Skocz do zawartości

<t>Jakią benzynę lejesz do baku:</t>  

27 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Robię w paliwach, jak ktoś ma pytania odnośnie składów chemicznych?, co leje do baku na poszczególnych stacjach benzynowych?, ile są warte dodatki na stacjach BP? zadawajcie pytania, a postaram się na nie odpowiedzieć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czym różni się Diesel Ultimate BP od zwykłego diesla na BP? Poza ceną :wink: I ile w tym marketingu? :8)

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Czym różni się Diesel Ultimate BP od zwykłego diesla na BP? Poza ceną :wink: I ile w tym marketingu? :8)

Podczas załadunku paliwa dodawany jest dodatek w ilości ok 1L dodatku na 1000L ON. Poza tym jest to zwykłe paliwo z PKN ORLEN lub Rafinerii Gdańskiej czyli LOTOSU. Takie same dodatki można sobie kupić na stacji benzynowej i po prostu wlać do baku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a wiesz jak jest z LPG? Skad pochodzi, czy Shell ma ten gaz faktycznie lepszy (Powergass)?
Opublikowano
a wiesz jak jest z LPG? Skad pochodzi, czy Shell ma ten gaz faktycznie lepszy (Powergass)?

Akurat w gazie nie siedzę, ale wydaje mi się, że to tylko marketing. To prawda, że shell ma kilka rozlewni na terenie kraju, ale to wszystko i tak idzie z jednego kotła. Praktycznie jedyne co może być lepsze w LPG to większa ilość propanu niż butanu (tak jak w zimę) ale gaz jest wtedy droższy. W krajach skandynawskich na stacjach sprzedaje się praktycznie czysty propan, ale i tak spalanie jest takie samo jak w Polsce.

Opublikowano

pytanie o V-Power diesel ze shella. czy to tez normalny olej z dodanym jakims uszlachetniaczem?? slyszalem, ze to paliwo jest calkowicie z improtu - prawda??

ogolnie warto placic wiecej za tego v-powera??

co do BP - 1L na 1000L?? czy to wogole jest zauwazalne pozniej czy sie tak wymiesza, ze nie ma zadnej roznicy przy 1 litrze??

Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano
pytanie o V-Power diesel ze shella. czy to tez normalny olej z dodanym jakims uszlachetniaczem?? slyszalem, ze to paliwo jest calkowicie z improtu - prawda??

co do BP - 1L na 1000L?? czy to wogole jest zauwazalne pozniej czy sie tak wymiesza, ze nie ma zadnej roznicy przy 1 litrze??

Jeśli chodzi o V-powera to szczerze powiem, że nie wiem skąd jest, ostatnio słyszałem historię, że paliwo jest ściągane z niemiec cysternami kolejowymi i rozwożone po stacjach, ale postaram się dokładnie dowiedzieć u źródła i w niedługim czasie odpowiedzieć na to pytanie.

Jeśli chodzi o BP to dodatek jest mocno skoncentrowany i dokładnie dawkowany podczas nalewania do cysterny, więc jest dokładnie wymieszany ale moim zdaniem nie ma co przepłacać za każdy litr paliwa.

Opublikowano

Zawsze nurtowało mnie pytanie:

Dlaczego np. w Niemczech jest lepsze paliwo jak w Polsce?? Wg mnie wyraźnie jest to odczuwalne na mocy oraz spalaniu.

Nie wspomnę, że w serwisach podczas wymiany oleju wręcz nakazują nam przejechać 15tyś nie 22 tyś (jak zakłada Inspekcja) bo takie mamy paliwo - ile w tym prawdy??

Opublikowano
Zawsze nurtowało mnie pytanie:

Dlaczego np. w Niemczech jest lepsze paliwo jak w Polsce?? Wg mnie wyraźnie jest to odczuwalne na mocy oraz spalaniu.

Nie wspomnę, że w serwisach podczas wymiany oleju wręcz nakazują nam przejechać 15tyś nie 22 tyś (jak zakłada Inspekcja) bo takie mamy paliwo - ile w tym prawdy??

