Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dla porównania mogę napisać spalanie mojego auta 328. M52TUb28

Jazda po mieście, (ok 200.000 mieszkańców), średnia prędkość według komputera 30-40km\h.

Spalanie 9-11 L, ale przeważnie komp wskazuje wartości 9,7 9,9.

Trasa 10L, w tym że jest to jazda po autostradzie 130-190, średnia wychodzi mi taka, że 600km zajmuje mi max 4,5 godziny (mówię o normalnej jeździe bez większego ruchu i korków-jazda wyłącznie w nocy) przez te 600km spalam bak, czyli 63L.

Trasa po Polsce, normalna jazda 120-140, spalanie raczej zawsze poniżej 9L.

Maxymalnie na baku zrobiłem prawie 800km. Sielankowa jazda, w kiepskich warunkach.

Dla porównania będzie bardzo pomocne :cool2:

Napisz jeszcze proszę, jakie odcinki pokonujesz w mieście (średnio ilukilometrowe) i w jakim natężeniu ruchu lub poprostu w jakich godzinach.

Pozdrawiam,

Łukasz

Witam

Odcinki pokonuję niewielki, wychodzi to raczej jak kręcenie sie po mieście,

dystans ok 10km, z ty że pokonuję go w zależności kilka, kilkanaście razy dzienni.

Dla porównania mogę napisać, że przez zakorkowany Wrocław-Mirków, odcinek od Bielan na ul. Św Antoniego i z tamtąd kierunek Mirków.

zresetowałem kompa, wskazania następujące:

Odcinek ok 32km

Spalanie 11.2 L

Średnia prędkość 23km\h

Ogólnie silnik bierze więcej już tylko podczas ostrej jazdy po mieście.

Mieszkam w nie tak dużym mieście jak Wrocław dlatego u mnie te spalanie wygląda bardziej atrakcyjnie, jednak w wartości 13-15L ciężko mi wieżyć, w silniku z manualem.

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Witam wszystkich i widze ze zawsze ten sam problem jak wszedzie jesli chodzi o spalanie. Prawda jest taka ze duzo zalezy od panujacych warunkow i przedewszystkim od stylu jazdy wiec o co sie sprzeczac. Mialem e36325 oczywiscie bez gazu i zima miasto 15-16l (krotkie dystanse baczki itd) bez vanosa latem miasto okolo 13l srednia 12.4l/100 rekord w trasie nad morze 6.67l/100 jazda noca srednia z wyjazdu nad morze i z powrotem 7.5l/100 co przy aucie zaladowanym na full to rewelacja. Teraz mam e46328 i przy cyklu mieszanym nie przekraczam 10l (70% autostrada 30% miasto) ostatnie wskazanie 9.64l/100km takze ja akurat wierze w podobne spalanie w 330 przy normalnej jezdzie i dobrych warunkach. Bo jesli bedzie przewaga miasta i korki to spalanie jest do 12l.Fakt faktem w e36325 nawet jezdzac do odciecia na pierwszych 3 biegach po miescie i potem uprawijac spokojna jazde nigdy nie przekroczylem 15l/100km takze niewiem jak mozna spalic 20l chyba caly czas drift i noga w podlodze.Tylko w miescie naprawde czasami jest to nierealne wiec predzej cos jest z autem nie tak :8) Edytowane przez eryk325e36

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Może i ja się wypowiem. Przymierzam się do 330Ci jestem świadom tego że spalanie może dochodzić do 15l/100km mogę sie za to wypowiedzieć jak jest w moim e36 325is które z tego co wiem ma wyższe spalanie od 328 nowsza konstrukcja silnik bardziej elastyczny:).

