Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rózne rzeczy o oleju napedowym sa słyszalne. Generalnie wszystkie stacje (np.BP) biora paliwo od Orlenu. Natomiast mój kumpel mówi,że jego mama pracowała na Orlenie,i wszyscy pracownicy...do swoich aut kupowali paliwo zawsze gdzie indziej (swiadczy to o tym,ze wiedza iz paliwo jest tam "chrzczone").

Podobniez Shell i Statoil sa wiarygodne-może ktos się ustosunkowac do tematu???

p.s.Dla dzisiejszych diesli to niesamowicie istotne jakiej jakości jest paliwko:-)

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Nie wiem czy to coś wniesie, ale czekam na 318d i planujemy tankowac na Shell, Statoil, BP, ale tylko te diesle premium (czyli V-Power diesel, Diesel Suprema itp.) Też słyszalem, że na zwykłym dieslu - nawet na markowej stacji - mozna się przejechac

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Nie no,ja leje tylko lepszego diesla (Premium,Verve) ale nadal mam wątpliwości niestety :(

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Podobno te lepsze diesle na zachodnich stacjach to ich wlasne wyroby inie pochodza z rafinerii Orlenu - tak przynajmniej twierdzi znajomy mechanik..i takich tez uzywa...on np. ufa Statoilowi...

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Opublikowano
Rózne rzeczy o oleju napedowym sa słyszalne. Generalnie wszystkie stacje (np.BP) biora paliwo od Orlenu. Natomiast mój kumpel mówi,że jego mama pracowała na Orlenie,i wszyscy pracownicy...do swoich aut kupowali paliwo zawsze gdzie indziej (swiadczy to o tym,ze wiedza iz paliwo jest tam "chrzczone").

Podobniez Shell i Statoil sa wiarygodne-może ktos się ustosunkowac do tematu???

p.s.Dla dzisiejszych diesli to niesamowicie istotne jakiej jakości jest paliwko:-)

znajomy był pracownikiem shella i bardzo chwalił paliwko jakie tam jest

Opublikowano

No więc wierzcie lub nie-tez najlepsze opinie słysząłem o Shellu i Statoil własnie.Osttanio nawet sie pofatygowałem na Statoil-ale był tylko 1 diesel-to mozliwe?Jak nazywa sie ichni "lepszy" diesel?

POZDRO

MIKE

Opublikowano
na Shellu to jest chyba V-Power diesel

Opublikowano
Hej,na Warszawskiej nie tankowałem.Owszem-kiedyś na JETcie tankowałem ale tej koło KFC (SELGROS na rondzie Starołeka) i do innego auta.Według mnie-najtańsza benzyna w Poznaniu-ale czy dobra..?;-)

MIKE

Opublikowano
wg mnie only Shell V_Power Diesel!!!!

320d po wirusie: 202KM i 406Nm

"Jeśli Bóg byłby za przednim napędem, chodzilibyśmy na rekach" :D

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja bardzo długo tankowałem na STATOIL bo uważałem, że mają dobre paliwo ... ale niestety przejechałem się i to porządnie

jak zwykle zatankowałem ON wykasowałem licznik i w drogę, niestety auto coś nie było chętne do jazdy, pojawiły się problemy przy porannym odpalaniu (nierówna praca silnika, biała chmura), dymienie (wstydziłem się jeździć bo nawet bez deptania po gazie było za mną czarno) i zaobserwowałem znaczny wzrost spalania z wcześniejszego 5,1-5,3 (wg komputera) do 5,9 (wg komputera)

mój znajomy również ostatnio zaczął narzekać na STATOIL.

Szczęśliwy posiadacz pierwszej swojej beemki :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moim zdaniem najlepsze jest BP ultimate, silnik pracuje cicho i przyspieszenie jest b. dobre nie odczuwam także turbodziury. Szell W-power jest droższy a silnik pracuje głośniej - inne osiągi tak jak BP -U. Dobre osiągi są także w przypadku ON statoil ale niestety większe jest także zużycie paliwa.

Po tankowaniu na innych stacjach (poza orlenem na którym nigdy nie tankowałem) silnik ma wyraźną turbodziurę.

pzdr.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja tankuję do swojej 118d tylko shell v-power diesel może to subiektywne odczucie ale na tym paliwie wydaje się że pracuje najlepiej
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Kurde, czy wy wszyscy macie zajoba na punkcie paliw. Wiem, że sa lepsze i gorsze ale pojedźcie do Niemiec tam na większości stacji jest jeden jedyny diesel. U nas w kraju wiem z dobrych źródeł też wszędzie jest jeden jedyny diesel. Na niektórych stacjach jak shell mają dolewać uzdatniaczy, ale czy dolewają? No i BMW na świecie nie pozwala do diesla dolewać uzdatniaczy, więc może fura ciut lepiej przyspiesza ale chyba to nie jest zbyt zdrowe dla silnika. poza tym jak ktoś jeździ 118d to może jest gejem (<-ostrzezenie) (bez obrazy dla hetero) i lubi sweterki w romby to może sobie lać V power. No i pewnie co dzień przejeżdża ze 20 km, przy spalaniu 5,1 wg kompa. Niech zaleje się na full i przeliczy na kalkulatorze (jak umie) ile mu średnio pali, na pewno mu tyle nie wyjdzie. (chociaż pewnie powiecie, że tyle wam 118 po mieście pali:)) :mad2:
Opublikowano

Dzik, z całym szacunkiem,ale skoro uzywasz takich argumentów jakich uzywasz to nie dziwota,że zdanie o kierowcach BMW jest takie a nie inne-ŻE TO PÓŁGŁÓWKI.

