Skocz do zawartości

dymienie mało płynu w chłodniicy.. ? o co moze chodzic ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam! zastanawiam sie intensywnie nad moją beemką przywieziona z włoch jest to 325i 24v otóż przyjechałem nią kawał drogi- nic sie nie działo silnik chodzil równo miał odejscie,nie grzal sie i wogole wszystko cacy.. ale grzebiąc na parkingu zauważyłem ze w zbiorniku chłodnicy jest prawie sucho(ledwo na dnie ) i widoczne jest ze silnik jest suchy i za ladny - napewno byl myty- uszczelka pod glowica tez wyglada na nową.. ale co mnie głównie niepokoi - otóż jak zapalam(fakt ze po dluzszym postoju) to z rury wydobywa sie strasznie duzo dymu koloru białego - jak para.. natomiast na końcówkach wydechu widoczna jest skraplająca sie woda... i tu pytanie do was co myslicie : co jej moglo dolegac wczesniej ? czy chlodnica i dymienie moga byc ze soba powiazane czy dymienie to raczej tylko woda w wydechu skraplajaca sie od postoju ?(przykładam reke do koncowek wydechu i wyraznie leciusienko chlapie mi na ręke-na bank woda) no i oczywiscie niepokojace jest to ze w chlodnicy jest woda a nie borygo !! wiec ktos mogl dolewac..

inna sprawa ze mam wrazenie ze silnik jest niedogrzany wskazówka od temp zawsze stoi tak milimetr w lewo od srodka i tak sie trzyma.. ale w środu nie leci takie super ciepełko jak powinno no i wolno sie nagrzewa bardzo silnik - w zwiazku z czym ciezko jest z odparowywaniem szyb..

może macie jakieś pomysły o co w tym wszystkim moze chodzic ? z góry dzieki :)

Opublikowano
co do chlodnicy i znajdujacej sie tam wody- tam jest inny klimat wiec to ze jezdza na wodzie to nic dziwnego bo tam temperatury az tak nie spadaja jak u nas, moja rada, spusc ta wode i zalej normalnym plynem chlodniczym (polecam Dynagel), pamietaj o porzadnym odpowietrzeniu ukladu bo ciepelko ci nie poleci. Jesli nadal nie bedzie sie grzal a wskazowka od temp.nie bedzie w pionie to mozna podejrzenie rzucic na termostat.

Sprzedam czesci do BMW E36 1.8(115KM)!!!

Kontakt: 502278481 lub pw.

Opublikowano
witam! zastanawiam sie intensywnie nad moją beemką przywieziona z włoch jest to 325i 24v otóż przyjechałem nią kawał drogi- nic sie nie działo silnik chodzil równo miał odejscie,nie grzal sie i wogole wszystko cacy.. ale grzebiąc na parkingu zauważyłem ze w zbiorniku chłodnicy jest prawie sucho(ledwo na dnie ) i widoczne jest ze silnik jest suchy i za ladny - napewno byl myty- uszczelka pod glowica tez wyglada na nową.. ale co mnie głównie niepokoi - otóż jak zapalam(fakt ze po dluzszym postoju) to z rury wydobywa sie strasznie duzo dymkoloru białego - jak para.. natomiast na końcówkach wydechu widoczna jest skraplająca sie woda... i tu pytanie do was co myslicie : co jej moglo dolegac wczesniej ? czy chlodnica i dymienie moga byc ze soba powiazane czy dymienie to raczej tylko woda w wydechu skraplajaca sie od postoju ?(przykładam reke do koncowek wydechu i wyraznie leciusienko chlapie mi na ręke-na bank woda) no i oczywiscie niepokojace jest to ze w chlodnicy jest woda a nie borygo !! wiec ktos mogl dolewac..

inna sprawa ze mam wrazenie ze silnik jest niedogrzany wskazówka od temp zawsze stoi tak milimetr w lewo od srodka i tak sie trzyma.. ale w środu nie leci takie super ciepełko jak powinno no i wolno sie nagrzewa bardzo silnik - w zwiazku z czym ciezko jest z odparowywaniem szyb..

może macie jakieś pomysły o co w tym wszystkim moze chodzic ? z góry dzieki :)

..

to jest skroplenie wody /roznica temperatur/chyba ze po dobrym zagrzaniu tez to robi/a to juz inna bajka

Opublikowano
no ale gdzies musial stracic tyle wody nawet jesli na niej jezdzil w standardzie bo jest jej ledwo na dnie w zbiorniku wyrownawczym a nowa uszczelka moglaby sugerowac ze cus bylo robione wlasnie w tej sprawie - tylko co.. a wogole to zawsze mi sie zdawało ze wody sie nie leje chocby ze wzgledu na korozje chlodnicy..
Opublikowano
ostatnio często ten temat . uszczelka pod głowicą lub sama głowica może być pęknięta. woda w chłodnicy może dlatego ze poprzedniemu właścicielowi tak ubywał płyn że poprostu lał wodę :nienie:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mi sie wydaje ze normalne ze z czasem ubywa w zbiorniku wyrownawczym wody czy plynu(tez oparty przeciez na wodzie) przeciez woda paruje ulatnia sie czy jak to sobie tam nazwiecie :roll: takie braki sie uzupelnia. a to ze auto dymi to normalne, przeciez teraz jest zimno odpalasz rano samochod i musi dymic no nie ma bata! a to ze czujesz wode to tez norma bo sladowe ilosci sa w paliwie, i podczas spalania woda zostaje "wydmuchana" ukladem wydechowym( widac nieraz auta jak jada a z tylu leje sie woda z rury i to nowe auta) takze nie panikuj, uzupelnij brak poki jeszcze tam jest na dnie aby uklad powietrza nie zlapal i nie pekaj :nienie:

🙃🙃

Opublikowano
Tak poza tym to woda jest jednym z produktów ubocznych spalania paliwa nawet nowe autka zwłaszcza jak silnik zimny wydalają wodę wydechem innej drogi nie ma.
BMW forever!!!
Opublikowano

Woda lecąca z wydechu to efekt działania KATALIZATORA. Czyzby Panowie o tym zapomnieli???? Oczywiscie, że w obecnych warunkach tj chłodno i wilgotno bedzie po odpaleniu dymił. Po nagrzaniu silnika powinien przestać. Krople które czasem wydostają sie z wydechu to produkt katalizatora - mozna obserwowac nawet na rozgrzanym silniku.

Zastanawiającym jest fakt ubywania płynu. Na pewno przyczyną nie jest parowanie tego płynu. Układ jest przeciez zamknięty!!!!

Poza tym w moim poprzednim aucie Tico nie wymieniałem płynu przez 3 lata i nic go nie ubyło.

Proponuję na zimę zalac Dynagel i obserwować czy płynu bedzie ubywać. Na gorącym silniku (układ jest wtedy po ciśnieniem) zbadac szczelność połączeń węży. Np u mnie lekko syczało spod korka wlewowego - dokreciłem mocniej i jest OK.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"