Po pierwsze tam nikt nie bawi się w "chrzczenie" paliwa, a po drugie mają zupełnie inną technologię rafinacji ropy naftowej w porównaniu do Polski.

Opublikowano
Witam

czy z Verwą 98 jest podobnie jak z V-powerem na shellu, czyli paliwo 95 + uszlachetniacz?

Z verwą jest tak samo jak np. z BP Ultimate czyli paliwo+dodatek, odnośnie V-powera jeszcze nie wiem, przeczytaj poprzednie posty.

Opublikowano

Benzyna V Power Racing 99+ jest całkowicie importowana z niemiec cysternami kolejowymi i rozwożona po stacjch benzynowych w Polsce. Ciekawostką jest to, że tankując to paliwo można szybko uszkodzić silniki starszej konstrukcji (lata 80-te). Jeśli chodzi o V Power Diesel jest to krajowa ropa z dodatkiem czyli tak jak ultimate czy Verwa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
NawrotBMW, dzieki za wiesci, w szczegolnosci odnosnie pochodzenia v power diesel, ja wczesniej z kilku (myslalem, ze wiarygodnych) zrodel slyszalem, ze to paliwo jest wlasnie importowane...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
NawrotBMW, dzieki za wiesci, w szczegolnosci odnosnie pochodzenia v power diesel, ja wczesniej z kilku (myslalem, ze wiarygodnych) zrodel slyszalem, ze to paliwo jest wlasnie importowane...

Ogólna fama na stacjach benzynowych jest taka, że wszystko co z dodatkiem i droższe jest importowane. Dla mnie wszystkie paliwa z dodatkami to małe naciąganie klijentów, bo ani to mniej pali ani lepiej nie chodzi. Do V Powera diesla jest dodawany "specjalny", skoncentrowany dodatek shella i nic poza tym. Jak ktoś chce jeździć na lepszym paliwie to niech sobie leje PB98 na najtańszej firmowej stacji w okolicy np. Neste. PB98 jest frakcyjnie "czystsza" od PB95 i ma naprawdę liczbę oktanową 98. Dla porównania w PB95 jest (w zależności od badanej próbki) od ok 5-14% zawartości siarki natomiast w PB98 od ok 1,5-4%. Różnica jest dość duża szczególnie jeśli ktoś chce zadbać o gładzie pokryte Nikasilem jak ja.

Opublikowano
NawrotBMW czyli mam rozumiec, ze ten v-power diesel ma taka sama czystosc jak normalny diesel na shellu?? mi nie chodzi o to, zeby paliwo bylo mocniejsze ale o to, by bylo czystsze. na jakich stacjach i jakiego diesla polecasz lac??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak ktoś chce jeździć na lepszym paliwie to niech sobie leje PB98 na najtańszej firmowej stacji w okolicy np. Neste. PB98 jest frakcyjnie "czystsza" od PB95 i ma naprawdę liczbę oktanową 98. Dla porównania w PB95 jest (w zależności od badanej próbki) od ok 5-14% zawartości siarki natomiast w PB98 od ok 1,5-4%. Różnica jest dość duża szczególnie jeśli ktoś chce zadbać o gładzie pokryte Nikasilem jak ja.

widzisz, ja juz na neste nie bede tankowal, przez 1,5 roku tankowalem praktycznie tylko na neste (bo mam bardzo blisko domu), raz z glupia franc zatankowalem caly bak diesla ultimate... i to nie kwestia subiektywna, wiem jak moj samochod chodzil przed i po, z ultimatem chodzi lepiej, nie probuje nikogo przekonywac do tego paliwa, ale dla mnie roznica jest zauwazalna

aha, wydawalo mi sie, ze bunia jakos nadmiernie dymi (czasem jak dalem ostro gazu, to w lusterku wstecznym widzialem sporo dymu), na tym paliwie czego tekiego nie ma

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
NawrotBMW czyli mam rozumiec, ze ten v-power diesel ma taka sama czystosc jak normalny diesel na shellu?? mi nie chodzi o to, zeby paliwo bylo mocniejsze ale o to, by bylo czystsze. na jakich stacjach i jakiego diesla polecasz lac??