Mieszkam w warszawie w centrum a pracę przez długi okres miałem na Modlińskiej 60% trasy miałem na drodze bez korków (zawsze jechałem pod prąd innym), reszta trasy miasto już ruch większy i kilka sygnalizacji świetlnych tryb jazdy średni na ulicach staram się nie przekraczać 80km/h na trasie i na moście do 110 ale rozpędzanie raczej agresywne:) na tej trasie samochód palił 10,5l/100 w lecie w zimie 11,5-12l/100(są to wartości z 2 lat jazdy ta trasą) teraz zmieniłem miejsce pracy odległość do przejechania 6,5 km tylko miasto dużo świateł samochód pali 14-14,5l/100 jazda raczej spokojna bo nie ma gdzie poszaleć mogę dodać jeszcze że 2 tygodnie jeździłem teraz Yarisem Matki 1,3 diesel i spalanie wg. komputera skoczyło z 5,5 l na 9,5l . Więc chciałbym tutaj opisać moje odczucia przy dystansach poniżej 20 km bardzo duży wpływ ma rozgrzanie się silnika. Musimy też pamiętać że BMW to firma która dopracowuje swoje silniki i że zrobili potężny krok w zmniejszeniu spalania

. I wierze że spalanie w 330 e46 nie będzie się różniło wiele od 325 e36 Posiadanie dużego silnika powoduje mniej frustracji i w codziennej jeździe spokojniejsze wykorzystywanie mocy niż w samochodach z małą mocą (ja np zastanawiam się ile pali firmowe seicento przedstawiciela firmy sprzedającej żaluzje albo coś podobnego , Ci kierowcy są dopiero sfrustrowani :)). wierzę że 330 może spalić i 10 i 15 l /100. Jak dla mnie warto za ta 100% radość z jazdy:)

Jak dla mnie duża różnica w eksploatacji jest tylko miedzy M3 a całą resztą będziesz katował 325 a obok niej jechał 330 spala tyle samo:)

A co do fajnych informacji Top Gear sezon 11 epizod 1 porady na temat spalania Toyota Prius za kierownicą Stig ma jechać jak najszybciej się da na torze z nim miał tylko nadarzyć Clarcson w nowej M3 wyniki Prius 17 mil na galon M3 19 mil na galon :) długi był ten mój post ale Test Prius vs. M3 chyba oddaje o co mi chodzi.

Pzdr.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam!

Ostatnio stałem się posiadaczem 330Ci :), samochód kupiłe w Belgi i z tamtąd wracałe do Polski i samochód spalił mi srednio 8,7 litra benzyny na 100km, byłem miło zaskoczony. Był to dystans około 1600km i w samochodzie cały czas włączona była klimatyzacja. W porównaniu z 540iA jest to wynik o niebo lepszy a osiągi niewiele sie różniące.

BMW E60 530xd :)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
To ja tez sie dolacze :D przez niemcy na tempomacie 150km/h z klima spalanie nieprzekraczalo 10l. na codzien niejezdze w korkach,zwykle drogi czasami autostradki,naprawde zwawej jazdy spalanie nieprzekracza 13l. dodam ze mam automata :D POZDRAWIAM WSZYSTKICH :roll2:
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

530d E39 kola 235/45 R17 spalanie w cyklu mieszanym 7,5l/100km jak jade spokojnie trasa to niecale 6 litrów na setke jak jechalem do niemiec i po niemczech to spalila mi 8,5l na setke ale dawalem jej ostro.

Mi tyle wlasnie pali ale ogólnie jezdze bez szalenstw co nie znaczy ze wolno po prostu korzystam ze skrzybni biegow :)

POzdrawiam

Opublikowano

530d E39 kola 235/45 R17 spalanie w cyklu mieszanym 7,5l/100km jak jade spokojnie trasa to niecale 6 litrów na setke jak jechalem do niemiec i po niemczech to spalila mi 8,5l na setke ale dawalem jej ostro.

Mi tyle wlasnie pali ale ogólnie jezdze bez szalenstw co nie znaczy ze wolno po prostu korzystam ze skrzybni biegow :)

POzdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
530d E39

a co to ma wspólnego z tematem spalania 330Ci? :lol:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jezeli ktos zamierza kupic 3 litry benzyne i bedzie i oczekiwal ze auto mu spali po miescie do 10litrow to niech idzie do Piekar na kolanach.

