Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Odłączyłęm klemy z akumulatora, i oczywiście radio się zakodowało :evil: .

Znam schemat wciskania kodu ( opcja :reading: właczona ), ale problem polega na tym, skąd wziąść KoD?

Mam seryjne radio BaWaRiA jakie montowali w 91r.

Opublikowano
Powinno to być razem z papierami auta. U mnie jest radio-pass - taka kartka wielkości karty kredytowej z kodem. A jak go wklepać powinno być w instrukcji od radia. :reading2:
Opublikowano
Przy kupnie nie dostałem żadej kartki :( :evil: :(

Jest jakiś UnIwErSaLnY kod????

:beksa: :cry2: :cry2: Nawet jeśli istnieje taki kod, choć w to bardzo wątpię, to ja go nie znam.

Niech bardziej obcykani ode mnie :oops: się wypowiedzą.

BTW spróbuj u jakiegoś autoradiarza w okolicy, oni powinni takie sztuczki magiczki znać.

Opublikowano

Ok, no to mam problem...

Chyba będzie sięopłacać poszukać jakieś radio BMW na allegro, bo spec skasuje mnie pewnie na około setki. :evil:

Dzięki za info.

JAK KTOŚ ZNA JAKIŚ UNIWERSALNY KOD DO RADIA TO NIECH DA ZNAĆ :phone:

A może kod jest podany na kompie auta?

Może trzeba wcisnać jakieś MaGiCzNe PrZyCiSkI?

Opublikowano

Dzięki, będę :reading:

Ale ten kod wg. mnie musi być gdzieś w kompie auta,

tylko trzeba wiedziec jak go znaleść????!!!!

Jak by ktoś miał jakąs opcję to będę wdzięczny za info.

Opublikowano

Kod powinien byc naklejony z tylu, na radiu. procedura odkowdowywania jest taka, ze przy wylaczonym radiu, ale wlaczonym zaplonie (tak, zeby byl prad) przytrzymujesz 2 guziki przez okolo 3 sekundy i wlacza sie specjalne menu. Potem guzikami od numerow stacji radiowych wpisujesz kod.

P.S. Nie wiem, skad Wy Panowie bierzecie takie olbrzymie ceny, typu 70zl za odkodowanie radia. U mnie kazdy elektryk odkoduje radio za 20zl lub za 50zl (ale wtedy znamy kod).

Jednak zaznaczam, nalepka z kodem powinna byc na radiu - poszukaj! Byc moze sa to 4 ostatnie cyfry numeru seryjnego radia itp. Jakies nalepki musza tam byc, jezeli radio jest oryginalne i jezdzi w aucie od nowosci.

Pozdro.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Jednak zaznaczam, nalepka z kodem powinna byc na radiu - poszukaj! Byc moze sa to 4 ostatnie cyfry numeru seryjnego radia itp. Jakies nalepki musza tam byc, jezeli radio jest oryginalne i jezdzi w aucie od nowosci.

Pozdro.

HE he he... jeśli naklejka była by nalepiana na radiu to po co by było radio zabezpieczać w ten sposób kodem... panowie pomyślcie czasem logicznie.

Najczęscie kod do radia znajduje się w instrukcjach od radia lub (ja tak miałem z jednym ze sprowadzanych aut) np. jest dopisane ołówkiem na briefie. Może też być na jakimś rachunku serwisowym z niemiec. Niemcy przyjmując samochód na serwis czasem pytają właściciela o kod i wpisuja go na rachunku.

Jeśli jednak kodu nie znajdziesz czeka Cię odkodowanie u specjalisty.

Cen nie podaje bo mogą być bardzo różne w zależności od regionu.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Ja kod od radia miałem na takiej karcie kształtem przypominającą karte kredytową... chyba była biało-niebieska... a kod wpisywało się klaiwszami chyba 1, 2, 3, 4

Dajmy na to, że kod jest 3529 to wciskamy 3x1, 5x2, 2x3 i 9x4... chyba to tak się robiło :)

Jak źle wpiszesz, to musisz odczekać ileś czasu (chyba 5 min), później masz następną próbę, jak Ci się nie uda kilka razy to radio się blokuje - wtedy zostaje Ci tylko oddać radio do elektronika.

Chyba nie ma uniwersalnego kodu, w każdym bądź razie nigdy o czyms takim nie słyszałem... zresztą to by było bez sensu... a kod na 100% zapisywany jest w radiu...

Opublikowano

Z tym kodem napisanym na radiu to nie wiem, niech się wypowiedzą ci co wyjmowali.

Ale ja już ewentuanie szukam sobie RaDyJkA BMW...., jak ktoś miał albo widział ciekawe to proszę o kontakt.

ps.na starym już wyświetlacz padał :(

• Członkowie klubu
Opublikowano
Z tym kodem napisanym na radiu to nie wiem

Nic prostrzego jak je wyjąć i zobaczyć :wink:

Na moim jest napisane flamastrem - bo ktoś je rozkodował i sobie zapisał :duh:

Ale fabrycznie - kodu na nim nie ma.

