Skocz do zawartości

Problem z wymontowaniem skrzyni biegów, POMOCY!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie ,nie da sie odkrecic srub mocujacych skrzynie do silnika, moja skrzynia nie byla nigdy wyciagana, od nowosci wiec pewnioe sruby sie zapiekly, jest jakis sposob na ich odkrecenie ? Moje auto to 323i wiec mam aluminiowy blok ,prawdopodobnie to dlatego sruby sie zapiekly, podobno w alu sie szybciej zapiekaja ,sruby w sumie da sie poluzowac ale potem kreca sie w wale co robic , POMOCY!!!
Bóg jeżdzi BMW,a Ty?
Opublikowano
co mam z tym fantem teraz zrobic?? skrzynie spowrotem poskladalismy z mechanikiem i autem normalnie jezdze ale kiedys chyba bede musial jednak ta skrzynie odkrecic co z tym zrobic??
Bóg jeżdzi BMW,a Ty?
Opublikowano

no w tym momencie to mnie zdziwiłeś kolego...ja nie wiem czy ja dobrze rozumiem ale czy to jest tak?:

-próbowaliście zdjąć skrzynię?

-odkręcaliście śruby i pozrywaliście gwinty?

-nie dało się więc podłączyliście wszystko co zdjeliście?

-i ty tak jeździsz???

znaczy siena niedokręconej skrzyni???? :mad2: :duh:

Opublikowano
nie zle rozumiesz skrzynia jest normalnie dokrecona gwinty chyba nie sa pozrywane , poprostu nie da sie odkrecic skrzyni sruby ida do pewnego momentu( niektore nawet nie drgnely) a potem koniec i dalej nie da sie odrecac ,gwinty raczej sa w pozadku tylko sruby sa bardzo zapieczone i nie mozna ich odkrecic stad moje pytanie jak te sruby rozkrecic ?
Bóg jeżdzi BMW,a Ty?
Opublikowano

Przy aluminium nie słyszałem żeby się podgrzewało śruby ale może mało widziałem....

No i raczej ciężko tam będzie podejść palnikiem no chyba, że silnik ze skrzynią będzie na wierzchu ;)

Można też spróbować zamrażacza do śrub, można coś takiego nabyć w sprayu potem troszkę do przodu i do tyłu, powoli powinno puścić.

Paweł

Opublikowano

Można też spróbować zamrażacza do śrub, można coś takiego nabyć w sprayu potem troszkę do przodu i do tyłu, powoli powinno puścić.

Paweł

:duh: :mad2: oj oj....kolega się chyba trochę pomylił...

jezeli sa zapieczone konkretnie, i je zamrozisz to będzie tylko-psztyk, następna psztyk...i pozostaną wspomnienia po śrubach.

Opublikowano

Wcale nie, to nie jest tam jakiś ciekły azot co mrozi do -200C.

W tym przypadku chodzi o to żeby śrubę troszkę ruszyć a taki skurcz często pomaga i nie zniszczy aluminium.

Paweł