3 litry musi swoje spalic nie ma sily to 3litry a nie 700 CC.

A jak ktos sie podnieca ze mieszka na wiosce i mu pali 9litrow to jego sprawa ale 90% tych aut spali srednio 12-13litrow.

Mam roznych znajomych co maja silniki beznynowe i np A6 Bi turbo automat 15-17 miasto

XC 90 2,5 16-18 miasto automat

Passat 2,5tdi automat 11,5 miasto

Bmw 530D 99rok 11miasto automat.

Miasto to miasto korki swiatla korki a zadupie to zadupoie i nie porownywac tego z miastem.

Tak samo podniecanie sie ze z francji czy holandi auto malo spalilo a ile macie takich tras???

jedna na rok??

Ja ogolnie bujam sie po miescie i wiem ze na 3 litry benzyne szkoda mi kasy./chodzi o paliwo/

Diesel Forever x5
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Panowie o czym Wy mowicie moj kolezka z wawy ma bmw 5 -3,5 litra benzyna ,automat!!!TWIERDZI ZE PALI MU 12LITROW W WARSZAWIE.wiadomo kochamy nasze BMW.ALE IM NIE UJMUJMY.takie spalania sa malo realne
Czuc respekt do Bmw nawet gdy je masz...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Miałem poprzednio E36 328i, obecnie jestem świeżo po zakupie E46 330CI. Spalanie naprawdę bardzo podobne. Przy delikatnej jeździe na trasie z powodzeniem mozna zejść ponizej 8l. Co do spalania w mieście to się nie wypowiem bo mieszkam w małym miasteczku bez świateł i tu nie przekraczam 10l/100km.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Obecnie jezdze 318i e46 wiec spalania duzego nie mam, ale planuje zakup 330 CI czy spalanie 13l/100 jest realne? ..przy spokojnej jezdzie z przygazowaniem raz na jakiś czas :) ?
Opublikowano
Obecnie jezdze 318i e46 wiec spalania duzego nie mam, ale planuje zakup 330 CI czy spalanie 13l/100 jest realne? ..przy spokojnej jezdzie z przygazowaniem raz na jakiś czas :) ?

Jak najbardziej realne.

Opublikowano

witam

moj kombiak manual pali na trasie ok. 9. w miescie, jesli nie stoje w korkach - 11 - 11,5. srednia z ostatnich 10 tys przy predkosci sredniej na kompie ok 45 km/h 10,1 l driftow nie urzadzam, poruszam sie sprawnie i dynamicznie.

pozdrawiam

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam, ja uzytkuję kabrioleta (manual) z tym silnikiem od listopada. Auto jest ciężkie bo waży 1660kg + hardtop, który mam na zimę.

Jazda głównie po mieście, praktycznie non stop korki, jazda zróżnicowana raz bardziej, raz mniej dynamiczna i co ważne w obecnych warunkach pogodowych spalanie + - 14l / 100km.

="ropucha.aga"330i

trasa: 8,5

autostrada: 9,5

mieszany: 11

w korkach nie jeżdżę :)

przy okazji: czy zaobserwowaliście jakąś różnice w osiągach pomiędzy paliwem 95, 98, VPower Racing w 330i?

Ostatnio zatankowałem PB 100 na Shellu, jedyna chyba zauważalna róznica była taka, że auto na wolnych obrotach chodzi ciszej? :mrgreen:

Elastyczność z niższych obrotów lepsza, przyspieszenie może również....

Car Detailing - zrób to z Nami :-)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z racji że wątek jeszcze nei umarł śmiercią naturalną pozwolę sobie dodać moje sposrzeżenia.

