Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czesc ! Zastanawiam sie nad zmiana autka. Do tej pory jezdze e36 325 Coupe. Spalanie oscyluje miedzy 11-14L. Chcialbym zmienic na cos bardziej eco poniewaz mysle ze juz sie naszalalem i najezdzilem tym autkeim. Chce E46 4dr ew. coupe w cenie do 40tys zl. Co mozecie mi powiedziec na temat kosztow utrzymania i osiagow 320,323 badz 328 z LPG porownujac z 320d. Nigdy nie jezdzilem dieslem i obawiam sie wysokich kosztow napraw diesla. 330d odpada ze wzgledu na spalanie (9-10l)
Opublikowano

Równiez jestem ciekawy kto zwycięzy w takim pojedynku pod względem ekonomicznym.

Najlepiej gdyby posiadac 323,325 wypisał:

ile kosztuje założenie gazu do tego silnika,

jakie jest spalanie gazu na 100km,

jakie jest spalanie benzyny na 100km (przy rozruchu potrzebnej do rozgrzania silnika),

ceny części oraz płynów (które trzeba wymieniac okresowo - nie chodzi tu o koszty ewentualnych napraw bo tego nie można przewidzieć przy zakupie samochodu co i kiedy sie popsuje),

koszty ubezpieczenia.

To samo wypisac przy 320d. Jeżeli ma byc chip to trzeba doliczyć koszt wirusa.

I wtedy przyrównać np do 2 lat użytkowania, do 3 czy więcej uwzględniając różne ilości przejechanych kilometrów w roku.

Sam jestem ciekawy jak to wygląda. Osobiście wolabym benzynke. Lubie długi zakres obrotów. Ale z chęcia popatrze jak to wygląda pod względem kosztów utrzymania. Ktore auto, czy benzyna/gaz czy diesel jest tańsze w utrzymaniu.

Opublikowano
Jedna większa awaria w dieslu i cała kalkulacja nadaje się do kosza :mrgreen:

Jedna wieksza w benzynie i.. rowniez.

Tomek

Marzenia się spełniają...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Interesuja mnie bardziej tresciwe odpowiedzi :8)

Moge Ci powiedzieć, że koszt instalacji do e46 do silnika 323 to 3300zł, paliwo PB to ciężko wyliczyć ponieważ auto nagrzewa się w zimie wolniej ale na gaz przełącza sie przy temp 30 stopni ja w swoim aucie na beznyne wydawałem około 50 zł na miesiąc przy jezdzie 1000km na miesiąc, myśle, że auto e46 z silnikiem 323 spali od 10 do 14 litrów gazu co w przeliczeniu średnio 12 litrów przy cenie 2zł30gr daje 27.6 zł plus paliwo ale od 27,6 odejmuszesz jeszcze przebieg auta na PB ponieważ na gazie zrobisz mniej km niż 100(reszta na PB). Myśle, że koszt wyjdzie 30zł na 100km-koszt PB i gazu. Pamiętać trzeba, że na sekwencji nie ma strat mocy a spalanie jest większe o jakiś litr niż na benzynie.Do tego dochodzi droższy przegląd o 60 zł oraz raz na 10tys km zmiana dwóch filtrów w instalacji PB. No i jeszcze taka wada, że niestety szybciej na gazie lecą tłumniki ale to juz inna bajka. Jeżeli robisz ponad1000km na miesiac to warto włożyc gaz jezeli mnie to nie warto.Pozdro

WIELE SERC, JEDNO BICIE, BMW PONAD ŻYCIE
Opublikowano

Do tego dochodzi droższy przegląd o 60 zł oraz raz na 10tys km zmiana dwóch filtrów w instalacji PB.

Nie w instalacji PB lecz w instalacji gazowej sorki za bład.

WIELE SERC, JEDNO BICIE, BMW PONAD ŻYCIE