Kolego wszystkie paliwa sprzedawane na firmowych, koncernowych stacjach pochodzą z PKN Orlen lub Rafinerii Gdańskiej czyli Lotosu oprócz V Power Racing 99+. Są to bardzo dobrej jakości paliwa, codziennie badane laboratoryjnie. Należy omijać szerokim łukiem stacje NO NAME gdyż mogą mieć paliwa z PKNu lub Lotosu, a mogą mieć jakiś syf, który nie mieści się w żadnych kategoriach. Tankuj na Koncernowej stacji, najtańszej w swoim mieście, w Łodzi najtaniej wychodzi Neste (bezobsługowe) płacąc kartą .

Opublikowano
Jak ktoś chce jeździć na lepszym paliwie to niech sobie leje PB98 na najtańszej firmowej stacji w okolicy np. Neste. PB98 jest frakcyjnie "czystsza" od PB95 i ma naprawdę liczbę oktanową 98. Dla porównania w PB95 jest (w zależności od badanej próbki) od ok 5-14% zawartości siarki natomiast w PB98 od ok 1,5-4%. Różnica jest dość duża szczególnie jeśli ktoś chce zadbać o gładzie pokryte Nikasilem jak ja.

widzisz, ja juz na neste nie bede tankowal, przez 1,5 roku tankowalem praktycznie tylko na neste (bo mam bardzo blisko domu), raz z glupia franc zatankowalem caly bak diesla ultimate... i to nie kwestia subiektywna, wiem jak moj samochod chodzil przed i po, z ultimatem chodzi lepiej, nie probuje nikogo przekonywac do tego paliwa, ale dla mnie roznica jest zauwazalna

aha, wydawalo mi sie, ze bunia jakos nadmiernie dymi (czasem jak dalem ostro gazu, to w lusterku wstecznym widzialem sporo dymu), na tym paliwie czego tekiego nie ma

pozdr

Widocznie twoje auto uwielbia dodatek, którego jest cały 1ml (mililitr) w litrze BP Ultimate.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie o to chodzi, ze tam jest dodatek, ale moze na bp, na ktorym teraz tankuje nie psuja paliw (w znacznym stopniu), a na neste, na ktory tankowalem to robili...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
nie o to chodzi, ze tam jest dodatek, ale moze na bp, na ktorym teraz tankuje nie psuja paliw (w znacznym stopniu), a na neste, na ktory tankowalem to robili...

Na stacjach koncernowych praktycznie nie ma mowy o złej jakości paliw, po prostu nie mogą sobie na to pozwolić, a na twoje auto może tak wpływać dodatek. Na Neste i BP jest to samo paliwo.

Opublikowano (edytowane)

dzieki za odpowiedzi :) czyli rozumiem, ze na kazdej stacji, czy to orlen czy bp czy shell to wszedzie jest to samo paliwo z rafineri orlen ale sprzedawane pod inna nazwa??

Bono bede musial sprobowac nalac tego ultimata na bp bo moze paliwo ze shella, na ktorym tankuje powoduje kopcenie u mnie.

Edytowane przez Deacon
Opublikowano
dzieki za odpowiedzi :) czyli rozumiem, ze na kazdej stacji, czy to orlen czy bp czy shell to wszedzie jest to samo paliwo z rafineri orlen ale sprzedawane pod inna nazwa??

Bono bede musial sprobowac nalac tego ultimata na bp bo moze paliwo ze shella, na ktorym tankuje powoduje kopcenie u mnie.

Dokładnie!! :cool2:

Opublikowano
a co myslisz o Slovnaft??

i czy paliwo na stacjach Auchan, Carffour tez jest z Orlenu??

Możesz dokładniej przybliżyć co to jest Slovnaft ponieważ zjeździłem Polskę wzdłuż i wszerz i nic takiego nie widziałem??

Auchan i Carffour też PKN Orlen, a mają taniej bo są to stacje bezobsługowe.