Jestem posiadaczem 330ci od przeszło tygodnia wiec przyspieszanie nadal mnie bawi:-) ale z cała powaga moge stwierdzic ze spalanie 9-10L w 3 litrowym BMW jest mozliwe a nawet REALNE. Owszem sporo wiecej ale potrzeba do tego krotkich tras i po aglomeracji. Na trasie komputer pokazuje spalanie rzedu 8L. Niedowiary? A jednak:-)

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

To moze dorzuce male porownanko dwoch e46 jezdzonych codziennie na tych samych odleglosciach.Dziennie 40km rano luzniej powrot juz z korkami. Wiec typowa mieszana jazda. I wyniki z roku uzytkowania srednia z wyliczen nie kompa:

E46328 sedan - srednia 11.08l/100km

E46320 coupe n42(143 konie 4 cylindry 2.0) - srednia 9.12l/100km

Co do stylu jazdy spokojnie ,ale od czasu do czasu przegonienie fury do odcinki na paru biegach. Coupe zaliczylo oprocz tego wiecej dlugich tras (autostrady) w ciagu roku, ale mniejwiecej daje to jakis obraz. Musze zmienic na 3.0 :mrgreen: dla pelnego porownania i powrotu rogala na twarzy juz przy samym odpalaniu :cool2:

Opublikowano

tez bylem zdziwione jak ladnie sobie 330i radzi ze spalaniem : jak nolmalnie (nie jak dziadek i pirat) miasto wychodzi mi od 12-10,5 /100km (ponad 200 tys mieszkancow)

Trasa i tu mam kilka spotrzeżen jak pakujesz miedzy 140-180km/h srednia wyjdze 145km/h- 11 litro

miedzy 110-140km/h (srednia 120)- to tak 9 litrów

ostanio spokojna jazda do warszawy średnia 100km/h 7,8 mi wyszlo

wiadomo można przyjać zawsze te 0,5 +/-

jeżdze tylko verva- ale nie tankowalem 95 i nie czulem roznic

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
co jak co ale takie motory zwyczajnie musza wypic, posiadam 328Ci automat i jeszcze nie udalo mi sie zejsc w miescie ponizej 14 litrow, przy muskaniu gazu. hehe koledzy........
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
To teraz ja. Moja trumna 330i w automacie spala w mieście od 13 - 20L/100 przy normalnej jeździe. Głównie poruszam się na krótkich odcinkach od kilkuset metrów do 10km w Poznaniu więc korki gwarantowane, prędkość podróżna wg. komputera ok 15km/h. W trasie różnie. Bywa 9L (spokojnie 90-130) i bywa także 16L przy maksymalnym pałowaniu, zdarzyło się nawet raz 7.1L na austriackiej autostradzie na tempomacie 110km/h, średnio trasa to 11-12L . Wierzę że spalanie 10L w cyklu miejskim w małym mieście gdzie się jedzie a nie stoi jest możliwe do osiągnięcia, niestety nie dla mnie.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzałeś kotleta :8)

Wcześniej miałem E46 323 w automacie - i tak możesz liczyć ze automat wezmie 2-3L wiecej od manuala w miescie zależy jeszcze jakie miasto i pora roku, na trasie troche mniej.

Ja mam bunie od gościa z początku 7 strony - Levinsona i to co napisał to sie teoretycznie zgadza, ale ze wskazaniem komputera a nie ze spalaniem gazu liczonym przy tankowaniu :duh: .

W rzeczywistości trasa to spalanie gazu 11-12L w zależności od wagi w aucie i agresywności w jeżdzie - śr V ~110-140km/h, na dojazdach do pracy ~24km w obie strony plus troche po miescie ~ 15-16L gazu.

Pozdro

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

No jest 330CI :mrgreen: i pierwszy bak wyjezdzony tak wiec jest bardzo dobrze ,bo srednio 11.06l/100km (wyliczone nie z kompa tylko do pelna itd) srednia predkosc z kompa to 42km/h Kupel ma tez 330ci w automacie ale jezdzi wiecej krotkich odcinkow i ma 14l/100km Trzeba sie bedzie wybrac na mala wycieczke na dwie bety i zrobimy faktyczne porownanie spalania w tych samych warunkach manual kontra automat :cool2:

Swoja droga ile zuzywasz paliwa miesiecznie majac auto na lpg??? Bo wychodzi na to ze przy malych przebiegach do 10 tys km rocznie zakladanie instalki lpg mija sie z celem.