Pisze Ci co następuje:

jeżdżę BMW 118d,nawet mam 2 pullovery w romby,i nie jestem gejem.Mało tego-mimo,że to tylko 118 d nie schodzę ze spalaniem poniżej 7 a w mieście 8 litrów. Był zarzucony temat o paliwach-napisałeś co wiedziałeś o tym,ze diesel jest wszędzie taki sam (ani TY ani ja nie wiemy jak jest naprawdę)-a reszta jest niepotrzebna-zwłaszcza o gejach, któych utożsamiasz z jakimś samochodem.

Mimo wszystko pozdrawiam-NIEgej właściciel 118d.

MIKE

Opublikowano

Też wyrażam oburzenie opinia Pana Dzika320...najbardziej te pulowerki mnie zabolały - sam pan Jacykow mi je wybierał..buuu...chlip chlip...zero tolerancji w tym ciemnogrodzie

Ps. a 118d chyba cięzko 5,1 w mieście spalić... 318d mojej mamy pali pomieście jakieś 8,3 a różnica w masie nie jest wielka

Opublikowano

Pozdrawiam Pana Również, nie neguję tego iż nie jest Pan gejem, i sama jedynka jako samochód bardzo mi się podoba. Lecz niektóre tematy, opisy oraz problemy poruszane w tym dziale mogą świadczyć o pewnych skłonnościach oraz o całkowitym braku jakiejkolwiek wiedzy na temat motoryzacji, nie mówiąc już o BMW. Wychodzę z założenia, ze posiadacz Betki musi kochać markę (jak pasażera obok:)), a jeśli jest ignorantem i pyta gdzie jest akumulator bo pod maską nie ma, to sorki ale ci ludzie wyrabiają opinię o posiadaczach jedynek. J betkami jeżdżę 13 lat, a mam 30, więc może troszkę traktuję wszystkich swoja miarą.

Pzdr

Opublikowano

Dzik,zwróc uwage na jedno: my jeszcze rok temu mielismy tu zaledwie...5 tematów.Forum jest po to by wymieniac uwagi,wskazówki,nie każdy posiadacz BMW jest fanem motoryzacji jako takiej.Ale co fakt to fakt-każdy kocha swoje auto :search: i to,że sie czasem pytamy o pierdoły oznacza tylko to,że ...chcemy wiedzieć o naszych autach jak najwięcej-bo jeśli chodziłoby o inna marke to na pewno bym nie był taki dociekliwy.

A co do tego co napisałeś o tym,ze sie pytamy o rózne bzdury-my mamy 30 tematów na forum,a Wy na forum "3-ki"..kilka tysiecy.Więc kto sie dopytuje?Przeczytaj niektóre posty tam-tez mozna boki zrywac.

Na szczęście łączy nas wszystkich jedno-slepa miłość bo BMW :D

MIKE

• Moderatorzy
Opublikowano
dzik320d, chyba nie zapoznałeś się z regulaminem i profilem tego forum. Jeśli natomiast znasz, a zamierzasz dalej uskuteczniać swoje prostackie uwagi niemające związku z motoryzacją, to zapraszamy... do wyjścia.

Pozdrawiam

Admin

• 1 rok później...
Opublikowano

proponuję wrócić do meritum sprawy...

rzeczywiście jakość ON ma kolosalne znaczenie dla silników common rail II czy III generacji, stosowanych w BMW; wiele na ten temat ostatnio czytałem i z przykrością muszę stwierdzić, iż nie ma jednoznacznej opinii:(

nadal nie mam pojęcia czy tankować paliwa 'klasy premium' typu Verva, V-Power, Ultimate itd. czy klasyczny ON?? ponoć te 'ulepszone' mają mniejszą zawartość związków siarki (a ta z kolei odpowiada za smarowanie m.in. układu wtryskowego); ma to bezpośrednie przełożenie na żywotność wtryskiwaczy; również z tego względu BMW nie zaleca stosowania dodatków zimowych do ON - z tego względu fitr paliwa w 'jedynce' seryjnie wyposażono w ogrzewanie, zapobiegając wytrącaniu parafiny w niskich temperaturach; zatem co i gdzie tankować?? dolewać depresator czy nie?? proszę o podjęcie tematu...

pozdrawiam