Co do zablokowania po ileś tam nieudanych próbach. Na Forum chyba jest na to odpowiedź... coś mi się kołacze, że na jakiś czas należy pozostawić je włączone.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Co do zablokowania po ileś tam nieudanych próbach. Na Forum chyba jest na to odpowiedź... coś mi się kołacze, że na jakiś czas należy pozostawić je włączone.

Po trzech nie udanych próbach pozostaw radio odłączone od zasilania na ok 15 min, aby ponownie wprowadzic kod - tak mówi instrukcja więc GR masz 100% racji. :handshake:

W instrukcji od Bawarii jest napisane tłustym drukiem że kod od radia jest tylko zapisany na tej karteczce (ona się jakoś tam nazywa), pisza również że pod żadnym pozorem nie zapisywać nr na radiu lub trzymać gdzieś w samochodzie, więc chyba wątpie żeby był zapisany gdzieś z tyłu radia.

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Eeee nie ma tak źle, przecież to tylko 10000 kombinacji, a po każdych trzech odłączenie na dłuższy czas. Dasz radę :)

Nie mogłem się powstrzymać, żeby tego nie napisać, sorry.

Człowieku, aleś się uparł na radio BMW... a nie może być inne? Jak już musisz mieć oryginał, to zapłać 50 (lub nawet 70zł) i po kłopocie.

Zapomnijcie o uniwersalnym kodzie i nalepce na radiu z kodem, zapomnijcie też o kombinacji cyfr numeru fabrycznego i numerów w komputerze - to nie ma kompletnie nic wspólnego z kodem.

BTW, jaki producent koduje radio i pisze (nalepia) kod na obudowie, hehehe...

Kai
Opublikowano

Chce mieć orginale, to chyba nic złego.

Zgadzam się, że za te pieniądze ( okolo 70zł ) moge już mieć radio org bmw, tylko chciałem ratować stare, bo licze się z pieniędzmi.

pozdr. mac

Opublikowano

Nie zrozum mnie źle. Oryginał jest dobry, a pisząc o kasie miałem na myśli rozkodowanie, a nie kupno innego. Jak zaczniesz inaczej kombinować, to i tak nic z tego nie będzie. Niestety jestem elektronikiem i na te radia nie ma rady - do speca z nim.

Jest jeszcze jedna możliwość - spróbuj zadzwonić do najbliższego salonu BMW - może na podstawie numeru seryjnego radia mogą podać ci kod (musisz mieć do tego radia lub auta papiery, że jest Twoje). Tak, jak dorabiają klucze na podstawie kodu klucza. Pewnie istnieje taka możliwość, ale albo jest droga albo bardzo ciężko to uzyskać.

Ciekawe, czy się da, próbował ktoś (z radiem oryginalnym, nie "używanym")?

Kai
Opublikowano

Spoko..., rozkodowanie będzie pewnie w cenie dobrego radia.

Więc trzeba będzie poszukać dobrej i ładnej uzywki...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Zbyt dużo mfilozofi na temat rozkodowywania radia. Wystarczy znależdż odpowiedni kalkulator do kodów na naszym forum i wklepac numer radia znajdujacy się na obudowie każdego radia i kalkulator da nam kod radia a dalej postepuj jak wczesniej opisywano /dotyczy to np.: Blaupunkta BMW autorewerse RDS jakie znajduje się u mnie.
Opublikowano
Zbyt dużo mfilozofi na temat rozkodowywania radia. Wystarczy znależdż odpowiedni kalkulator do kodów na naszym forum i wklepac numer radia znajdujacy się na obudowie każdego radia i kalkulator da nam kod radia a dalej postepuj jak wczesniej opisywano /dotyczy to np.: Blaupunkta BMW autorewerse RDS jakie znajduje się u mnie.

A uświadom mnie gdzie na naszym forum jest taki kalkulator, szczeże to dużo łaże po forum ale na taki kalkulator sie nie napatoczyłem. Ale to jest dobra myśl przecież tych kodów do radii z kosmosu nie biorą

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano
fajnie, to może ja udostępnie swój kod wszystkim. Do tego dorzucę jeszcze szczegółowy opis wozu, no i oczywiście miejsca w których najczęściej go parkuję. Może komuś się przyda.
Opublikowano

Faktycznie znalazłem jest coś takiego oto link http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=28430, są nazwy programów a to już bardzo dużo bo przecież można osiołkiem zassać, super sprawa ciekawe czy działa :think:

Dzięki barwal107 kumaty z Ciebie gość, tylko szkoda że tak puźno bo kolega Mac'u juz rozkodował swoje radyjko

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano (edytowane)
fajnie, to może ja udostępnie swój kod wszystkim. Do tego dorzucę jeszcze szczegółowy opis wozu, no i oczywiście miejsca w których najczęściej go parkuję. Może komuś się przyda.

Wiesz z tego co widze to żadna tajemnica znalezienie kalkulatorów w necie do większości kodowanych radii zajeło mi 30s, więc myśle że amatorzy cudzej własności też rozum mają i potrafią zdobywać informację czasem lepiej od nas.Poza tym co Ci po kodzie jak kradną radio te nie patrzą czy jest zakodowane czy nie, na wolumenie można rozkodowac każde radio za ok 50pln, zapewne złodzieje maja zniżki lub robią to sami

Edytowane przez kiokio

Tylko BMW jest ważne...