Skocz do zawartości

dziwny problem z zawieszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam kolegow.... postanowilem zabrac sie za wyeliminowanie strasznie denerwujacego stukania w przednim prawym kole. Po zdjeciu kola i obejrzenia wiekszej czesci podzespolow ( sworznie łaczniki gumy itp itd) doszedlem do wniosku ze sa sprawne.... zatem co tak puka, stuka a od pewnego czasu to juz nap...ala :mad2: ... zalozylem kolo spowrotem i zacząłem majtac kolem na wszystkie strony... zero luzu ... co mnie zdziwilo?? a to ze podnioslem kolo na jakies 3cm do gory... i po gwaltownym jego puszczeniu uslyszalem stuk... czym predzej podnioslem samochod z drugiej strony i kolo anidrgnelo w gore... zastanawia mnie co jest nie tak? sprezyna, amor ? Dodam ze huki sa slyszalne nawe na b. malych nierownosciach przy bardzo malej predkosci wiec niesadze ze amor w tych sytuacjach dobija na max... zglupialem juz... poratujcie mnie.... pozdr
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy masz E39? u mnie jak stukało to na kazdej nierownosci czyli praktycznie co chwile, delikatne ale slyszalne stukanie - pukanie. Wymienilem oba wahacze i mam spokoj, moze to tuleja gorengo wahacza tylko, moze sworzen dolnego, tego nie mozna tak latwo wykryc niestety.
Opublikowano
Najlepiej kolego byłoby abyś wybrał się na szarpaki może tam szybciej dojdziesz co puka bo takie sprawdzanie metodą "macajewa" nie zawsze daje rezultaty... Pozdrawiam powodzenia
Opublikowano

U mnie brakowało paru śrub w osłonie silnika od spodu. Stukało

niemiłosiernie i też babrałem się w zawieszeniu ;)

Dopiero "pan Henio" ;) przykręcił i nastała cisza ;)

A BMW service chciało wymieniać duuużo części ;)

Biedni Mało Wiedzą o tej marce ;)
Opublikowano
hehe jak to w serwisach... ja sam robie przy samochodach, jezeli sa to rzeczy w moim "zasiegu" .. wtedy jestem pewien na czym stoje :) dzieki koledzy za odpowiedzi... postaram sie jutro dowiedziec co to za przyczyna... dam znac co i jak jak sie sprawa wyjasni.
Opublikowano
hehe jak to w serwisach... ja sam robie przy samochodach, jezeli sa to rzeczy w moim "zasiegu" .. wtedy jestem pewien na czym stoje :) dzieki koledzy za odpowiedzi... postaram sie jutro dowiedziec co to za przyczyna... dam znac co i jak jak sie sprawa wyjasni.

Moze byc lozyskowanie amortyzatora - przeprowadz test jeszcze raz i zwroc uwage na to,czy podejrzany dzwiek nie dochodzi z okolicy kielicha / gornego mocowania.

Co do szarpakow, to w piatkach mozna sobie czasami szarpac do woli,i tak nic nie wykryja.