Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, piszcie kiedy zmieniacie oponki na zimowe , czy jak spadnie snieg czy wczesniej :) i w jakich cenach zmieniliscie (uwzglednijcie czy aluminiowe czy stalowe)

ja zmienilem gdzies z 3 tyg temu , zimy nie widac ale juz temperatury niskie, za wywazenie samych aluminiowych i zalozenie 50zł, ciezarki klejone oczywiscie a nie nabijane , pozdrawiam :)

Opublikowano
Ja już mieniłem, miałem ostatnio nocny wypad do Częstochowy to zmieniłem żeby nie ryzykować (w nocy było 2-3st. C)
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano

Ja dziś zmieniałem bo akurat w wulkanizacji nie było kolejki. Kupiłem przy okazji 4 oponki Dunlop + 4 stalówki. Dałem 500zł z wymianą.

Nie czekam na snieg. Potem trzeba będzie czekać w kolejce parę godzinek :D

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Ja dziś zmieniałem bo akurat w wulkanizacji nie było kolejki. Kupiłem przy okazji 4 oponki Dunlop + 4 stalówki. Dałem 500zł z wymianą.

Nie boisz się jeździć na używkach?

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Ja zmieniłem 26/10, na drugi dzień rano było już -1...

...poza tym temp już wystarczająco spadła i zapowiadają śnieg więc to już czas, a że na letnich 235/40 po deszczu jeździłem jak po lodzie mimo że to nowe ogumienie - nie warto ryzykować.

Zamontowałem Kleber Krisalp HP 225/45R17, kupiłem nowe przed zeszłą zimą za nieco ponad 1000 zł (okazja, cena detaliczna ok. 640 zł/szt)...nie są może takie jak bym chciał ale i tak na śnieg są lepsze od letnich :cool2:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano

Nie boisz się jeździć na używkach?

Tak są to używki ale nie znaczy że jakieś łyse. Z resztą i tak dwie zimy przejeździłem na letnich więc teraz powinno być już tylko lepiej :cool2:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Wymienione tydzień temu. Między innymi dlatego, że letnie nadawały się tylko do utylizacji i chciałem się już ich pozbyć :)
Opublikowano
W poprzednim roku zima przyszła nagle na ...dwa dni . U wulkanizatorów kolejki ,panika itd. Po dwóch dniach przyszła odwilż i temperatura skoczyła do 14 stopni i tak było przez miesiąc ,później znowu zima przyszła na ...tydzień . Ogólnie w moich stronach zimy było dokładnie 2 tygodnie . Zwlekam też z jeszcze jednego powodu ,otóż pewnej zimy kupiłem sobie zimówki renomowanej firmy ,nóweczki ,pachnące itd. ,a nie mogłem nimi ruszyc z oblodzonego parkingu spod marketu i musiałem pchac swój samochód ,pomijam to ,że nikt nie chciał pomóc ,ale zapewne wszyscy myśleli ,że mam łyse ,letnie opony . Także uważajcie na wszechobecny marketing . Nie żeby mnie było nie stac na zimówki ,ale już mam dosc dojenia z każdej strony "odruchem Pawłowa" .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo na lodzie to dobre są kolce ;) A skoro masz jeszcze automat to ruszenie staje się utrudnione. Miałem kiedyś sytuację, że nie mogłem ruszyć z głębszego śniegu, a automat ciągle podawał napęd na tylne koła (efekt pełzania) prowadząc do jeszcze większego wyślizgania podłoża pod oponą :evil:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Ja zmieniam jutro, już sobie zaklepałem dziś jak je oglądałem :8)

350zl/komplet+montaż+wyważanie. Opony marki Michelin 195/65/r15 mimo że używki, to są dość niezłe i cena jak na ten stan też niegłupia.

