Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam szukalem w tematach ale nie znalazlem nic co by zaspokoilo moj głód wiedzy.Mianowicie mam zamiar założyc do swojej e39 felgi 19 cali Ac Schnitzer przod 8,5 cala tyl 9,5 cala.Mialem w swojej e36 opony 225/40/18 i nie bylo tragicznie .Takze chcialem spytac czy na 19 cali profil 35 bedzie odpowiedni? bo 40 pewnie za wysoki i jesli 35 jest ok to jak wtedy szerokosc opony na przod a jaka na tyl zeby nie ocierało,z gory dzieki za odpowiedzi,pozdrawiam
Opublikowano
Niestety tam moge dobrac felgi do auta ale niestety nie ma informacji o oponach np czy moge zalozyc profil 40 czy 35,chcialbym wysluchac opini ludzi którzy jeżdza/jeździli na takich felgach.aby nie obcierało i dobrze wygladało.Czy przy feldze 19 cali i szerokosc 9,5 cala 275/35 przejdzie?
  • 5 lat później...
Opublikowano

witam, nie chce zakladac nowego tematu wiec zapytam się tu..

FELGI 19" 5X120 ET 15 8.5J na przod i tył. Z przodu chce opony 235/35 a z tyłu mam mozliwosc zalozenia 275.. czy do tyłu bedą pasowaly takie opony? normalnie to jak sprawdzalem na tej stronce to powinny byc, ale szukam tylko potwierdzenia..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam, nie chce zakladac nowego tematu wiec zapytam się tu..

FELGI 19" 5X120 ET 15 8.5J na przod i tył. Z przodu chce opony 235/35 a z tyłu mam mozliwosc zalozenia 275.. czy do tyłu bedą pasowaly takie opony? normalnie to jak sprawdzalem na tej stronce to powinny byc, ale szukam tylko potwierdzenia..

Tylko weź pod uwagę że średnica kół musi być zbliżona między przodem a tyłem żeby systemy wspomagające prawidłowo działały a w takiej konfiguracji jaką podałeś (275/35 tył) i (235/35 przód) to różnica średnicy będzie wynosiła prawie 3 cm tak że na pewno nie może tak być.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak duza roznica w takim razie moze byc? np?

Nie wiem dokładnie jaka ale patrząc na fabryczne rozmiary to np. Styling 65 ma opony 245/40 przód i 275/35 tył i różnica w średnicy to 3,5 mm i wydaje mi się że to są graniczne różnice.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
klamka zapadla.. przod 235/35 tyl 265/35 ;P

Nadal różnica jest duża bo tył będzie wyższy od przodu o ponad 2 cm., ASC czy DSC bedzie działał niepoprawnie i nie pomoże w razie poślizgu, nie wiem jak jest w E39 ale np. u mnie taki komplet opon spowodował by błędy na desce bo czujniki ABS zliczają prędkość obrotową kół a w tym przypadku będzie się znacznie różnić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Alpina robi felgi w identycznym rozmiarze do e39 - 19'' , szerokość przód 8,5, na tył 9,5

Czyli powinieneś dać 245/35/19

Tu masz rozmiar opon i ciśnienie na poszczególne felgi:

http://www.klinika-bmw.pl/foto/dray/opony/alpina.jpg