobrze mieć takiego wspomagającego akumulatorka :?:
Pozdrawiam
Opublikowano
dołożyć można ale tam jest jeszcze jakiś moduł i przekaźnik więc i to trzeba by dołożyć i nie wiem ale chyba mam też mocniejszy alternator. Bo tak to by ci nie doładował dobrze ani jednego ani drugiego
Opublikowano

A ile wat ma ten twój wzmacniacz?

Myślę że tak do 300 w RMS Jeden a dobry aku sobie poradzi taki koło 100ah i dobry alternator.

Chociaż ja jak posłucham trochę muzyki na zgaszonym i się aku troche wyładuje to brakuje napięcia i rozłącza radio na końcówce. Ale gdy jest ładowany do pełna to można słuchać i jest ok.