Skocz do zawartości

Jakie opony zimowe wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Moje pytanie brzmi jakie opony zaleca producent ponieważ gdzieś mi wciągnęło instrukcję obsługi i nie mam pojęcia co wybrać. Wiem tylko że nie chcę większych niż 15" na zimę. Peoszę o jakieś rady.... Moja Beemka 2002r tooring. pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

winiacz, nie wiem jaki masz silnik, ale np. e39 530d po lifcie nie akceptuje 15 cali (za duze tarcze hamulcowe)

ja dzis zaaplikowalem nowe nokiany 225/55/16 - jak sie bedzie jezdzilo, to zobaczymy... wczesniej tez jezdzilem na takim rozmiarze w zimie, to jest rozmiar podawany przez bmw

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Witam!

Moje pytanie brzmi jakie opony zaleca producent ponieważ gdzieś mi wciągnęło instrukcję obsługi i nie mam pojęcia co wybrać. Wiem tylko że nie chcę większych niż 15" na zimę. Peoszę o jakieś rady.... Moja Beemka 2002r tooring. pozdrawiam

Tu masz link do doboru felg i opon do danego samoch.....http://www.opony.com/

Opublikowano
Bono ja mam 525d, ale wlasnie slyszalem ze 530 nie akceptuje 15, ale ja mam w orginale na lato 15" i narazie jeszcze nie zdążyłem zmienić bo auto mam niedługo. Teraz myślę o zimie a na lato może jakieś 17" zapodam w przyszłym roku... :roll:
Opublikowano
No ja wiem ze producent tak podaje lae to jest chyba ogólnie podane bez rozróżnienia czy zimówka czy letnia... bo zastanawiam się nas 195/60 bo na zimie podobno to sprzyja
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
masz na slupku przy drzwiach kierowcy tabliczke z rozmiarami opon, jest tam rozroznienie na letnie i zimowe, taki rozmiar jak podalem jest zalecany przez bmw na zime (przynajmniej do 530d)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
no właśnie do 530d ale mnie to nie urządza bo ja mam 525d i w orginale mam 15" . Myślę ze spróbować mogę 195/60/r15. zobaczymy co sie bedzie działo :norty:
Opublikowano
Patrząc wogóle na allegro bo tam jest sporo opon, cieżko jest o zimówkę 205/. wszystko mają w rozmiarze 195/65/r15. Przypominam że mam na myśli 15"
Opublikowano
Witam!

Jeszcze na wnęce od drzwi kierowcy jest naklejka ze wszystkimi homologowanymi zamiennikami

Opublikowano

uwaga ! opony 195/xx/15 mają za małą nośność do e39. Wymagany indeks nośności to 94. Poza tym producent wyraźnie pisze że na zime :

205/65/15

225/60/15

225/55/16

235/45/17

- po co kombinowac, ja wiem , że 195 sa tańsze... ale idąc tym tropem...

Opublikowano
w sumie to nie tym się kierowałem że są tańsze choć nie ukrywam ze to te ż ważne jest... Bardziej codzi o powszechną opinie że na zimę lepiej węższe...
Opublikowano
w sumie to nie tym się kierowałem że są tańsze choć nie ukrywam ze to te ż ważne jest... Bardziej codzi o powszechną opinie że na zimę lepiej węższe...

OK, ale w granicach rozsądku. e39 to nie jest lekkie auto - nie będzie miało żadnego problemu z wywarciem odpowiedniego nacisku na oponę o szerokości 205 by "wgryźć" się w śnieg, bo o to w tym wszystkim chodzi.

Poza tym, jest jeszcze inna szkoła, która mówi, że zapadanie się w śnieg wcale nie jest takie dobre. Przy głębszym śniegu jak się auto zapadnie, to przedni zderzak zacznie robić za spychacz i daleko nie zajedziesz. Lepiej mieć szerokie laczki i utrzymywać się na powierzchni, jak Yeti. :) No ale nie rozpętujmy wojny... każdy robi jak uważa, ale poniżej 205 bym nie schodził.

Opublikowano
Przy dzisejszej technologi opon rozmiary nie są aż tak istotne wszystko idzie do przodu to nie kiedyś że każdy zakładał na zimę jak najwęższe
Opublikowano

do twojej buni polecam rozmiar 205/65/15 (czyli taki jaki masz zalecany), sam takimi śmigałem i było naprawdę komfortowo,

co co rozmiaru, to ma znaczenie :) - masz trochę różnicy po obwodzie, więc masz mniejsze prawdopodobieństwo, że poszorujesz brzuchem, jak napada śniegu itp.