Letnie mam 185/65/r15 ale te 10mm chyba nie zrobi mi różnicy? :?:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
Ja zmieniam jutro, już sobie zaklepałem dziś jak je oglądałem :8)

350zl/komplet+montaż+wyważanie. Opony marki Michelin 195/65/r15 mimo że używki, to są dość niezłe i cena jak na ten stan też niegłupia.

Letnie mam 185/65/r15 ale te 10mm chyba nie zrobi mi różnicy? :?:

Nie wiem czy zdazysz to przeczytac ale komplet nowych opon o tym rozmiarze to kupisza za <800 złotych. Jaki jest sens ladowac sie w uzywane? Wiem, ze takie kategoryczne stwierdzenie moze byc irytujace ale ... na rynku nie ma tanich, dobrych uzywanych opon zimowych. Takie cos nie istnieje. Chyba, ze uwierzysz, ze Niemcy albo niemieckie firmy leasingowe pozbywaja sie przyzwoitych opon za bezcen. Z reguly sa to opony 3-5 letnie na ... moze jeden sezon.

Opublikowano
Nie wiem czy zdazysz to przeczytac ale komplet nowych opon o tym rozmiarze to kupisza za <800 złotych. Jaki jest sens ladowac sie w uzywane? Wiem, ze takie kategoryczne stwierdzenie moze byc irytujace ale ... na rynku nie ma tanich, dobrych uzywanych opon zimowych. Takie cos nie istnieje. Chyba, ze uwierzysz, ze Niemcy albo niemieckie firmy leasingowe pozbywaja sie przyzwoitych opon za bezcen. Z reguly sa to opony 3-5 letnie na ... moze jeden sezon.

Często są to opony z rozbitych samochodów i ich stan techniczny pozostawia wiele do życzenia.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Często są to opony z rozbitych samochodów i ich stan techniczny pozostawia wiele do życzenia.

Akurat taka opone uznalbym za cos wartego rozwazenia. Chodzi mi o to, ze nikt nie jest idiota (a juz na pewno rozsadny do granic mozliwosci stereotypowy Niemiec) i nie pozbywa sie 2-3 letnich opon zimowych (nawet przedsiebiorstwa leasingowe staraja sie teraz dociagnac do 4 lat). Niemcy pozbywaja sie tych 4-5 letnich ktore choc wygladaja swietnie i mozna powiedziec, ze na pewno sa lepsze od opon letnich eksploatowanych w zimie, ale ... lamelki juz nie dzialaja. Oczywiscie, ze nie kazdego stac na komplet nowych opon ale zwrocila moja uwage sytuacja opisana powyzej. Forumowicz BeEmWu gotowy jest wydac 350 zlotych na uzywane opony Michelin, chociaz za drugie tyle bedzie mial opone nowa np. firmy Barum, ktora da znacznie wiekszy poziom bezpieczenstwa przez najblizsze 3-4 sezony. Goraco polecam rozwazenie wariantu nowych opon.

Opublikowano

witam

dzięki koledzy za rady :cool2:

Wiadomo że nowe są lepsze niż używane-tak samo jak BMW :mrgreen: Komplet nowych mógłbym mieć za niecałe 800zł no i jeszcze trzebaby było zapłacić za montaż i wyważanie. A że w zime troche mniej jeżdże i generalnie po głównych ulicach to postanowiłem wydać tylko 350zł :wink:

Na tych na moje oko powinienem pośmigać 2 może 3 sezony. A co potem? hmmm może nowszy model BMW? :mrgreen: :mrgreen:

Testowałem je dziś na placyku z błotem itp i powiem wam że jest :cool2:

Nic nie hałasuje stuka itp. Ale wiadomo że prawdziwy test będzie na śniegowcu :twisted2:

pozdrawiam

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
Witam! Mam taki mały dylemacik mam obecnie 245/40/18 i 275/35/18 i chcem wymienic na zimówki ale nie wiem jaki wymiar wybrać bo opony będą na tych samych felach??
------- /// M ---------