Skocz do zawartości

530d_automat_maunal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem zwolennikiem skrzyn manualnych, aczkolwiek wydaje mi sie ze w silniku diesla 530d automat+steptronic jest to duzo lepszym rozwiazniem!! Bardzo wysoki momeny obrotowy sprawa ze i tak jakdac manualem za bardzo sobie nie pomieszamy biegami, poniewaz na trasie to uzywa max 4 i 5 bieg!!!( i tak wszystkich wyprzdzamy)

Jadac dynamicznie automatem na trasie, caly czas wyprzadzajac samochody, steprtonicem dajmy 4,5 bieg i i tez tak samo wszystkich wyprzedzamy:D!! Wydaje mi sie ze 530 d z automatem przyjmniej sie jedzi!! Zuzycie paliwa, dynamika jest taka sama jak w manualu a wraznie z jazdy chyba sa wikesze!!

Wieszksoc 530d to atuoamt+steprtornic widocznie cos w tym jest!

Tak jak juz pisalem nigdy bym nie kupil silnika beznynowego w autmacie, natomist wydaje mi sie ze wraznia jazdy 530d w automacie sa duzo bardziej przyjmnisze niz w polaczeniu z manualem!!

C o tym sadzicie?

Tomek
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Przyjemność z jazdy nieporównywalnie większa w automacie. Ale niestety skrzynka GM A5S390R jest awaryjna i jeżeli poprzednik nie wymieniał oleju - co niestety jest regułą, można trafić na minę. Dodatkowo śmiem twierdzić że przeważająca większość 530d sprzedawanych u nas ma cyganione przebiegi, a trudno wymagać od skrzynki żeby działała niezawodnie jak na liczniku jest 300 - 500 kkm i więcej :norty: Nic nie jest wieczne.

Nie zmienia to jednak faktu, że ja już na pewno się do manuala nie przesiąde :cool2: Chyba że kupię M5 :twisted2:

Pozdrawiam!

voshon

Opublikowano

co do takiego samego zuzycia paliwa to raczej bym sie nie zgodzil 2 litry wiecej pali w przypadku automatu mysle spokojnie - nie jest to moze jakos duzo wiecej ale lepiej miec to na uwadze

na pewno automat na miasto jest bardzo przydatny jak sie co chwile staje,rusza itd. ja natomiast jezdze manualem i jakos nie moge sie na nią skarżyć,

co do awaryjności automatów to podpytaj kolegę z forum Bono to pewnie da ci pare wskazówek :)

• Moderatorzy
Opublikowano

Zawsze jeździłem manualem a teraz mam automat i juz tak chyba zostanie jak sie raz zasmakuje takiej jazdy to trudno wrócić do"wajchowania"

Wyprzedzanie na trasie to poezja a jazda w mieście to szczyt wygody. :D :D

• Członkowie klubu
Opublikowano
fascynujący temat, nieprawdaż?

Tiaa, powinniśmy go jeszcze rozszerzyć o polemikę na temat wyższości diesela nad benzynką, z podtopikiem odnośnie LPG :lol:

Zapomniałem dodać, mój 530dA touring pali średnio wg kompa 9,5l :lol: