Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Musze wymienić jak wyżej nawet kupiłem nowe Lemfordera. Pytanie czy to trudna operacja. Robić samemu czy oddać do warsztatu?
Opublikowano
bez prasy nie da rady - najlatwiej wyjac cala tylna belke - tyle ze to w cholere ciezkiej roboty - mozna probowac z dorabianymi kluczami dzialajacymi na srubie ale to tez niewygodne - moja rada - lepiej oddaj do warzsztatu - szkoda nerwow.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano (edytowane)

NIE NIE NIE !!!!

Panowie

Silenblock'i tylnej belki wymienia sie w nastepujacy sposob, po odkreceniu mocowania i sruby i uchwytu....

1) Jesli mamy specjalby sciagacz sprawa jest prosta bo:

podgrzewamy (tzw suszara do termokurczek caly element balki a po tem na luzaku wyciagamy sciagaczem uszkodzony silenblock.

Po wymontowaniu starego, oczyszczamy miejsce w belce papierkiem drobnym, walimy sprezonym powietrzem co by bylo czysto, nowy element, wrzucamy na kilka minutek do cieplejszej wody, a przed wlozeniem nacieramy ludwikiem, wowczas wchodzi jak w maselko i cacy temat z glowy.

2) Jesli nie mamy sciagacza, robimy tak:

Bierzemy palniczek, ustawiamy tzw chlodny plomien i jedziemy po tylnej belce w poblizu silenblock'a bron Boziu po nim, kiedy zaczniemy czoc gume, dajemy na luzik, odchylamy belke a pomiedzy nia a silenblock wkladamy wczesniej przygotowane walce.Tym sposobem blokujemy silenblock od strony karoserii i podpierajac belke podnosnikiem hydraulicznym wypieramy silenblock z belki, sposob montazu nowego analogiczny do punktu 1.

3) Jedziemy do kazdego serwisu BMW, placimy 150zl/szt i robia jak w punkcie 1.

Kiedy podczas ruszania lub hamowania skrzynia czujemy walenie w tylnym zawieszeniu, ale musi to byc walenie poziome, wowczas mamy 85% szans, ze silenblock'i tylnej belki poszly do lasu.Mozna dla pewnosci poprobowac zerwac przyczepnosc bez ruszania, wtedy jest to dosc dobrze slyszalne i latwe do zweryfikowania.

Jesli natomiast dzieje sie to podczas jazdy po doleczkach, a amorki i sprezyny sa ok, mamy do czynienia z luzem pionowym i polecam wowczas sprawdzic:

- moze trywialne ale oslony pod spodem

- w przypadku zawieszenia wielodrazkowego typowego dla BMW laczniki stabilizatora

- silenblocki tylnych wahaczy

- laczniki kulowe (latwo poznac male drogie w ksztalcie cyfry 8 osiem), lacza tylny wahacz z podwoziem auta.

- gumy stabilizatora

- i najdrozsze... gorne mocowania amortyzatorow, tu tluczenie wywolywane jest jakby rezonasnem spowodowanym w szczegolnosci podczas przejezdania po malych ale gestych nierownosciach.

Pozdrawiam

Kamil

Pozdrawiam

kamil.

Edytowane przez m_atrix - BMW Klub Polska

Pozdrawiam

Kamil

(...)trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejsc

NIEPOKONANYM...(...)

Opublikowano
Ja sie podczepie do tematu bo mam podobny problem. Coś mi sie tłucze na tylnych kołach . Dzieje sie to tylko podczas jazdy po dziurach, przy ruszaniu czy hamowaniu takie coś nie występuje. Amory sprawdzałem 2 razy i są OK czy to mogą być tuleje tylnych wahaczy chyba włąsnie silent bloki fachowo sie nazywają o ile sie nie myle , ewentualnie co to możebyc :?:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
nie jestem aż taki dobry z angielskiego , ale jakbys mógł mi zapodać taki schemacik ale do E36 Coupe :D

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy to mogą być tuleje tylnych wahaczy chyba włąsnie silent bloki fachowo sie nazywają o ile sie nie myle , ewentualnie co to możebyc :?:

Mialem dokaldnie taki sam problem w e36 coupe - na dziurach, przy chamowaniu i szybkim podjezdzie pod kraweznik strasznie walilo mi 1 kolo. Wymieilem mi silent blocki i nie pomoglo, po wymianie tuleji tylnego wahacza jak ręką odjął.

Opublikowano

Jak stwierdzić czy do wymiany mainowice tak.

Na słuch - siadasz na tylnej kanapie a twój kumpel rusza i staje rusza i staje (szarpie autkiem) jak słychać i czuć pod podłogą to sa bałwany własnie (choć nie koniecznie mogą być amory albo most itp)

Na wzrok - jeżeli nie ma odstępu między bałwanem a tym uchwytem (nie wiem jak sie nazywa to coś co pózniej przykręcamy do bałwana) ale w każdym bądz razie jeżeli nie ma między nimi luzu (całkowice siedzi) to od razu do wymiany ale nie koniecznie muszą byc dobre jeżeli nawet luz miedzy nimi jest , najlepiej podważyć i sprawdzić czy jest popękana guma, czyli czy się rozrywa to wtedy też do wymiany niestety.

To tyle z mojej strony.

Wymiana jest ciężka bez specjalnego ściągacza, widziłem jak inni je wyciagją bez (rozwiercali wiertarką i wydłubywali) nie zapomnij zdjąć tylnej kanapy żeby go odkręcić jeżeli się zdecydujesz. :)

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

a od kiedy sie je odkreca pod kanapa???

Od strony kanapy jest przekladana szpilka na wieloklinie, gwint zas jest od spodu.

Co zas tyczy sie rozwiercania to fakt sa i tacy magicy,raz nawet widziaelm pacjeta,tkry to szlifierka katowa chcial traktowac,ale jesli to podgrzejecie az poczujecie intensywny zapaszek gumu wypchniecie szpile i podlozycie tyleje metalowa pomiedzy silenblock belki a podwozie a potem podlewarujecie wahacz to nie ma sily aby nie wyszlo...

Bety to na prawde wdzieczne do roboty cacka, tylko najpierw myslec potem robic...

Pozdrawiam

kamil

Pozdrawiam

Kamil

(...)trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejsc

NIEPOKONANYM...(...)

Opublikowano
a od kiedy sie je odkreca pod kanapa???

Od strony kanapy jest przekladana szpilka na wieloklinie, gwint zas jest od spodu.

Co zas tyczy sie rozwiercania to fakt sa i tacy magicy,raz nawet widziaelm pacjeta,tkry to szlifierka katowa chcial traktowac,ale jesli to podgrzejecie az poczujecie intensywny zapaszek gumu wypchniecie szpile i podlozycie tyleje metalowa pomiedzy silenblock belki a podwozie a potem podlewarujecie wahacz to nie ma sily aby nie wyszlo...

Bety to na prawde wdzieczne do roboty cacka, tylko najpierw myslec potem robic...

Pozdrawiam

kamil

Chodziło mi o zbicie od strony kanapy nie o odokręcanie (wiem ze gwint jest na dole )

Opublikowano

Albo Bałwany lub jak kto woli "Bycze Jaja" :P

P.S. Admin sorry za brzydkie słowa :D