Skocz do zawartości

Problem z turbiną... chyba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jeżdżę od jakiegoś czasu E39 525D tiptronic... i wszystko ładnie...

aż do momentu... od pewnego czasu słyszę jak turbina dosłownie GWIŻDŻE "ŚWISTA"... no i pojechałem do serwisu M-Tech w Katowicach i stwierdzili że to turbina, ale że można jeszcze jeździć tylko trzeba bardzo o nią dbać, nie przesadzać, nie żyłować na zimno itp... oczywiście stosowałem się do tego...

i tak minęło około miesiąca aż przyszły chłodniejsze dni...

teraz jak rano po nocy idę do auta to odpalam bez problemu ale skręcając w lewo słyszę bardzo dziwne dzięki tak jak by opona ocierała o nadkole, ale sprawdziłem to i nic nie ociera, dzisiaj nawet zauważyłem że jak skręcam w lewo i dodaje gazu to słychać to jeszcze bardziej...

Tak jak by skręt w lewo obciążał turbinę...

Najgorsze jest to że jak silnik się zagrzeje to dziwny dźwięk znika... pozostaje tylko "GWIZD" turbiny...

Może ktoś z was spotkał się z takim problemem, bo nie wiem czy to może wina wspomagania (ale jak skręcam w prawo to tego nie ma) czy turbina już jest na wykończeniu....czy może coś innego bo przecież jak się silnik zagrzeje to już to znika...

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
stwierdzil w serwisie, ze turbo sie konczy, ale mozna nadal jezdzic? dziwne, na twoim miejscu nie ryzykowalbym, turbo ci strzeli, olej pojdzie w wydech, katy do wymiany, laweta itd. dodatkowe koszty... po co?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Kwestia dziwnych dźwiekow to moze pompa od wspomagania? Skoro mowisz, ze pojawiaja sie one przy skrecaniu, to moze byc wlasnie to. Mam nadzieje, ze nie skrecasz kierownica do oporu i nie trzymasz jej tak? Nie powinno sie tez mocno "uderzać" do oporu, pod koniec lepiej delikatniej i wolniej dokrecac kierownice.

Wiem, wiem, i tak nie na temat sie wypowiedzialem.. ;)

Opublikowano

WItam, ponownie...

Dzisiaj rano sprawdziłem to dokładnie i dziwny dźwięk przypominający ocieranie koła o nadkole jednak pojawią się skręcając w prawo...jak skręcam w lewo to cisza nic...

Jak tylko silnik się zagrzał troszkę powyżej niebieskiej kreski to od razu znika dziwny dźwięk...

A co do turbiny to jak byłem w serwisie do powiedziano mi że już ją słychać... chodzi dokładnie o świst przy dodawaniu gazu.